Η χρονιά που ολοκληρώνεται σήμερα αποτέλεσε μια ακόμα δύσκολη περίοδο για τους δήμους του Ρεθύμνου, καθώς η πανδημία του κορονοϊού που συνεχίζει να ταλανίζει τη χώρα και τον πλανήτη ολόκληρο είχε σημαντικές επιπτώσεις όχι μόνο στο οικονομικό σκέλος αλλά και στο κοινωνικό, δημιουργώντας συνθήκες πολύπλοκες τις οποίες κλήθηκαν να διαχειριστούν τα δημοτικά συστήματα. Ωστόσο κατά κοινή ομολογία το 2021, ήταν σαφώς καλύτερο από όλες τις απόψεις σε σύγκριση με το 2020 και σε αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο η εξαιρετική τουριστική περίοδος και οι σημαντικά αυξημένες αφίξεις επισκεπτών ανά τον κόσμο που ενίσχυσαν τα τοπικά ξενοδοχεία, τις εμπορικές επιχειρήσεις και τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής και κατ’ επέκταση τα δημοτικά ταμεία.
Παράλληλα, όπως αναφέρουν οι δήμαρχοι του νομού μιλώντας στα «Ρ.Ν.», το 2021 αποτέλεσε μία χρονιά κατά την οποία κατάφεραν να αξιοποιήσουν ευρωπαϊκά και άλλα προγράμματα και να εξασφαλίσουν χρηματοδοτήσεις για την υλοποίηση έργων υποδομής και ταυτόχρονα να προετοιμάσουν μελέτες για μεγάλα έργα, τα οποία θα υλοποιήσουν εντός του 2022. Οι προσδοκίες για τη νέα χρονιά είναι αυξημένες και εμφανίζονται αισιόδοξοι, υπό την προϋπόθεση πάντα της ύφεσης της πανδημίας, ότι θα καταφέρουν να υλοποιήσουν τον προγραμματισμό τους και να προσφέρουν στην κοινωνία έργα που συμβάλλουν στην βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους.
Γ. Μαρινάκης: «Παρά τα οικονομικά προβλήματα ήταν μια εποικοδομητική χρονιά από πλευράς έργων»
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό της χρονιάς που ολοκληρώνεται, υποστήριξε πως αυτός ήταν θετικός, καθώς ο Δήμος Ρεθύμνου παρά τις δυσκολίες κατάφερε με σωστό προγραμματισμό, οργάνωση, συντονισμό και την καθοριστική συμβολή των συνεργατών και των στελεχών του και φυσικά τη συνεργασία με τα υπουργεία, την περιφέρεια και άλλους φορείς να δρομολογήσει αλλά και να υλοποιήσει μεγάλα έργα προς όφελος της κοινωνίας.
Χαρακτηριστικά είπε:
«Ο απολογισμός του Δήμου Ρεθύμνης για το 2021 είναι παραπάνω από θετικός. Έχουν γίνει εκατοντάδες παρεμβάσεις, έχουμε διεκδικήσει και έχουμε εντάξει στο πρόγραμμά μας και εκτελούμε αυτή τη στιγμή μεγάλα έργα. Πράγματι το covid δημιούργησε μια εσωστρέφεια στην υπηρεσία, με την έννοια ότι δραστηριοποιηθήκαμε και κάναμε πιο πολύ εσωτερική δουλειά παρά οτιδήποτε άλλο και αυτό αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο στο φετινό τεχνικό πρόγραμμα, το οποίο είναι πάρα πολύ μεγάλο. Αναλογικά και συγκριτικά με μεγαλύτερους δήμους είναι διπλάσιο και τριπλάσιο και το οποίο ολοένα και περισσότερο θα αυξάνεται, αφού οι διεκδικήσεις μας δεν έχουν τελειώσει. Έχουμε βάσιμη ελπίδα ότι πολύ σύντομα θα εξασφαλίσουμε την ένταξη του σχολείου του Ρουσσοσπιτίου στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και ανοίγει μετά ο δρόμος για την ανέγερση του μεγάλου έργου του υπόγειου πάρκινγκ και που αποτελεί και μια στρατηγική μας επιδίωξη πολλών χρόνων, με την βιοκλιματική πλατεία από πάνω που θα προσθέσει ελεύθερους χώρους. Το έργο αυτό έγινε με μια πολύ μεγάλη προσπάθεια από την υπηρεσία και από τους αιρετούς και από τον γενικό γραμματέα και φυσικά με την