Τεράστια είναι η αναστάτωση που έχει προκληθεί μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών του Ρέθυμνου στην τοπική κοινωνία, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό του νομού έχει χαρακτηριστεί δασικό, προκαλώντας έντονοι ανησυχία στους αυτοδιοικητικούς και στους πολίτες που φοβούνται για τις ιδιοκτησίες τους.
Σε κλίμα έντασης πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου παρουσία της συντονίστριας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρίας Κοζυράκη, της διευθύντριας της Διεύθυνσης Δασών Ρεθύμνου, στελεχών της υπηρεσίας, της αντιπεριφερειάρχη Μαρίας Λιονή και των δημάρχων του νομού.
Η αγωνία των αυτοκινητικών είναι τεράστια και τα ερωτήματα πολλά με δεδομένο ότι πρόκειται για ένα πολύπλοκο τεχνικό και εξειδικευμένο ζήτημα. Στο σύνολό τους οι δήμαρχοι εξέφρασαν τους προβληματισμούς και τις απορίες τους στη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης, ενώ το θέμα θα συζητηθεί σήμερα το πρωί εκ νέου σε τηλεδιάσκεψη παρουσία του αρμόδιου υφυπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Αμυρά και του βουλευτή του νομού της Ν.Δ. Γιάννη Κεφαλογιάννη.
Όπως ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαρία Λιονή, βασικό ζητούμενο για τους φορείς της Κρήτης είναι αφενός να δοθεί παράταση στο χρόνο των αντιρρήσεων όσο το δυνατόν μεγαλύτερη για να προλάβουν στο σύνολό τους οι ιδιόκτητες να προχωρήσουν στη διαδικασία των αντιρρήσεων αποχαρακτηρίζοντας τις εκτάσεις τους και αφετέρου να δοθούν επαρκείς διευκρίνισες για τα πρόδηλα σφάλματα που εμπεριέχουν οι δασικοί χάρτες του Ρεθύμνου και τα οποία φαίνεται πως είναι πολλά.
Τα ζητήματα αυτά, καθώς και η αναγκαιότητα ανορθολογισμού των παραβόλων θα συζητηθούν σήμερα το πρωί σε τηλεδιάσκεψη παρουσία του αρμόδιου υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Γιώργου Αμυρά, του υφυπουργού Υποδομών Γιάννη Κεφαλογιάννη με τη συμμετοχή φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, καθώς και εκπροσώπων του Δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, του Τεχνικού Επιμελητήριου και του παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.
Σημειώνεται ότι αντίστοιχη τηλεδιάσκεψη για τους δασικούς χάρτες θα πραγματοποιήσει σήμερα και η ΠΕΔ Κρήτης με τους δημάρχους του νησιού, παρουσία και της συντονίστριας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.
Χθες πάντως η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη, απευθυνόμενη στου δημάρχους του Ρεθύμνου επεσήμανε: «Κανείς δεν αντιπαραβάλει με τον άλλο και για κανέναν λόγο. Πιστεύω ότι το Ρέθυμνο με συνεννόηση θα είναι αντάξιο των δεδομένων περιστάσεων που είναι δύσκολες. Και νομίζω όλοι θέλουμε να κυρωθεί, τα τελειώσει ο σωστός δασικός χάρτης και να πάμε στην επόμενη ημέρα. Δηλαδή κανένας πολίτης να μη χάσει περιούσιες ή επαγγελματική δραστηριότητα και το κράτος -οι δασικές υπηρεσίες της περιφέρειας- επιτέλους να ξέρουν ποια είναι τα φυσικά αντικείμενα και αυτά να προστατέψουν και να σταθούν απέναντι. Είναι βάρος για τις δασικές υπηρεσίες που σαράντα χρόνια τώρα κάνουμε τους αστυνομικούς απέναντι στους πολίτες. Είναι μεγάλο πρόσημο να τελειώσει αυτό για όλους. Κάθε περιφερειακή ενότητα δεν έχει τα ίδια θέματα και προβλήματα. Όλοι θέλουμε να κυρωθεί ο σωστός χάρτης.
Υπάρχουν χιλιάδες περιπτώσεις για αντιρρήσεις. Η κατάσταση είναι δύσκολη στο Ρέθυμνο και επίσης οι υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες. Δεν έχουν κόσμο να υποστηρίξουν αυτό το πράγμα για αυτό είναι αναγκαίο να δοθεί παράταση για την υποβολή αντιρρήσεων. Στο Ρέθυμνο οι γεωργικές εκτάσεις είναι 37% και η μη γεωργικές 63%. Κανείς δεν θέλει να πάρει την περιουσία του άλλου. Πρέπει όμως να γίνει σαφές ότι αυτή τη στιγμή η ανάρτηση δεν απειλεί την ιδιοκτησία.
Δεν υπάρχει τεκμήριο κυριότητας του δημοσίου. Για εμένα το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι ένας μεγάλος αριθμός χορτολιβαδικών εκτάσεων έχει αποτυπωθεί ως δασικός. Αυτό είναι κάτι που συνέβαινε κατά κόρον στην υπόλοιπη χώρα».
Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαρία Λιονή, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» τόνισε ότι όλα τα ζητήματα θα τεθούν υπόψη στον αρμόδιο υφυπουργό σήμερα προκειμένου να δοθούν διευκρινίσεις: «Η νομική σύμβουλος της περιφερειακής ενότητας θα κωδικοποιήσει τα ερωτήματά μας, τα οποία θα τεθούν υπόψη του υπουργού. Υπάρχει το ζήτημα της παράτασης του χρόνου των αντιρρήσεων. Επίσης χρειάζονται διευκρινίσεις για τα πρόδηλα σφάλματα που έχουν γίνει στους δασικούς χάρτες και πρέπει να μας δώσουν σαφείς απαντήσεις. Για παράδειγμα όσα είναι πρόδηλα σφάλματα εμείς θέλουμε να εξετάζονται άμεσα και να τελειώνουν. Επίσης πρόδηλα σφάλματα θεωρούνται και αυτά που έχουν εκχερσωθεί με διοικητικές πράξεις. Δεν είναι σαφές όμως ποιες είναι οι διοικητικές πράξεις. Για παράδειγμα όσοι έχουν πάρει άδεια φύτευσης από ΔΑΟΚ και έχουν επιδοτηθεί από Ε.Ε. για σχέδια βελτίωσης τα περιλαμβάνει στα πρόδηλα σφάλματα; Αυτά είναι ζητήματα τα οποία πρέπει να μας απαντήσει το υπουργείο. Είναι επιτακτική ανάγκη να δοθεί παράταση για τις αντιρρήσεις των πολιτών, καθώς οι υπηρεσίες μας είναι υποστελεχωμένες και δεν μπορούν να αναλάβουν αυτόν τον όγκο εργασίας. Παράλληλα θα θέσουμε στον υπουργό ζήτημα και για τον εξορθολογισμό των παραβόλων».
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, στη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης επανέλαβε πως το μεγάλο θέμα είναι κτηματολόγιο και όχι δασολόγιο. «Μας συμφέρει να διορθώσουμε και να «διώξουμε» από τους δασικούς χάρτες όσο μπορούμε περισσότερη περιουσία μέσω του νόμου, γιατί έτσι θα γλιτώσουμε ανθρώπους από αντιδικίες στις δίκες του κτηματολογίου επί της ιδιοκτησίας. Είμαστε πολύ τυχεροί που κρίνεται η νομιμότητα από επιτροπές, καθώς υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να τα διορθώσουμε». Ανέφερε επισημαίνοντας πως οι επιτροπές πρέπει να συσταθούν άμεσα.
Επιτροπή Κοινότητας Αρμένων: Σοβαρό το πρόβλημα με τους δασικούς χάρτες
Με ανακοίνωσή της η επιτροπή κοινότητας Αρμένων επισημαίνει τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν από τους δασικούς χάρτες.
Ειδικότερα, τονίζει:
«Δυστυχώς, για άλλη μία φορά, επιβεβαιώθηκε η ρήση ότι είναι προτιμότερο να προλαμβάνεις τα πράγματα από το να τα θεραπεύεις.
Από το Σεπτέμβριο η Κοινότητα Αρμένων με πρωτοβουλία της σύστησε Επιτροπή για τα θέματα του Κτηματολογίου και τους Δασικούς χάρτες. Δυστυχώς, επιβεβαιωθήκαμε για όσα λέγαμε τότε και τα οποία πέρασαν σχεδόν απαρατήρητα από τους αρμόδιους φορείς. Δεν είναι ώρα για απολογισμούς και ευθύνες, για το σοβαρό αυτό ζήτημα ενώνουμε τη φωνή μας με αυτούς που ζητούν σήμερα τα αυτονόητα. Θα συμφωνήσουμε στην απόσυρση των δασικών χαρτών μόνο αν υπάρξει ρητή δέσμευση για ορθότερο σχεδιασμό. Αυτό όμως απαιτεί εργατοώρες, άρα επιπλέον δέσμευση προσωπικού και πόρων. Αν αυτό δεν μπορεί να γίνει, προτείνουμε την επιμήκυνση του χρόνου υποβολής αντιρρήσεων και τον μηδενισμό του κόστους για τους πολίτες.
Το Κτηματολόγιο και οι Δασικοί χάρτες είναι αναπτυξιακά εργαλεία, την ευθύνη και το κόστος για τη δημιουργία των οποίων θα πρέπει να την επωμίζεται το κράτος και όχι οι πολίτες.
Δυστυχώς όμως, έχουμε την επανεμφάνιση του ιδίου φαινομένου με το Κτηματολόγιο, σαν μια κακόγουστη φάρσα. Ο πολίτης καλείται, πληρώνοντας υψηλό τίμημα, να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας.
Θυμίζουμε ότι ζητήσαμε ήδη από το Σεπτέμβριο τη μείωση των παραβόλων, την αύξηση του χρόνου αντιρρήσεων, τη βοήθεια της πολιτείας προς τους πολίτες για την ελαχιστοποίηση τόσο του χρηματικού κόστους όσο και της σωματικής και ψυχικής ταλαιπωρίας.
