Παρά την υψηλή ποιότητα του κρητικού ελαιολάδου, όπως αυτή αποτυπώνεται από τα στοιχεία της φετινής συγκομιδής, σύμφωνα με τα οποία ποσοστό μεγαλύτερο του 90% είναι έξτρα παρθένο, εν τούτοις η τιμή του βρίσκεται καθηλωμένη στα 2.5 ευρώ δημιουργώντας μεγάλο προβληματισμό στους τοπικούς παραγωγούς, που βλέπουν για μια ακόμα χρονιά το προϊόν τους να υποβαθμίζεται και να μην τυγχάνει της αξίας που έχει.
Τα στοιχεία της φετινής παραγωγής ελαιολάδου σε επίπεδο Κρήτης δεν είναι επισήμως γνωστά, καθώς μόνο η ΔΑΟΚ Χανίων προχώρησε σε σχετική ανακοίνωση-γνωστοποίηση της φετινής σοδειάς, κάνοντας λόγο για παραγωγή 21.500 τόνων, εκ των οποίων οι 20.500 τόνοι αφορούν σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο επιστημονικός συνεργάτης του ΣΕΔΗΚ, Νίκος Μιχελάκης καλώντας τις υπηρεσίες και των υπολοίπων νομών του νησιού να προχωρήσουν σε σχετικές ανακοινώσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο η παράγωγη σε όλη την Κρήτη εκτιμάται ότι είναι περί τις 80.000-85.000, ωστόσο φέτος η ποιότητα είναι πολύ καλύτερη σε όλο το νησί.
Σε αυτό καθοριστικό ρόλο σύμφωνα με τον ίδιο διαδραμάτισαν οι καιρικές συνθήκες, αλλά και η καλύτερη δασοπροστασία με περισσοτέρους ψεκασμούς που έγιναν την φετινή χρονιά.
Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.», ανέφερε: «Ολοκληρώθηκε η συγκομιδή σε όλη την Ελλάδα και στην Κρήτη. Οι ποσότητες που παρήχθησαν δεν είναι ακόμα γνωστές. Η ΔΑΟΚ Χανίων έδωσε τα στοιχεία της παραγωγής για τον νομό Χανίων και αυτό είναι πολύ χρήσιμο και θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει και από τις άλλες ΔΑΟΚ της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας, γιατί χρειάζονται για πολλούς λόγους τα στοιχεία αυτά. Ο βασικότερος είναι να έχουμε μια σύγκριση σε σχέση με την περσινή χρονιά, τόσο σε ό,τι αφορά την ποσότητα όσο και την ποιότητα. Από τα στοιχεία των Χανίων διαπιστώνουμε ότι η ποιότητα όπως και εμείς την είχαμε προεκτιμήσει, είναι αρκετά καλή, καθώς το 90% του ελαιολάδου που παρήχθη είναι έξτρα παρθένο, δηλαδή κάτω από οχτώ γραμμές. Αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο όμως είναι ότι δεν είναι απλά έξτρα παρθένο αλλά ένα σημαντικό μέρος του -το 80%- του συνόλου είναι υπερέξτρα παρθένο. Στα Χανιά σύμφωνα με τα στοιχεία η συνολική παραγωγή ήταν 21.500 τόνους από τους οποίους οι 20.500 ήταν έξτρα παρθένο, ενώ πέρσι όπου η παραγωγή ήταν ίδια το έξτρα παρθένο ήταν μόνο οι 7.900 τόνοι, δηλαδή 37%. Αυτό δείχνει τη μεγάλη ποιοτική διαφορά. Είναι ξεκάθαρο ότι η υψηλή ποιότητα οφείλεται στο ότι φέτος δεν είχαμε καταστροφές από δάκο, ενώ πέρυσι η υποβάθμιση της ποιότητας ήταν αποτέλεσμα της κακής δακοκτονίας. Φέτος έγιναν μεν καλύτεροι ψεκασμοί αλλά κατά την άποψή μας βοήθησε πάρα πολύ και ο καιρός. Υπήρξαν υψηλές θερμοκρασίες τον Αύγουστο που ήταν επιζήμιες για τον δάκο».
Σύμφωνα με τον κ. Μιχελάκη αντιστοίχως καλή εκτιμείται ότι θα είναι η παραγωγή και στην υπόλοιπη Κρήτη. «Θεωρώ ότι αντίστοιχη θα είναι η ποιότητα και στους υπολοίπους νομούς της Κρήτης, ίσως και καλύτερα στην ανατολική Κρήτη. Την παραγωγή της Κρήτης ο ΣΕΔΗΚ την είχε υπολογίσει περί τις 80.000-85.000 τόνους πριν σημειωθούν οι καταστροφές από τις χιονοπτώσεις» πρόσθεσε.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει η τιμή του κρητικού ελαιόλαδο κυμαίνεται από 2.60 ευρώ το λίτρο και δεν ξεπερνά το 2,90 ευρώ το λίτρο, γεγονός που δεν συνάδει με τη υψηλή ποιότητά του: «Το δυσάρεστο είναι ότι οι τιμές εξακολουθούν να βρίσκονται στα ίδια χαμηλά επίπεδα και κυμαίνονται περί τα 2.60 ευρώ το λίτρο και σε όσες περιπτώσεις γίνονται διαγωνισμοί έχουν φτάσει το 2.90 ή και 2.95. Στην Πελοπόννησο ακούμε ότι σε ελάχιστες περιπτώσεις φτάνουν το 3.05 -3,10 ευρώ.