υποστήριξη και των τοπικών βουλευτών και του υπουργού Εσωτερικών του κ. Πέτσα, ο οποίος κυριολεκτικά έχει αγκαλιάσει το συγκεκριμένο έργο. Από την άλλη μεριά συνεχίζουμε να διεκδικούμε το μεγάλο ειδικό σχολείο (στο ΚΕΓΕ) και ετοιμαζόμαστε πυρετωδώς για το νέο ΕΣΠΑ. Επίσης θεωρώ ότι είναι πολύ μεγάλο και σημαντικό νέο για τον δήμο μας, η ένταξη της μελέτης του νέου αρχαιολογικού μουσείου και των τειχών της Φορτέτζας με χρηματοδότηση από την περιφέρεια. Είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία που αποτελεί απόρροια της συνεργασίας πολλών και της περιφέρειας και του υπουργείου Πολιτισμού αλλά προφανώς και της υπηρεσίας μας και των στελεχών μας και των αιρετών, και έτσι θα πορευτούμε. Ελπίζω να βελτιωθεί η πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τον covid για να μπορέσει και η κοινωνία όλα αυτά τα έργα και να τα απολαμβάνει και να συμμετέχει στην ουσιαστικότερη διαβούλευση, στη δημιουργία και την λειτουργία τους».
Ο Γιώργος Μαρινάκης, αναφέρθηκε στην οικονομική συγκυρία και στις επιπτώσεις της πανδημίας που επηρέασαν σημαντικά τα δημοτικά ταμεία αλλά και στην αύξηση του ενεργειακού κόστους και στην επιβολή από τη νέα χρονιά του τέλους ταφής απορριμμάτων: «Η οικονομική κατάσταση είναι δύσκολη και την κάνει ακόμα δυσκολότερη το θέμα της μεγάλης έκρηξης του ενεργειακού κόστους που αφορά όχι μόνο τα νοικοκυριά αλλά και τους δήμους και τις ΔΕΥΑ και όλες τις επιχειρήσεις. Όμως ιδιαίτερα για τις ΔΕΥΑ και τους δήμους το κόστος είναι δυσβάσταχτο. Επίσης το τέλος ταφής απορριμμάτων, το οποίο νομίζω αδικαιολόγητα το επιβάλλουν φέτος αποτελεί μεγάλο αγκάθι. Δεν φταίει ο πολίτης που δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η διαδικασία στο ΧΥΤΑ Αμαρίου και μια σειρά άλλων πρωτοβουλιών που έπρεπε να είχαν προγραμματιστεί νωρίτερα, για να ερχόμαστε τώρα να επιβάλλουμε τέλη. Γιατί το τέλος ταφής απορριμμάτων είναι στην ουσία ένα τέλος για τους δημότες. Και μπορεί φέτος να μην το συμπεριλάβαμε στον προϋπολογισμό μας υπολογίζοντας ότι και αν ακόμα δεν ανακληθεί, θα μπορέσουμε με οδυνηρή, αιματηρή οικονομία να το απορροφήσουμε αλλά του χρόνου αυτό θα μετακυληστεί στους πολίτες υπό τη μορφή του δημοτικού τέλους. Όπως και το ενεργειακό κόστος, αν δεν είναι προσωρινή όλη αυτή η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, που πιστεύω δυστυχώς ότι δεν είναι προσωρινή. Δεν λέω ότι θα διατηρηθεί στο ίδιο επίπεδο, αλλά ότι θα πάει στα προηγούμενα επίπεδα το θεωρώ σχεδόν απίθανο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Καταλήγοντας ο κ. Μαρινάκης, είπε:
«Το 2022 από πλευράς τεχνικών έργων και δημιουργίας και πραγμάτωσης του τεχνικού μας προγράμματος θα είναι μια εξαιρετική χρονιά και αυτό είναι το επιστέγασμα προσπάθειας όχι μόνο της φετινής χρονιάς αλλά και των προηγούμενων χρόνων. Όλα αυτά τα πράγματα για τα οποία μιλάμε έχουν πίσω τους πάρα πολλή δουλειά και προετοιμασία και συντονισμό και συνεργασία πολλών παραγόντων, πολλών φορέων επί πολλά χρόνια για να φτάσουμε στο σημείο αυτό. Ο δήμος Ρεθύμνης πια είναι ένας δήμος πρωτοπόρος σε πάρα πολλά πράγματα, είναι οδηγός σε πάρα πολλά προγράμματα όπως είναι το Plasteco, horizon, η βιώσιμη κινητικότητα, τα interreg».
