Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι μελέτες για την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του ενετικού λιμένα του Ρεθύμνου από το ύψος του τελωνείου μέχρι και το καρνάγιο, οι οποίες μετά την παράταση που δόθηκε στους μελετητές θα παραδοθούν στις 26 Δεκεμβρίου για να διαβιβαστούν στη συνέχεια προς έγκριση στις αρχαιολογικές υπηρεσίες.
Η μελέτη αφορά ένα σχεδιασμό για μια συνολική παρέμβαση στο ενετικό μνημείο, προκειμένου αυτό να γίνει λειτουργικό και ταυτόχρονα να αναδειχτεί και να αναβαθμιστεί αισθητικά.
Ειδικότερα, η μελέτη περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ξύλινου διαδρόμου εσωτερικά, στην πλευρά της θάλασσας, ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες των ψαράδων. Επίσης, ο διάδρομος για τους επισκέπτες προβλέπεται να μετακινηθεί από τη βόρεια πλευρά, δίπλα στη θάλασσα και με ένα διακριτό τρόπο θα ορίζεται και ο χώρος που θα καταλαμβάνουν τα τραπεζοκαθίσματα, με βασικό στόχο να δοθεί τέλος στην αναρχία που επικρατεί από την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων, που εμποδίζουν τη διέλευση των πεζών. Παράλληλα, στόχος είναι να γίνει λειτουργικός και επισκέψιμος ο χώρος πίσω από το τελωνείο, ενώ στην μελέτη περιλαμβάνεται και ειδική αρχιτεκτονική μελέτη φωτισμού του μνημείου, ώστε αυτό να αναδειχθεί.
Ακολούθως και μετά την εξασφάλιση των απαιτούμενων εγκρίσεων Δήμος και Λιμενικό Ταμείο καλούνται να αναζητήσουν ευρωπαϊκά κονδύλια για την υλοποίηση του έργου αυτού, που θα έρθει να «κουμπώσει» με την ανάπλαση του βόρειου παραλιακού μετώπου. Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη συνάντηση που είχε ο δήμαρχος Ρεθύμνου με την Όλγα Κεφαλογιάννη υπήρξε δέσμευση ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου θα εξέταζαν το ενδεχόμενο χρηματοδότησης του έργου από τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Τουρισμού με την προοπτική να συμπεριληφθεί σε αυτό και το έργο αποκατάστασης των ύφαλων τμημάτων του ενετικού λιμανιού.
Αναζητούν λύσεις για την αναβάθμιση του λιμανιού της Αγίας Γαλήνης
Η αξιοποίηση και η αναβάθμιση του λιμανιού της Αγίας Γαλήνης στον Δήμο Αγίου Βασιλείου αποτέλεσε το αντικείμενο της συζήτησης που είχαν η πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνου, κα Κουτσαλεδάκη με μέλη του Τοπικού Συμβουλίου, το Λιμεναρχείο Ρεθύμνου και εκπρόσωποι αλιέων και φορέων της περιοχής.
Στη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το λιμάνι Αγίας Γαλήνης αλλά και η χερσαία ζώνη αυτού.
Τέτοια θέματα είναι η τάξη και οργάνωση των λειτουργιών του λιμανιού όπως η παροχή νερού, ρεύματος, η ασφαλής λειτουργία ράμπας ανέλκυσης σκαφών και καθημερινή επιτήρηση του χώρου κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Σε σχετική ανακοίνωση του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου που υπογράφει η κ. Κουτσαλεδάκη αναφέρονται τα εξής: «Τα παραπάνω προσβλέπουν στην ανάδειξη του τουριστικού χαρακτήρα της περιοχής, και στη διασύνδεση και λειτουργία του λιμένα της Αγίας Γαλήνης με τα λοιπά λιμάνια και παραλίες της περιοχής.
Συζητήθηκε επίσης με τους τοπικούς παράγοντες η εξεύρεση χώρων στάθμευσης εκτός λιμενικής εγκατάστασης αλλά σε χώρο πλησίον του κέντρου του οικισμού Αγίας Γαλήνης, ενώ διερευνάται η ανάπτυξη του συγκεκριμένου λιμένα με ένταξη προτάσεων σε αναπτυξιακά τομεακά και ευρωπαϊκά προγράμματα. Προωθείται δε η ουσιαστική διασύνδεση του λιμανιού Ρεθύμνου με τα λιμάνια Αγίας Γαλήνης, Πλακιά, Μπαλί, Πανόρμου και Σισσών εν είδει δικτύου, ώστε να δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη πρόταση ναυτικής περιήγησης από τους ιδιοκτήτες σκαφών.
Ο γραφικός λιμένας της Αγίας Γαλήνης με την ξεχωριστή θέση του ακριβώς μπροστά από τον οικισμό, αποτελεί καταφύγιο τόσο για σκάφη αναψυχής όσο και επαγγελματικά, καθώς και αγαπημένο προορισμό, ο οποίος επιβάλλεται να προωθηθεί εφόσον είναι εμφανείς οι δυνατότητες ανάδειξής του σε σημαντικό θέρετρο του Νομού μας, σε συνδυασμό με τις λοιπές παραλίες και λιμάνια του Νομού μας.
Παράλληλες ενέργειες, γίνονται στα λιμάνια του Πλακιά, όπου με τον καθορισμό της χερσαίας ζώνης εντός του οικισμού Πλακιά ξεκίνησαν ήδη διαβουλεύσεις με τους καταστηματάρχες και φορείς της περιοχής, με απώτερο σκοπό την βελτιστοποίηση της εικόνας του οικισμού, και την ανάδειξη του τουριστικού του χαρακτήρα.
Στα πλαίσια του διαδημοτικού χαρακτήρα του, επίσης, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνου προωθεί την ολοκλήρωση του χαρακτηρισμού των λοιπών λιμανιών-αλιευτικών καταφυγίων του Νομού, όπως Σισσών, Μπαλί, Πανόρμου, με σκοπό τη σωστή λειτουργία τους και τη δυνατότητα χρηματοδοτήσεων των ελλείψεών τους μέσω σοβαρών και τεκμηριωμένων μελετών που θα προκύψουν».