Παρά την ύφεση, τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και την οικονομική αδυναμία που βιώνουν οι φορολογούμενοι, ανοδικά κινούνται οι εισπράξεις της Εφορίας Ρεθύμνου.
Σύμφωνα με αναλυτικά στοιχεία που απέστειλε η Γενική Διεύθυνση Φορολογικής Διοίκησης του υπουργείου Οικονομικών στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία Ρεθύμνου, η τοπική εφορία βρίσκεται ανάμεσα σε εκείνες οι οποίες κατάφεραν το οικονομικό έτος 2014 να «πιάσουν» τον στόχο των εσόδων σε ό,τι αφορά την κατηγορία της είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Ειδικότερα, από την 1-1-14 έως το τέλος του έτους, στα ταμεία της τοπικής ΔΟΥ μπήκαν 16 εκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχούν σε πληρωμές ποσών για ληξιπρόθεσμα χρέη και σε πληρωμές έπειτα από ρυθμίσεις στις οποίες εντάχθηκαν οι φορολογούμενοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αρχικός στόχος του υπουργείου Οικονομικών προέβλεπε εισπράξεις ληξιπρόθεσμων ύψους 2,7 εκατ. ευρώ, επομένως με τα 16 εκατ. ευρώ που εισπράχθηκαν τελικώς, ο στόχος υπερκαλύφθηκε και, μάλιστα, σε ποσοστό 145%. Σύμφωνα με την προϊσταμένη της ΔΟΥ Ρεθύμνου, κυρία Μαρία Παλαφούτη, με το ποσοστό αυτό η τοπική οικονομική υπηρεσία κατατάσσεται πρώτη στην πανελλαδική λίστα των ΔΟΥ, σε ό,τι αφορά τις εισπράξεις ληξιπρόθεσμων οφειλών για το 2014.
Εντείνεται το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού
Η κυρία Παλαφούτη σε δηλώσεις της στα «Ρ.Ν.» επεσήμανε αφενός την υπευθυνότητα που επιδεικνύουν οι ρεθεμνιώτες φορολογούμενοι, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, και αφετέρου αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι εφοριακοί υπάλληλοι για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, παρά την σημαντική έλλειψη προσωπικού που δυσχεραίνει το ελεγκτικό, γνωμοδοτικό και εισπρακτικό έργο της τοπικής οικονομικής υπηρεσίας.
Ειδικότερα, η προϊσταμένη της ΔΟΥ. δήλωσε: «Τα οικονομικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι το Ρέθυμνο έχει υγιείς επιχειρήσεις, υπεύθυνους πολίτες και επιχειρηματίες που προσπαθούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους παρά τις αντίξοες συνθήκες.
Σε δύσκολους καιρούς για την οικονομία, με την οικονομική υπηρεσία να παραμένει υποστελεχωμένη και τους φορολογούμενους να «πνίγονται» από τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις, η ΔΟΥ Ρεθύμνου κατάφερε να είναι πρώτη στην Ελλάδα σε εισπράξεις, με ποσοστό 145%. Ένα ποσοστό που υπερβαίνει το 25% που είχε τεθεί ως στόχος από το υπουργείο.
Προσπαθούμε να εξυπηρετούμε τους πολίτες όσο καλύτερα μπορούμε και να τους διευκολύνουμε εφόσον αυτό είναι εφικτό, διότι αντιλαμβανόμαστε τα οικονομικά προβλήματα και την ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκονται.
Όλοι οι εναπομείναντες υπάλληλοι της εφορίας έχουν υπερβάλλει εαυτούς, καθώς το προσωπικό δεν επαρκεί για να ικανοποιήσει τον όγκο δουλειάς. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που βρίσκεται η οικονομική υπηρεσία είναι ότι εγώ έχω τέσσερις διαφορετικούς ρόλους: της προϊσταμένης δικαστικού, της προϊσταμένης ελέγχου, του υποδιευθυντή και του διευθυντή».
Εξαντλήθηκε η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών
Σημειώνεται ότι σε όλη τη χώρα χιλιάδες φορολογούμενοι έχουν προχωρήσει σε άτυπη στάση πληρωμών, με αποτέλεσμα να καταγράφεται πρωτοφανής υστέρηση στα έσοδα του δημοσίου. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, η «τρύπα» στον κρατικό προϋπολογισμό του 2014 υπερβαίνει τα 3 δισ. ευρώ, καθώς εξαιτίας της καθίζησης των εσόδων το πρωτογενές πλεόνασμα βρέθηκε εκτός στόχου και «προσγειώθηκε» στα 1,9 δισ. ευρώ έναντι στόχου 4,9 δισ. ευρώ.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός να κλείσει με «μαύρη τρύπα» 2 δισ. ευρώ στα έσοδα. Κάτι που οφείλεται κυρίως στην κατάρρευση των εισπράξεων από φόρους τον Δεκέμβριο, καθώς οι φορολογούμενοι αφενός βρίσκονται σε τεράστια οικονομική αδυναμία και αφετέρου προσδοκούν αλλαγές στη φορολογία μετά τις εκλογές.
Από το γενικότερο δυσμενές οικονομικό κλίμα δεν εξαιρείται ο Νομός Ρεθύμνου, καθώς και σε τοπικό επίπεδο είναι εμφανής η εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών. Σύμφωνα με υπάλληλο της τοπικής Εφορίας, από τον Δεκέμβριο παρατηρείται «πάγωμα» στις πληρωμές των υποχρεώσεων που βαρύνουν τους οφειλέτες, ενώ η υστέρηση στα έσοδα επιδεινώθηκε μετά την προκήρυξη των πρόωρων εθνικών εκλογών. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές Δεκεμβρίου και έπειτα μειώθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό και οι ενδιαφερόμενοι για υπαγωγή στη ρύθμιση των 100 δόσεων (ενώ αρχικά υπήρξε ζωηρό ενδιαφέρον) και πλέον τις οφειλές τους ρυθμίζουν ελάχιστοι φορολογούμενοι, οι οποίοι στις περισσότερες περιπτώσεις προβαίνουν σε αυτή τη λύση αναγκαστικά, διότι χρειάζονται φορολογική ενημερότητα για τις συναλλαγές τους.