Δ. Κόκκινος: «Σοβαρή η οικονομική ζημία του δήμου Μυλοποτάμου λόγω της πανδημίας»
Μεγάλη είναι η οικονομική ζημία του δήμου Μυλοποτάμου το 2021 λόγω της πανδημίας, καθώς υπάρχει σοβαρή υστέρηση εσόδων, όπως εξηγεί ο δήμαρχος Δημήτρης Κοκκινος. «Δυστυχώς μας επηρέασε πολύ σοβαρά η πανδημία. Το 2020 δεν εισπράξαμε τίποτα από τέλη παρεπιδημούντων, ταβέρνες κλπ. Δόθηκε η δυνατότητα στους καταναλωτές του νερού να μην πληρώσουν πολύ, το 2021 κάτι προσπαθήσαμε να κάνουμε. Δυστυχώς η ζημιά είναι πολύ μεγάλη. Οι εισπράξεις ήταν χαμηλές. Οι βεβαιώσεις για την άρδευση, γίνονται τώρα και ολοκληρώνονται – δεν έχουμε ξεκινήσει καλά καλά να εισπράττουμε τίποτα».
Από την άλλη πρόσθεσε ήδη ότι έχει ολοκληρωθεί το 70% του στόχου των τεχνικών έργων και εκκρεμούν οι εγκρίσεις χρηματοδότησης για έργα και δράσεις που έχουν υποβληθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», «δυστυχώς υπάρχει καθυστέρηση στις εγκρίσεις των έργων μας από το υπουργείο Εσωτερικών για να προχωρήσουμε και να υλοποιηθούν το 2022. Ωστοσο το 2021 υλοποιήσαμε σημαντικά έργα υποδομών, όπως το Δημοτικό Σχολείο του Πανόρμου, το Βιολογικό του Πανόρμου που ξεκίνησε, για την τριτοβάθμια επεξεργασία λυμάτων, την αφαλάτωση του Πανόρμου με το Ρουμελί που προχωρά και βρίσκεται σχεδόν στο 70% της αποπεράτωσης, καθώς και έργα ύδρευσης (Πέραμα – Μελιδόνι), με δεξαμενές και αντικατάσταση των δικτύων. Σε ό,τι αφορά τις υποδομές, είμαι ικανοποιημένος από τον απολογισμό και αναμένουμε τώρα τις εγκρίσεις από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για έργα άνω των 10 εκατ. ευρώ» ανέφερε.
Γ. Ταταράκης: «Οι στόχοι που είχαμε θέσει για τις δημοπρατήσεις έργων υλοποιήθηκαν στο σύνολό τους το 2021»
Εποικοδομητική χαρακτήρισε τη χρονιά που φεύγει ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης, τονίζοντας πως ο σχεδιασμός του δήμου επιτεύχθηκε σε ό,τι αφορά τις δημοπρατήσεις έργων και τις παραλαβές τους. Παράλληλα πρόσθεσε ότι σε συνεργασία με την περιφέρεια και τα υπουργεία θα ακολουθήσουν νέες χρηματοδοτήσεις για ακόμα μεγαλύτερα έργα που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιοχής.
