Σε πλήρη ετοιμότητα παραμένουν τα νοσοκομεία της Κρήτης με αφορμή την εξάπλωση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα μας που μέχρι στιγμής φτάνουν τα 31. Μπορεί μέχρι σήμερα να μην έχει επιβεβαιωθεί θετικό στον ιό (COVID-19) κανένα από τα δείγματα που ελήφθησαν από τα νοσηλευτικά ιδρύματα του νησιού και εξετάστηκαν στο Ινστιτούτο Ιολογίας του πανεπιστημιακού γενικού νοσοκομείου Ηρακλείου, ωστόσο τόσο η ΔΥΠΕ όσο και όλες οι δημόσιες νοσηλευτικές μονάδες του νησιού είναι προετοιμασμένες και σε αυξημένη επιφυλακή για να διαχειριστούν οποιοδήποτε περιστατικό με βάση τα πρωτόκολλα και τις οδηγίες που καθημερινά λαμβάνουν από τον Εθνικό Οργανισμό Υγείας (ΕΟΔΥ).
Σημειώνεται ότι χθες προκλήθηκε έντονη ανησυχία στην τοπική κοινωνία του Ρεθύμνου στο άκουσμα της είδησης για ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού στο νοσοκομείο Ρεθύμνου. Επρόκειτο για έναν 20χρονο φοιτητή, ο οποίος προσήλθε στο νοσοκομείο με ήπια συμπτώματα και κρίθηκε ως ύποπτο κρούσμα, καθώς είχε ταξιδέψει πρόσφατα με γκρουπ σε Αίγυπτο και Ισραήλ και προέρχεται από το περιβάλλον του 66χρονου, ο οποίος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Πάτρας ως θετικός στον ιό. Στις 7 το απόγευμα τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων από το δείγμα του νεαρού έδειξαν ότι ήταν αρνητικός στον ιό.
Από την πρυτανεία του πανεπιστημίου Κρήτης κρίθηκε σκόπιμη η αναστολή της λειτουργίας του πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο μέχρι και αύριο για προληπτικούς λόγους, ενώ σε νεώτερη ανακοίνωση αργά χθες το βράδυ η πρυτανική αρχή ενημέρωσε ότι το πανεπιστημιακό ίδρυμα θα λειτουργήσει κανονικά από τη Δευτέρα 9/3 σημειώνοντας πως: «Θα εξακολουθήσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση σε συνεργασία με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς. Στο μεταξύ έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για τη λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων υγιεινής, ενώ γίνονται και άλλες διαβουλεύσεις προς την κατεύθυνση αυτή».
Επίσης ένα ακόμα δείγμα ασθενούς που απευθύνθηκε στο ΠΑΓΝΗ και εξετάστηκε εργαστηριακά αποδείχτηκε αρνητικό στον ιό, ενώ σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα για μια ακόμα περίπτωση ασθενούς που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Χανίων.
«Να μην σπείρουμε επιδημία πανικού, η επιδημία του φόβου είναι χειρότερη από την πραγματική επιδημία» επισήμανε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας
Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε ότι είναι υψηλός ο κίνδυνος έξαρσης της επιδημίας, ιδίως μέσω των ταξιδιωτών. Μίλησε για υποδιάγνωση του ιού λέγοντας ότι ο αριθμός διασποράς του είναι πολύ υψηλός, κάτι το οποίο θα συνεχιστεί.
Ο ίδιος τόνισε ότι ο αριθμός των χωρών με κρούσματα είναι ήδη μεγάλος και θα συνεχίσει να αυξάνεται. Ήδη 80 χώρες καταγράφουν συνολικά 96.000 κρούσματα, αλλά «ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι δεκάδες ή και εκατοντάδες φορές μεγαλύτερος».
Ο ιός παρουσιάζει μια δυναμική που ξεπερνά τα σύνορα με μεγάλη ευκολία, είπε και σημείωσε ότι «δεν είναι πιο θανατηφόρος από άλλους αλλά μεταδίδεται με μεγάλη ευκολία, ακόμη και από άτομα με ελαφρά συμπτωματολογία».
