Την ανάγκη θέσπισης μιας ολοκληρωμένης ρύθμισης για τα «κόκκινα» δάνεια, φέρνει στη Βουλή ο Γιάννης Κεφαλογιάννης με ερώτηση που καταθέτει προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νικόλαο Δένδια. Στο κείμενο της ερώτησης, ο Ρεθεμνιώτης βουλευτής αναδεικνύει την ανάγκη για δημοσιονομική σταθερότητα, τονίζοντας πως «η αποφυγή κατάρρευσης της εθνικής μας οικονομίας αποτελεί δικαίωση απέναντι σε όσους με ευκολία υιοθέτησαν ανεδαφικές λύσεις, βλέποντας τις χώρες που τις εφάρμοσαν να οδηγούνται στη χρεοκοπία». Παράλληλα αναφέρει πως «οφείλουμε να επαναπροσδιορίσουμε τις επιμέρους πολιτικές που δημιούργησαν αδικίες και στρεβλώσεις κατά τα περασμένα δύσκολα έτη».
Στη συνέχεια, προχωρώντας στο περιεχόμενο της ερώτησης περιγράφει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα «κόκκινα» δάνεια και την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, με το ύψος του χρέους των νοικοκυριών για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια να ανέρχεται στα 98,8 δισ. ευρώ, ενώ για τις επιχειρήσεις η καθαρή ροή της χρηματοδότησης τον Ιούνιο του 2014 ήταν αρνητική κατά 266 εκατ. ευρώ και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε -4,7%, από -4,5% το Μάιο του 2014.
Ο κ. Κεφαλογιάννης διεκδικεί να εμπεριέχονται στη ρύθμιση όλα τα δάνεια πολιτών που εντάσσονται σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, καθώς και όσα κατέστησαν ληξιπρόθεσμα από το 2009 και έπειτα, θεσπίζοντας κριτήρια, προκειμένου να μην υπάρξει η δικαίωση όσων σκόπιμα έμειναν ασυνεπείς, δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό με τους συνεπείς δανειολήπτες. Παράλληλα, διεκδικεί η ρύθμιση να εμπεριέχει στοιχεία από αντίστοιχα ευρωπαϊκά «μοντέλα», ακολουθώντας τη λογική μείωσης των τόκων σε σχέση με τις πραγματικές δαπάνες διαβίωσης των πολιτών. Ο βουλευτής Ρεθύμνου θέτει τα κάτωθι ερωτήματα προς τον αρμόδιο υπουργό:
«1. Υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των σχεδιασμών του υπουργείου για τα «κόκκινα» δάνεια;
2. Υπάρχει πρόβλεψη για να μεταφερθούν ευρωπαϊκά μοντέλα ρυθμίσεων στα ελληνικά δεδομένα, τα οποία θα περιλαμβάνουν μερικό «κούρεμα» των οφειλών;
3. Θα υπολογίζεται η πραγματική δυνατότητα μηνιαίας αποπληρωμής των δανείων των νοικοκυριών και επιχειρήσεων;».