Μεταξύ άλλων ο κ. Ταταράκης, ανέφερε:
«Τα έργα που είχαμε σχεδιάσει έχουν δημοπρατηθεί όλα. Ο στόχος, ο οποίος είχαμε, επετεύχθη σε δημοπρατήσεις και παραλαβές έργων. Μένουν βέβαια πάρα πολλά ακόμα, τα οποία είναι σε εξέλιξη και δεν έχουν τελειώσει. Όμως έχουμε παραλάβει ένα μεγάλο ποσοστό. Είναι έργα οδοποιίας, βιολογικοί καθαρισμοί, και έργα αναπλάσεων.
Τη χρονιά που έρχεται θέλουμε να τελειώσουμε κάποια μεγάλα έργα, τα οποία ενδεικτικά είναι: ο -περιφερειακός δρόμος του Πλακιά, ο περιφερειακός δρόμος Αγίας Γαλήνης, η αισθητική αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου στον Πλακιά, η αισθητική αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου προς Κόκκινο Πύργο στην Αγία Γαλήνη, η ύδρευση Πλακιά, ο βιολογικός Κοξαρέ – Μυξόρρουμα – Παλέ – Λαμπινή – Αγία Πελαγία, ο Βιολογικός Ροδάκινου, η υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ στον Πλακιά.
Παράλληλα, προσδοκούμε σε συνεργασία πάντα με τον περιφερειάρχη, να ενταχθεί το οδικό έργο του Ν.Ο.Α.Κ. από Σπήλι – Ακούμια στο ΕΣΠΑ, καθώς επίσης το υποστηρικτικό δίκτυο του Ν.Ο.Α.Κ., το οποίο ήδη ο κ. Αρναουτάκης έχει ήδη δώσει εντολή στους μελετητές να συνεχιστεί, να ολοκληρωθεί από Ροδάκινο μέχρι Αγία Γαλήνη».
Αναφερόμενος στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας ο κ. Ταταράκης ανέφερε πως ο δήμος καταγράφει απώλειες εσόδων της τάξεως του 40-50%. «Έχουμε επηρεαστεί από το κομμάτι της πανδημίας, και είχαμε απώλειες εσόδων της τάξεως του 40-50% από τα τέλη παρεπιδημούντων, τις παραλίες κλπ. Βέβαια πήραμε κάποιες επιχορηγήσεις που καλύψαμε περίπου το 20-25% από τη χασούρα. Μετριάστηκε η ζημιά. Επίσης είχαμε το 2020 ανείσπρακτες οφειλές πολλές για τις οποίες γίνονται όλες οι νόμιμες ενέργειες για να εισπραχτούν. Βεβαίως καταλαβαίνουμε τον κόσμο που έχει βρεθεί σε δεινή θέση, αλλά προσπαθούμε να κάνουμε όλες τις ενέργειες για να μπορέσει ο Δήμος να εισπράξει κάποια χρήματα. Χωρίς να εξοντώνουμε τους πολίτες» είπε.
Π. Μουτζανός: «Δύσκολη αλλά παραγωγική χρονιά για το Αμάρι το 2021»
Ο δήμαρχος Αμαρίου, Παντελής Μουρτζανός, τόνισε πως το 2021 ήταν μια δύσκολη, αλλά παραγωγική χρονιά για τον δήμο του, καθώς έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης σημαντικά έργα υποδομής και έχουν προγραμματιστεί να υλοποιηθούν ακόμα περισσότερα το 2022.
«Αφήνουμε λοιπόν πίσω μας μια χρονιά δύσκολη, αλλά ταυτόχρονα και παραγωγική για τον Δήμο μας. Αντέξαμε και ανταποκριθήκαμε επιτυχώς σε μια σειρά προκλήσεων παραμένοντας προσηλωμένοι στους στόχους μας και στον προγραμματισμό που είχαμε θέσει εξαρχής.
