Η έγκριση σχεδίου προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και της Μητρόπολης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων για τη δημιουργία μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων (γηροκομείο), στο Φουρφουρά του Δήμου Αμαρίου, συνεχίζει να προκαλεί αναταράξεις στην παράταξη της πλειοψηφίας του Δήμου, δηλαδή στην παράταξη του δημάρχου Παντελή Μουρτζανού. Μετά την παραίτηση του Δημοτικού Συμβούλου Γιάννη Γενεράλη, την παραίτησή της από δημοτική σύμβουλος υπέβαλλε και η Νίκη Ακουμιανάκη.
Τους λόγους της παραίτησής της, εξηγεί η κ. Ακουμιανάκη σε κείμενό της, το οποίο έδωσε στην δημοσιότητα, στο οποίο αναφέρει τα εξής:
«Ανήκουμε σε μία χώρα όπου η μετάβαση στο κοσμικό κράτος μοιάζει ακόμα πολύ μακρινή, κατατάσσοντάς μας στην ίδια κατηγορία με τις συντηρητικές δημοκρατίες της Ρωσίας και του Ιράν. Όσο κι αν απέχουμε, ωστόσο, από τις διακηρύξεις περί εκσυγχρονισμού, οι οποίες βρίσκονται σ’ ένα θεωρητικό και ανεπεξέργαστο στάδιο ως μη όφειλαν (αν ληφθούν υπόψη οι σχετικές δημοσκοπήσεις), θα έπρεπε τουλάχιστον να μην οπισθοδρομούμε. Μόνο ως τέτοια μορφή οπισθοδρόμησης και πρόκλησης μπόρεσα να θεωρήσω τη σύμπραξη της Περιφέρειας και της Μητρόπολης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων, η οποία πρακτικά μεταφράζεται σε οικονομική σχέση.
Σε μια χώρα με ανθρωπιστική κρίση θεωρώ ότι δε μπορεί καμία Περιφέρεια να εγκρίνει ερήμην προγραμματικές συμβάσεις που αφορούν εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης «το εν λόγω θέμα ετέθη εκτός ημερησίας διάταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, όχι για λόγους σκοπιμότητας (άλλωστε τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου γνωρίζουν και λαμβάνουν τις αποφάσεις με διαφάνεια και τηρουμένων όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών) αλλά για τεχνικούς λόγους, καθώς η καταληκτική ημερομηνία υποβολής έργων προς ένταξη ήταν η 31η Μαρτίου 2017» και συμπληρώνει ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται «χωρίς διακρίσεις και μικροπολιτικές σκοπιμότητες, ώστε να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ για έργα, των οποίων οι φάκελοι είναι πλήρεις και συγκεντρώνουν όλα τα κριτήρια νομιμότητας και σκοπιμότητας».
Ωστόσο, δεν αρκεί μία ανακοίνωση για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και να τεκμηριώσει την προαναφερθείσα απουσία διακρίσεων και σκοπιμοτήτων – κάτι τέτοιο μόνο οι σχετικές ενέργειες μπορούν να το υποστηρίξουν. Και στην προκειμένη περίπτωση οι τελευταίες είναι τουλάχιστον αμφιλεγόμενες. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Αμαρίου κ. Παντελής Μουρτζανός «Εμείς θέλουμε στοιχεία, να δούμε αν υπάρχει μία οικονομοτεχνική μελέτη, αν είναι βιώσιμο […] Είναι νομότυπη βέβαια αυτή η απόφαση, αλλά δεν είναι και ηθική». Εντάσεις για ζητήματα αναφορικά με τη σχέση Εκκλησίας-Δήμου Αμαρίου δεν είναι, βεβαίως, καινούριες. Πρόσφατη είναι η σχετική περίπτωση του ιδρύματος «Άγιος Νεκτάριος» του Δήμου Αμαρίου, του οποίου το Διοικητικό Συμβούλιο με τροποποίηση με το υπ’ αριθμό ΦΕΚ 1913 της 15ης Ιουλίου 2014, μετατράπηκε σε 5μελές χωρίς να προβλέπει ως Αντιπρόεδρο τον εκάστοτε Δήμαρχο της περιοχής, γεγονός που είχε προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση.
Γνωρίζω ότι αγγίζω ένα ακανθώδες ζήτημα, το οποίο πολλοί διαχρονικά αποφεύγουν ν’ αναγνωρίσουν ρητά μεταθέτοντας το θέμα. Εγώ, ωστόσο, δεν έχω καμία πολιτική φιλοδοξία άρα και κανένα κόστος ή φόβο. Η θέση από την οποία μιλώ δεν είναι αντικληρικαλιστική. Είμαι, άλλωστε, απόφοιτη του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ. Είναι, όμως, μια θέση ειλικρίνειας και ευθύνης απέναντι σ’ αυτούς που με εξέλεξαν. Στην προκειμένη περίπτωση, ως εκλεγμένη εκπρόσωπος ανάμεσα σε άλλους, αισθάνθηκα ότι φιμώθηκα και βρέθηκα προ τετελεσμένων γεγονότων. Θεωρώντας ότι δεν εξελέγην ως διακοσμητικό στοιχείο ή ως κατ’ επίφαση δείγμα της νέας γενιάς υπέβαλα την παραίτησή μου με πλήρη συνείδηση. «Στο Αμάρι τελείωσε η εποχή που κάποιοι άλλοι θα αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς» ήταν μία προεκλογική μας υπόσχεση, στην οποία νιώθω ότι εκ των πραγμάτων αποτυγχάνω να προσφέρω το δικό μου έστω και μικρό λιθαράκι. Εύχομαι καλή δύναμη από καρδιάς στους συναδέλφους μου».