«Αναμένουμε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων και στη χώρα μας. Σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα και λαμβάνοντας υπόψη τον καιρό, εκτιμούμε ότι φέτος μπορεί να νοσήσει το 5% του πληθυσμού. Ενδεχομένως του χρόνου τον χειμώνα να προσβληθεί το 10-15% του πληθυσμού» εκτίμησε ο κ. Τσιόδρας.
Αρνητικά τα δείγματα των ύποπτων κρουσμάτων από την Κρήτη
Αρνητικό στον κορωνοϊό ήταν το δείγμα του 20χρονου φοιτητή της πανεπιστημιούπολης Ρεθύμνου, ο οποίος προσήλθε χθες το πρωί στο νοσοκομείο Ρεθύμνου με ήπια συμπτώματα και κρίθηκε ως ύποπτο κρούσμα καθώς είχε ταξιδέψει πρόσφατα με γκρουπ σε Αίγυπτο και Ισραήλ και προέρχεται από το περιβάλλον του 66χρονου, ο οποίος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Πάτρας ως θετικός στον ιό.
Η εξέταση του δείγματος του 20χρονου έγινε από το Ινστιτούτο Ιολογίας του πανεπιστημιακού γενικού νοσοκομείου Ηρακλείου και τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χθες το απόγευμα έδειξαν πως το δείγμα του είναι αρνητικό στον ιό.
Ο 20χρονος απομονώθηκε από το πρωί σε ειδικό θάλαμο αρνητικής πίεσης μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων οπότε και πήρε εξιτήριο, ενώ στο νοσοκομείο τηρήθηκαν πιστά οι οδηγίες και το πρωτόκολλο που προβλέπει ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας. Να σημειωθεί ότι πρόσφατα είχε προβλεφθεί η διαμόρφωση του ειδικού θαλάμου και στο νοσοκομείο Ρεθύμνου για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.
Η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Ελένη Μπορμπουδάκη επανέλαβε για μια ακόμα φορά πως όλες οι υπηρεσίες της υγειονομικής περιφέρειας Κρήτης βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή και ετοιμότητα τηρώντας κατά γράμμα τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας με το οποίο είναι σε καθημερινή επαφή και συνέστησε ψυχραιμία στους πολίτες και όχι πανικό αφού, όπως είπε, έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα.
Εν τω μεταξύ χθες με ανακοίνωση της η πρυτανεία του πανεπιστημίου Κρήτης ανέστειλε τις λειτουργίες της πανεπιστημιούπολης στο Ρέθυμνο έως το Σάββατο μετά από Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Παιδείας και Υγείας. Εκτός απροόπτου, οι λειτουργίες της πανεπιστημιούπολης Γάλλου θα επανέλθουν κανονικά από την ερχόμενη Δευτέρα, σύμφωνα με την πρυτανεία.
Ειδικότερα, σε νέα ανακοίνωση της που εκδόθηκε αργά χτες το βράδυ η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης ανέφερε: «Σύμφωνα με την αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 15534/5.3.2020 κοινή απόφαση του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργού Υγείας απαγορεύτηκε προσωρινά η λειτουργία των πάσης φύσεως δομών του Πανεπιστημίου Κρήτης που εδρεύουν στο Ρέθυμνο, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας για το χρονικό διάστημα από 5.3.2020 έως και 6.3.2020, κατά τα αναφερόμενα στην από 5.3.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19. Το δείγμα του υπό εξέταση φοιτητή, το οποίο ελέγχθηκε από το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης αποδείχθηκε αρνητικό, ενώ ο ίδιος ο φοιτητής έχει ανανήψει. Αρνητικά αποδείχτηκαν και τα δείγματα υπό εξέταση πολιτών σε Χανιά και Ηράκλειο. Κατόπιν τούτων θα επαναληφθεί κανονικά από τη Δευτέρα 9/3 η λειτουργία του Ιδρύματος στο Ρέθυμνο. Θα εξακολουθήσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση σε συνεργασία με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς. Στο μεταξύ έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για τη λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων υγιεινής, ενώ γίνονται και άλλες διαβουλεύσεις προς την κατεύθυνση αυτή».