Το 2022 βρίσκει τον Δήμο Αμαρίου με το πιο πλούσιο εκτεταμένο και στοχευμένο Τεχνικό Πρόγραμμα των τελευταίων ετών, το οποίο αγγίζει τα 16.000.000€. Σε αυτό το ποσό έρχεται φυσικά να προστεθεί και το ποσό των 2.500.000€ για έργα τα οποία έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ενώ συνολικά, με σκληρή προσπάθεια, ο Δήμος μας έχει υποβάλει προς ένταξη στο πρόγραμμα έργα προϋπολογισμού ύψους 14.000.000€.
Σήμερα, στο Δήμο μας εκτελούνται μικρά και μεγάλα έργα τα οποία ξεπερνούν τα 10.000.000€, ενώ σύντομα αναμένεται να προχωρήσουμε και στη δημοπράτηση νέων έργων. Μεταξύ άλλων εκτελούνται έργα οδοποιίας, ύδρευσης, αποκατάστασης ζημιών, αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων, αθλητικών εγκαταστάσεων, αναπλάσεων, επεκτάσεων ηλεκτροφωτισμού, έργα πολιτικής προστασίας καθώς και οικοδομικά – κτηριακά έργα.
Ευχή όλων μας το 2022 να αποτελέσει μια εξίσου γεμάτη και παραγωγική χρονιά».
Σ. Κεφαλογιάννης: «Το 2021 ήταν ορατή η υλοποίηση έργων στα Ανώγεια»
Ο δήμαρχος Ανωγείων, Σωκράτης Κεφαλογιάννης, κάνοντας τον απολογισμό του 2021 για τον δήμο του υποστήριξε πως παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού, έγιναν εξορθολογισμοί που είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθεί η τιμή του νερού για τους κατοίκους, κάτι που αποτελούσε μεγάλο αγκάθι, την ίδια στιγμή που και η υλοποίηση έργων υποδομής στην περιοχή είναι ορατή: «το 2021 ήταν μια χρονιά που παρόλο που είχε θετικά χαρακτηριστικά σίγουρα επισκιάστηκε από την συνέχιση της πανδημίας και των περιοριστικών όρων. Ο σεισμός του Σεπτεμβρίου ανέδειξε ένα χρονίζον πρόβλημα που δεν είναι άλλο από την ανάγκη στατικής ενίσχυσης του Γυμνασίου – Λυκείου Ανωγείων και τώρα δρομολογούμε την χρηματοδότηση για την αποκατάστασή του. Το 2021 ήταν από οικονομικής άποψης μια διαχειρίσιμη χρονιά, καθώς κάναμε αρκετούς εξορθολογισμούς, με αποτέλεσμα να καταφέρουμε να μειώσουμε την τιμή του νερού, που για πολλά χρόνια ήταν σε πολύ ψηλά επίπεδα.
Στα θετικά συγκαταλέγονται σημαντικά έργα και δράσεις που είχαμε σχεδιάσει στην αρχή της θητείας μας, έτυχαν χρηματοδότησης και άρα είναι πλέον ορατή η υλοποίηση των έργων και η προσφορά τους για τους κατοίκους και τους επισκέπτες των Ανωγείων. Δεν αφορούν μόνο έργα ύδρευσης και αποχέτευσης αλλά και αναπλάσεις πολιτιστικές και άλλες υποδομές. Το 2022 θα υλοποιήσουμε ένα τεχνικό πρόγραμμα που υπερβαίνει τα 20 εκ. ευρώ. Πέρα από την προτεραιοποίηση των έργων θα είναι μια χρονιά, όπου βασικό μέλημά μας και βασικός στόχος μας θα είναι η υλοποίηση των έργων, για τα οποία έχουμε ήδη χρηματοδότηση αλλά και εκείνα για τα οποία αναμένουμε χρηματοδότηση το πρώτο τρίμηνο του 2022».