Η ανάρτηση του Δασικού χάρτη δεν μας αιφνιδίασε. Τα λάθη είναι αυτά που περίπου περιγράφαμε τότε. Δυσάρεστη όμως έκπληξη για εμάς ήταν η ανυπαρξία στη δασική ανάρτηση του Νομού Ρέθυμνου χορτολιβαδικών, φρυγανικών εκτάσεων (Χ) (βραχώδης προεξοχές ορεινών και ημιορεινών περιοχών, περιοχές με αλαδανιές, ασπαλάθους κλπ.), οι οποίες έχουν ενσωματωθεί με το χαρακτηρισμό (Δ) δασικές. Ο διαχωρισμός ήταν, και είναι, απαραίτητος, αφού οι εκτάσεις αυτές διέπονται από διαφορετικό νομικό καθεστώς.
Στη προσπάθεια που καταβάλλουμε για να βοηθήσουμε τους κατοίκους της περιοχής μας, και όχι μόνο, θα αναφερθούμε στα σημεία που κατά τη γνώμη μας προέχει να δώσουν βάση.
- Η διαδικασία υποβολής είτε αντιρρήσεων είτε πρόδηλου σφάλματος είναι απαραίτητη, αν θέλουμε να αποφανθεί η επιτροπή και το Δασαρχείο για το ακίνητό μας. Χωρίς αυτό το στάδιο δεν μπορούμε στη συνέχεια να προσφύγουμε στη δικαιοσύνη (Διοικητικά Δικαστήρια) για την επίλυση της διαφοράς μας.
- Άμεσα (και όχι «από αύριο») πρέπει να συγκεντρώσουμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία που μας συνδέουν με το ακίνητό μας. Μπορεί να λέμε ότι η δασική ανάρτηση αφορά άμεσα μόνο τη μορφή του ακινήτου, αλλά έμμεσα στοχεύει στην ιδιοκτησία. Επειδή η Κρήτη ανήκει στις περιοχές που το βάρος της απόδειξης για την ιδιοκτησία ενός ακινήτου το έχει και το Ελληνικό Δημόσιο, είναι απαραίτητη η συγκέντρωση στοιχείων που αφορούν το ακίνητο, όπως για παράδειγμα αυτά που απεικονίζονται στον παρακάτω πίνακα.
Απαραίτητα βήματα για την προσπάθεια υποστήριξης των αντιρρήσεων στο δασικό χάρτη
Α. Ιστορική εξέλιξη
α. Ιστορική εξέλιξη της ιδιοκτησίας- γενεαλογικό δέντρο
- Συγγενική σχέση όμορων ιδιοκτητών, ιδιαίτερα αν κάποιο όμορο εξαιρείται του δασικού χάρτη
- Αναγωγή σε κοινό πρόγονο με στόχο την κληρονομική παρουσία πριν το 1910.
- Οποιοδήποτε αποδεικτικό στοιχείο για τα παραπάνω.
β. Αεροφωτογραφίες διαφορετικών ετών από αυτές του χάρτη, αν είναι εμφανής η μεταβολή στη μορφή.
γ. Στις χορτολιβαδικές εκτάσεις αναζητούμε αποδεικτικά στοιχεία ή τίτλους τουλάχιστον πριν την 01/01/1946.
Β. Δασική Νομοθεσία
Προσπαθούμε να βρούμε στοιχεία για να κατατάξουμε σε ευνοϊκή κατηγορία το ακίνητό μας
α. Δασωμένοι αγροί
β. Χορτολιβαδικές εκτάσεις (βραχώδεις)
γ. Φρυγανικές εκτάσεις (κάλυψη με αλαδανές, αστιβίδες κλπ.)
δ. Αποφάσεις δικαστηρίων και Συμβουλίου της Επικρατείας
Γ. Φωτογραφική και Μορφολογική αποτύπωση-φωτοερμηνεία
α. Μορφολογικές ιδιαιτερότητες όπως δεσιές, κατασκευές πέτρινες, φράκτες, πηγάδια, στέρνες κλπ.
β. Βιοποικιλότητα της περιοχής και ιδιαιτερότητες της.
γ. Φωτοερμηνεία (από ειδικό).
Δ. Σημερινά δεδομένα
α. Στοιχεία για την αδιατάρακτη νομή και κατοχή του ακινήτου
- Ε9
- Επιδότηση από ΟΠΕΚΕΠΕ
- Οποιαδήποτε πράξη της διοίκησης π.χ. απαλλοτρίωση, δικαστική απόφαση
β. Περιοχές κτηματογράφησης. Αναζητούμε την απόφαση απόρριψης ένστασης του ελληνικού δημοσίου (δασαρχείου) από την πρωτοβάθμια επιτροπή του κτηματολογίου. Επικαλούμαστε την αδιατάρακτη νομή και κατοχή του ακινήτου για πάνω από 20 έτη από τότε που απορρίφθηκε η ένσταση του δασαρχείου».