Παράλληλα, αρνητικό στον κορωνοϊό ήταν το δείγμα και για μια γυναίκα που μεταφέρθηκε χθες στο πανεπιστημιακό γενικό νοσοκομείο Ηρακλείου, η οποία είχε ταξιδέψει στη Αίγυπτο και παρουσιάστηκε αυτοβούλως προκειμένου να υποβληθεί σε εξέταση για τον ιό.
Σήμερα το πρωί αναμένονται τα αποτελέσματα του εργαστηρίου και για μια ακόμα γυναίκα που νοσηλεύεται στα Χανιά ως ύποπτο κρούσμα καθώς πρόσφατα είχε ταξιδέψει στην Ιταλία.
Τριανταένα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα
Εν τω μεταξύ, συνολικά στη χώρα χθες τα κρούσματα του κορωνοϊού ανήλθαν σε 31, καθώς 21 από τους 24 ελεγχθέντες των επαφών που επέστρεψαν από την εκδρομή στο Ισραήλ και την Αίγυπτο βρέθηκαν θετικοί στον ιό.
Την ανακοίνωση έκανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων επισημαίνοντας ότι «εξετάζονται πάνω από 400 άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή με τους συγκεκριμένους εκδρομείς». Διευκρίνισε ότι «τα νέα κρούσματα είναι όλοι από την ομάδα των εκδρομέων, οι περισσότεροι με ήπια κρούσματα και δύο με ήπια πνευμονία».
Σημείωσε δε ότι «τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε σημαντική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στην Ελλάδα».
Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι στις περιοχές της Αχαϊας και Ηλείας όπου επέστρεψαν οι εκδρομείς, είναι πολύ σημαντική η τήρηση των μέτρων προφύλαξης και υγιεινής και η παραμονή στο σπίτι όσων έχουν συμπτώματα.
«Η ομάδα επέστρεψε από το Ισραήλ στις 27 Φεβρουαρίου όταν το Ισραήλ δεν ήταν στον ορισμό κρούσματος της Ευρώπης. Αυτό δείχνει τη δυναμική του ιού να ξεπερνά τα σύνορα. Ο ιός μεταδίδεται και από άτομα που έχουν ελαφριά συμπτωματολογία», είπε ο κ. Τσιόδρας.
Τόνισε ακόμη ότι «σε περισσότερες από 80 χώρες του κόσμου έχουν καταγραφεί 96.000 κρούσματα. Στην πραγματικότητα είναι εκατοντάδες χιλιάδες παραπάνω. Η καταγραφή εξαρτάται από τη δυνατότητα ανίχνευσης».
Ο κ. Τσιόδρας συνέστησε στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες «να αποφύγουν τα ταξίδια σε χώρες με πολλά κρούσματα και μετάδοση».
Αναφερόμενος στο σύστημα υγείας της χώρας είπε ότι «πιέζεται αφόρητα και οι γιατροί δίνουν καθημερινά μάχη και υπηρετούν με αυτοθυσία τον Έλληνα πολίτη. Είναι ντροπή να βγαίνουμε και να καταγγέλλουμε τα νοσοκομεία μας. Υπάρχει προγραμματισμός που θα ανακοινωθεί, σε σχέση με τα αποθέματα μέσων προστασίας. Γίνεται τεράστια προσπάθεια ενίσχυσης του συστήματος υγείας».
Πρόσθεσε δε ότι όσο αυξάνονται τα κρούσματα «ο έλεγχος για την ανίχνευση του ιού θα γίνεται μόνο στα σοβαρά περιστατικά».
Σε ό,τι αφορά στην περίπτωση της Ιταλίας είπε ότι «παρά τα δρακόντεια μέτρα (που δεν συστήνει η ΠΟΥ) σε πέντε μεγάλες πόλεις, ο κορωνοϊός μεταδίδεται σε όλη την υπόλοιπη Ιταλία. Ο ιός αυτός θα διασπαρεί ό,τι μέτρα και να πάρεις».