Δεν μπορεί να θεωρείται το 3 ευρώ ικανοποιητική τιμή για το κρητικό ελαιόλαδο που είναι οξύτητας 0,3 ή και 0,2 γραμμές, όπως φαίνεται από τις δημοπρασίες που γίνονται. Η ποιότητα του κρητικού ελαιόλαδου θεωρείται εξαιρετική ποιότητα. Αντίστοιχα λάδια με αυτό, στην Ισπανία, η οποία έχει μεγάλη παραγωγή και δικαιολογείται να έχει χαμηλές τιμές πωλούνται 3.30 ευρώ το λίτρο έως και 3.50 ευρώ το λίτρο όπως δείχνει το δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ», τόνισε ο κ. Μιχελάκης.
Ο επιστημονικό συνεργάτης του ΣΕΔΗΚ επανέλαβε πως το πρόβλημα της χαμηλής τιμής του κρητικού ελαιολάδου αφορά στην εσωτερική αγορά, καθώς η προσφορά γίνεται από πολλούς και με μεσολάβηση πολλών.
Λογοτεχνία και ζωγραφική με θέμα την ελιά
Εν τω μεταξύ, διαγωνισμό «Λογοτεχνίας και Ζωγραφικής με θέμα την Ελιά», οργάνωσε ο ΣΕΔΗΚ με στόχους την ευαισθητοποίηση του κοινού για την πολιτιστική, περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική σημασία της ελαιοκαλλιέργειας και την διατροφική και υγιεινή αξία του ελαιολάδου, άλλα και την δημιουργική απασχόληση του κοινού κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Περίπου 30 έργα λογοτεχνικά και ακόμα τριάντα ζωγραφικής θα αξιολογηθούν από την επιτροπή και σε είκοσι περίπου μέρες αναμένονται τα αποτελέσματα.
Η απονομή θα γίνει σε εκδήλωση του ΣΕΔΗΚ εφόσον καταστεί δυνατή η οργάνωσή της για λόγους υγειονομικούς ή και σε εικονική εκδήλωση μέσω ιντερνέτ.
Παράλληλα, με στόχο να αναδειχθεί και αξιοποιηθεί το ποιοτικό επίπεδο της φετινής ελαιοπαραγωγής αλλά και οι ορθές πρακτικές διάθεσης του ελαιολάδου από τα Συνεταιρικά και Ιδιωτικά Ελαιοτριβεία, σε εξέλιξη είναι σχετικός διαγωνισμός. Ήδη έχουν συλλεχθεί 30 δείγματα από ελαιοτριβεία. Στον διαγωνισμό ποιότητας στόχος είναι να επιβραβευτεί η ποιότητα ελαιολάδου σχετικά μεγάλων περιοχών και γι’ αυτό με τον διαγωνισμό αυτό θα βραβευτούν μεγάλες παρτίδες ελαιολάδου 20-100 τόνων, ενώ τα δείγματα που ελήφθησαν από επιτροπές και θα αξιολογηθούν με χημική ανάλυση και οργανοληπτική αξιολόγηση.
Τον Απρίλιο ο 7ος Παγκρήτιος Διαγωνισμός Τυποποιημένου Ελαιολάδου
Εν τω μεταξύ ον 7ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό Τυποποιημένου Ελαιολάδου στο Ρέθυμνο, στις 10 και 11 Απριλίου 2021 διοργανώνει η Περιφέρεια Κρήτης και η Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης.
Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται σε συνεργασία με τους ΕΛΓΟ Δήμητρα, Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων, Μεσογειακό Αγρανομικό Ινστιτούτο Χανίων, Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης (ΣΕΚ), Σύνδεσμο Τυποποιητών Κρήτης (ΣΥΤΕΚ), Δίκτυο Κρητικού Ελαιολάδου, Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ), Eργαστήριο Oργανοληπτικής Aξιολόγησης Α.Σ. Ρεθύμνου.
Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν επιχειρήσεις τυποποίησης και εμπορίας ελαιολάδου κάθε μορφής, συνεταιριστικές Οργανώσεις, παραγωγοί ή ομάδες παραγωγών, που διαθέτουν στην αγορά Κρητικό επώνυμο τυποποιημένο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο συμβατικό ή βιολογικό, διαθέτουν brand & LOT number, και είναι ελαιοκομικής περιόδου 2020-2021 σε ποσότητα τουλάχιστον 1.000 κιλών.
Οι αιτήσεις για την συμμετοχή είναι ανοιχτές μέσω της ιστοσελίδας του διαγωνισμού www.cretanooc.org
Η αποστολή δειγμάτων ολοκληρώνεται την Παρασκευή, 2 Απριλίου 2021.
Η Αξιολόγηση θα γίνει το Σάββατο 10 Απριλίου στο Εργαστήριο Οργανοληπτικής της Α.Σ. Ρεθύμνου, με τη συμμετοχής έγκριτης ομάδας δοκιμαστών, από τους 4 νομούς της Κρήτης και με επικεφαλής την κα. Έφη Χριστοπούλου, χημικό εμπειρογνώμονα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας. Συντονίστρια του διαγωνισμού θα είναι κα Ελευθερία Γερμανάκη.