Για δεύτερη χρονιά, λοιπόν, πραγματοποιήθηκε με απόλυτη συνέπεια και μεγάλη φροντίδα στη διοργάνωσή του, από την ενορία του Άνω Μαλακίου, κάτω από την αιγίδα του Δήμου Ρεθύμνης.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο κόσμος που βρέθηκε εκεί είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει αγνό και φρέσκο κρασί και να απολαύσει κρητικά παραδοσιακά πιάτα. Αμέσως μετά, έλαβε χώρα η διαδικασία της αξιολόγησης των κρασιών από την τριμελή επιτροπή που συστάθηκε με σκοπό να βραβεύσει τους τρεις πρώτους παραγωγούς, οι οποίοι κατάφεραν να συγκεντρώσουν τις υψηλότερες βαθμολογίες στα εξής χαρακτηριστικά: διαύγεια χρώμα, οσμή και γεύση. Αξίζει να σημειωθεί πως στη διαδικασία αξιολόγησης της πρώτης κατηγορίας που αφορούσε στα φετινά κρασιά (νουβώ) οι συμμετοχές άγγιξαν τις 16, ενώ στο διαγωνισμό της δεύτερης κατηγορίας που αφορούσε στα παλαιωμένα κρασιά οι συμμετοχές δεν ξεπέρασαν τις 12. Οι κριτές-οινολόγοι της επιτροπής αξιολόγησης Α. Λαγκουβάρδου-Σπαντιδάκη, Μ. Γιαννούλης και Κ. Κουρμούλης/Κ. Παπαδάκης απένειμαν στους βραβευμένους οινοπαραγωγούς βιβλία οινολογίας. Τα κρασιά της φετινής σοδειάς που ξεχώρισαν ήταν αυτά των: Α. Πατεράκη, Π. Νικολιδάκη, Χ. Γασπαράκη και της παλαιότερης σοδειάς αυτά των: Π. Νικολιδάκη, Ε. Σηθοδασκαλάκη και Κ. Παρασύρη. Από την εκδήλωση δεν έλειψαν η αντιδήμαρχος Πολιτισμού-Τουρισμού κ. Πέπη Μπιρλιράκη, ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής Δήμου Ρεθύμνης κ. Ξενοφώντας Μαθιουδάκης, ο οποίος είχε τη γενική επιμέλεια στο χώρο αυτό μαζί με τον Παπά-Νικολή.
Η πανηγυρική διάθεση μεταφέρθηκε το απόγευμα της ίδιας μέρας στο ατμοσφαιρικό περιβάλλον της Κρήνης Ριμόντι, στο ιστορικό κέντρο της Παλιάς Πόλης του Ρεθύμνου. Εκεί, υπό την επιμέλεια του Γιώργου Γιανναράκη και Σταμάτη Γαλερού, για πρώτη φορά περαστικοί, επισκέπτες ξένοι και ντόπιοι Ρεθεμνιώτες όχι μόνο έγιναν μάρτυρες της αναβίωσης του εθίμου, αλλά φάνηκαν να το υπενθυμίζουν σε εκείνους, που το έχουν μέσα στο πέρασμα των χρόνων άθελά τους λησμονήσει. Στο κάλεσμα της συντροφιάς και της χαράς ανταποκρίθηκαν και Γάλλοι επισκέπτες, οι οποίοι εξεπλάγησαν από την αντιστοιχία του δικού μας κρητικού εθίμου με το γαλλικό έθιμο «Παρουσίαση των νουβώ». Σημείωσαν δε, ότι η διαφορά βρίσκεται στην δωρεάν προσφορά εδεσμάτων και κρασιού από τους Κρητικούς, ενώ στη Γαλλία όλα πληρώνονται.
Την εκδήλωση διάνθισε με τη μουσική της κιθάρας της και τη χαρισματική φωνή της Ειρήνης Μπαρουξή. Το «παρών» έδωσε η κριτικός τέχνης κ. Μαρία Μαραγκού, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων κ. Γιάννης Τριποδιανός, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας κ. Όθωνας Χριστουλάκης, ο οποίος συμμετείχε και στην οργάνωση, καθώς και πάνω από εκατό νέοι και γεροντότεροι Ρεθεμνιώτες.
Σε δήλωσή της, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού-Τουρισμού Πέπη Μπιρλιράκη, τόνισε χαρακτηριστικά: «Ο Δήμος Ρεθύμνης ανέσυρε άλλο ένα σημαντικό έθιμο, κομμάτι του πολιτιστικού μας χάρτη από την αφάνειά του μετά από πρόταση αλλά και με την επιμέλεια και αγάπη των ίδιων των πολιτών του. Φιλοδοξούμε να επανεγκαθιδρύσουμε τον θεσμό του Αη Γιώργη Μεθυστή στα χωριά και την πόλη του Δήμου Ρεθύμνης. Για εμάς, πέρα από τη διατήρηση της παράδοσής μας και την κοινωνική υπόστασή της, η γιορτή συνιστά ένα αξιόλογο κρίκο στην αλυσίδα των εκδηλώσεων για τον πολιτιστικό και γαστρονομικό τουρισμό και μπορεί να εμπλουτίσει κάλλιστα το πρόγραμμα των επισκεπτών της περιόδου αυτής και της προσδοκώμενης επιμήκυνσής της».
Γραφείο Τύπου ΚΕΔΗΡ