Ανδρέας Ξανθός: Να αντιμετωπίσουμε με ωριμότητα και αποφασιστικότητα αυτό το νέο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία
Να αντιμετωπίσουμε με ωριμότητα και αποφασιστικότητα αυτόν τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, επισημαίνει σε γραπτή δήλωση του ο τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός.
Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Από την πρώτη στιγμή της επιδημικής έξαρσης του νέου κορωνοϊού, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα – και όχι με δημαγωγικό και λαϊκιστικό τρόπο, όπως έκανε στο παρελθόν η ΝΔ και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης – αυτή τη νέα απειλή για τη δημόσια υγεία. Η εμφάνιση κρουσμάτων και στη χώρα μας ήταν αναμενόμενη και αναπόφευκτη, Επειδή από χθες τα επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξης με κορωνοϊό αυξάνονται με επιταχυνόμενο ρυθμό, απαιτείται:
- Η διερεύνηση από την ειδική επιτροπή λοιμωξιολόγων – επιδημιολόγων και τον ΕΟΔΥ των συνθηκών που συνέβαλαν σε αυτή τη διασπορά, με στόχο τη βελτίωση της ανταποκρισιμότητας του συστήματος υγείας.
- Η γρήγορη και αποτελεσματική λειτουργική υποστήριξη του ΕΣΥ με στοχευμένη ενίσχυση κρίσιμων κρίκων της δημόσιας περίθαλψης, όπως οι δομές ΠΦΥ, τα ΤΕΠ των νοσοκομείων και οι ΜΕΘ
- Η λήψη όλων των ενδεικνυόμενων μέτρων προστασίας του προσωπικού του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ
- Η εντατικοποίηση των μέτρων ατομικής προστασίας και ελάττωσης του συγχρωτισμού, έτσι ώστε να ανακοπεί η αλυσίδα διασποράς και να περιοριστούν τα κρούσματα στην κοινότητα
- Η συστηματική κι υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών, των επαγγελματιών υγείας και των πολιτικών δυνάμεων για τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα και τις συστάσεις των ειδικών επιστημόνων και των διεθνών οργανισμών (ΠΟΥ, ECDC).
Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με ωριμότητα και αποφασιστικότητα αυτό τον νέο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία στον βαθμό που από το υπουργείο Υγείας και την πολιτεία θα υπάρξει η απόλυτη προσήλωση στις αρχές τις επιστημονικής τεκμηρίωσης, της διαφάνειας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συναίνεσης, της δημόσιας λογοδοσίας και της συνεχούς αναβάθμισης των υπηρεσιών του ΕΣΥ».
Επιστολή στους δημάρχους έστειλε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ
Την ώρα που τα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας έχουν φτάσει στα 31, επείγουσα επιστολή προς όλους τους δημάρχους της χώρας έστειλε ο πρόεδρος της ΚΕ∆Ε, ∆ημήτρης Παπαστεργίου, για τον νέο κορωνοϊό. Στην επιστολή που συνυπογράφει και ο Ιωάννης ∆. Ταγκαλέγκας, δήμαρχος Λεβαδέων και αντιπρόεδρος της επιτροπής υγείας της Κ.Ε.∆.Ε., αναγράφονται αναλυτικές οδηγίες καθώς και τα επιστημονικώς ενδεδειγμένα μέτρα πρόληψης.
Η επιστολή μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η αρμοδιότητα της αναστολής διδακτικών ωρών/ κλεισίματος σχολικών μονάδων είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας, το οποίο σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς θα μας καθοδηγεί σχετικά, στη βάση υποψίας κρουσμάτων, όπως επίσης οι απολυμάνσεις εκπαιδευτικών μονάδων και δημοτικών εγκαταστάσεων θα πρέπει να συμβαίνει σε υποψία κρούσματος του ιού ή αν στο πλαίσιο απομάκρυνσης φοβίας των πολιτών να γίνεται τα Σαββατοκύριακα, έτσι ώστε οι εκπαιδευτικές μονάδες να συνεχίσουν απρόσκοπτα το έργο τους. Τέλος, συστήνουμε στη διακριτική σας ευχέρεια την αναστολή προγραμματισμένων εκδηλώσεων, ειδικά στις περιοχές που υφίστανται κρούσματα ή υποψία κρουσμάτων, με απώτερο σκοπό την αναστολή εξάπλωσης του ιού».
