Η Ομάδα Διαχείρισης Ακτοπλοϊκής Σύνδεσης συμμετείχε στο αναπτυξιακό συνέδριο Κρήτης όπου και τοποθετήθηκαν για την ανάγκη δρομολόγησης πλοίου στο Ρέθυμνο οι Κοσμάς Περπιράκης, Μιχάλης Ανδρουλάκης και Κώστας Πολοπετράκης. Στην εισήγηση τους ανέφεραν:
«Αξιότιμοι, Κύριοι Υπουργοί
Με αδιαμφισβήτητες εκτιμήσεις, προερχόμενες από μελέτες και έρευνα, ένα μεγάλο τμήμα της παραγωγικής ανασυγκρότησης και της ανάπτυξης της Κρήτης κατέχουν.
Α. Ο τουρισμός με την αντίστοιχη προέκταση του χρόνου, με την οργάνωση προοπτικών γι’ αυτό και με τα εργαλεία που είναι απαραίτητα να το πράξουν, ετήσιος τουρισμός
Β. Η ενίσχυση της εξωστρέφειας των εμπορικών συναλλαγών των παραγωγικών επιχειρήσεων.
Γ. Η ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών
Για όλα τα παραπάνω αναγκαίο είναι η ακτοπλοϊκή σύνδεση όλων των νομών της Κρήτης.
Εμείς θα σας εισηγηθούμε την πρόταση της ομάδας διαχείρισης της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νομού Ρεθύμνης, η οποία δημιουργήθηκε για τον λόγω που φέρει ο ίδιος ο τίτλος της και έχει μέλη όλες τις αρχές και τους πολίτες του νομού μας.
Το Ρέθυμνο, παρότι παρουσιάζει εξαιρετική ανάπτυξη και σημαντική ανάγκη σε μετακινήσεις επιβατικού κοινού, είναι ο μοναδικός νομός της Κρήτης που στερείται και αεροπορικής και ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ διαθέτει ένα λιμάνι ευρωπαϊκών προδιαγραφών ασφαλείας, ικανό να δεχθεί επιβατικά-οχηματαγωγά πλοία (FB ) και κάποτε είχε δύο που εκτελούσαν καθημερινά δρομολόγια.
Το μεταφορικό έργο του νομού και των παραγωγικών τάξεων τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει αλματώδη ετήσια αύξηση, καθώς επίσης και το τουριστικό προϊόν. Δεν υπάρχει πύλη εισόδου-εξόδου του νομού μας, υπενθυμίζοντας, του μοναδικού από τους 4 νομούς της Κρήτης. Για τους παραπάνω λόγους και όχι μόνο είναι απαραίτητη η ακτοπλοϊκή σύνδεση του νομού Ρεθύμνης, με έντονη την προσδοκία των κατοίκων για το θέμα αυτό.
Αίτημά μας είναι
Η κυβερνητική ανάδειξη και παρέμβαση, με οποιονδήποτε τρόπο κρίνει, ώστε να βρεθεί ναυτιλιακή εταιρεία, η μεμονωμένος πλοιοκτήτης, η σύμπραξη εταιρειών ελληνικών ή διεθνών συμφερόντων που θα επαναενεργοποιήσει τη γραμμή Ρέθυμνο-Πειραιάς-Ρέθυμνο επί ημερησίας βάσεως, 12 μήνες το έτος.
Η γραμμή είναι κερδοφόρα και αναγκαία για την ισόρροπη ανάπτυξη του προορισμού Κρήτη.
Η ανάπτυξη της πατρίδας μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες τη δημιουργούν με τις υποδομές και τα εργαλεία.
Για το Ρέθυμνο οι υποδομές υπάρχουν… Δεν υπάρχει το εργαλείο… το καράβι του.
Η μετακίνηση και η χρήση των δημόσιων λιμανιών είναι δικαίωμα κάθε πολίτη. Κανένας νησιωτικός νομός δεν πρέπει να καταδικάζεται σε ακτοπλοϊκή αχρησία εις βάρος των πολιτών, των φοιτητών , των επισκεπτών και τουριστών του.
Ήδη από παλαιοτάτων χρόνων η ακτοπλοϊκή σύνδεση δεν αποτελούσε μόνο παράγοντα άνθησης της οικονομίας αλλά και της πνευματικής, πολιτιστικής και κοινωνικής ανάπτυξης.
Ας μην αφήσουμε το Ρέθυμνο να έχει κλειστό λιμάνι απέναντι σ’ αυτές τις ανάγκες, δικαιώματα και προοπτικές
Το Ρέθυμνο ελπίζει ότι θα ανταποκριθείτε θετικά σε αυτή την πρωτοβουλία, την οποία υποστηρίζουν αυτοδιοικητικοί θεσμοί, αξιόπιστοι φορείς, επιχειρηματίες και κυρίως σύσσωμοι οι πολίτες του Ρεθύμνου, οι οποίοι είναι άλλωστε και οι εγγυητές της βιωσιμότητας της γραμμής».