Ο καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης στην πολυσέλιδη αναφορά του εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση υπεραμυνόμενος το δημόσιο χαρακτήρα του ελληνικού πανεπιστημίου και εκφράζοντας ταυτόχρονα την πλήρη αντίθεσή του στο νέο νόμο πλαίσιο που τίθεται σε ισχύ για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.
Στην μακροσκελή επιστολή του ο κ. Τζανάκης αναλύει τους προβληματισμούς και την αντίδρασή του στην επιβαλλόμενη, όπως λέει, πολιτική για τα ΑΕΙ, τα οποία έχουν οδηγηθεί σε οικονομική ασφυξία και διοικητική παράλυση. Το περιβόητο «σχέδιο ΑΘΗΝΑ» τόνισε αποτελεί μόνο την αρχή μιας ολοένα αυταρχικότερης και βιαιότερης πολιτικής που έχει κουρελιάσει προ πολλού τις συνταγματικές επιταγές για την Ανώτατη Παιδεία και η πολιτική αυτή, όπως ανέφερε, στοχεύει στη διάλυση του δημόσιου πανεπιστημίου. «Ως εκ τούτου, μη επιθυμώντας να αποτελέσω μέρος μιας τέτοιας πολιτικής, αρνούμενος να αποδεχθώ την επιβαλλόμενη αλλαγή του χαρακτήρα του πανεπιστημίου, από δημόσιο και ανεξάρτητο από την αγορά, σε επιχειρηματικό και χειραγωγούμενο από αυτήν, και μη έχοντας πια ηθικό έρεισμα να συνεχίσω μια θητεία με αρμοδιότητες που θα μου εκχωρηθούν με την έγκριση ενός διοικητικού οργάνου του οποίου την νομιμότητα, αλλά και την σκοπιμότητα έχω αμφισβητήσει εγγράφως πολλές φορές, υπέβαλα σήμερα την παραίτησή μου από την θέση του Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού» καταλήγει η επιστολή του κ. Τζανάκη.
Σημειώνεται ότι η θητεία των αντιπρυτάνεων σε εφαρμογή του νέου νόμου λήγει στις 31.12.12 δηλαδή σε δύο εβδομάδες και πιθανότερο κρίνεται το ενδεχόμενο τα καθήκοντά του να αναλάβει για το διάστημα αυτό ο ίδιος ο πρύτανης.