Καμπάνια ενημέρωσης στα φαρμακεία
Δράση ενημέρωσης του κοινού για τον νέο κορωνοϊό με κεντρικό σύνθημα «Ενημερώσου από τον φαρμακοποιό σου», υλοποιεί ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ).
«Αντιλαμβανόμενος την σοβαρότητα της κατάστασης μετά και τα νέα κρούσματα κορονοϊού», αποστέλλει χθες 500.000 έντυπα στους φαρμακευτικούς συλλόγους όλης της χώρας με οδηγίες πρόληψης και τα συμπτώματα του κορωνοϊού COVID-19, τα οποία στη συνέχεια θα διανεμηθούν στα φαρμακεία για να ενημερώνεται το κοινό.
Παράλληλα, ο ΠΦΣ προχώρησε στην έκδοση του ενημερωτικού εντύπου «συστάσεις και οδηγίες για τα φαρμακεία σχετικά με τον κορωνοϊό COVID-19», οι οποίες αφορούν:
- Τήρηση αποθεμάτων σε φάρμακα που δύναται να χρειασθούν προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα της νόσου
Είναι γνωστό ότι επί του παρόντος δεν υφίσταται φαρμακευτικό σκεύασμα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ωστόσο φάρμακα που μπορεί να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των επιπλοκών ή των συμπτωμάτων της νόσου αλλά και στην πρόληψη αυτής πρέπει να τηρούνται στα φαρμακεία στο μέτρο του εφικτού.
- Ενημέρωση και εκπαίδευση του κοινού για τον κορωνοϊό
Τα φαρμακεία οφείλουν να ενημερώνουν και να κατευθύνουν το κοινό σχετικά με τις απαιτούμενες δράσεις ως κάτωθι. Συμπληρωματικά των επισημάνσεων προτείνεται να διανέμεται το φυλλάδιο με οδηγίες πρόληψης και τα συμπτώματα του κορωνοϊού COVID-19.
Τα άτομα χωρίς αναπνευστικά συμπτώματα πρέπει:
– Να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις και τους κλειστούς χώρους.
– Να διατηρούν απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από οποιοδήποτε άτομο με αναπνευστικά συμπτώματα.
– Να πλένουν συχνά τα χέρια τους. Να χρησιμοποιούν μετά το πλύσιμο ή όταν τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα, απολυμαντικά με βάση την αλκοόλη.
– Να καλύπτουν τη μύτη και το στόμα με τον αγκώνα τους ή χαρτομάντιλο όταν βήχουν ή φταρνίζονται και να απορρίπτουν το χαρτομάντιλο αμέσως μετά τη χρήση απολυμαίνοντας τα χέρια τους στη συνέχεια.
– Να μην αγγίζουν το στόμα, τη μύτη και τα μάτια πριν πλύνουν ή απολυμάνουν τα χέρια τους.
– Δεν απαιτείται ιατρική μάσκα, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με τη χρησιμότητά της στην προστασία υγιών ατόμων.
Τα άτομα με αναπνευστικά συμπτώματα πρέπει:
– Να φορούν ιατρική μάσκα.
– Να ακολουθούν τις συμβουλές σχετικά με την ατομική υγιεινή.
- Συμβουλευτική – Παραπομπή στον θεράποντα Ιατρό
Σε περίπτωση πυρετού, βήχα ή/και δυσκολίας στην αναπνοή η παραπομπή στο θεράποντα ιατρό ή στην πλησιέστερη πρωτοβάθμια μονάδα υγείας θα πρέπει να γίνεται το συντομότερο δυνατόν.
Σε περίπτωση που κατά την εμφάνιση των συμπτωμάτων διαπιστώνεται επιδημιολογική έκθεση του ασθενή σε περιοχή με επιβεβαιωμένη έξαρση του κορωνοϊού COVID – 19, θα πρέπει να υπάρχει σύσταση για άμεση απομόνωση και επικοινωνία με το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ στο τηλέφωνο 2105212054.
- Πρόληψη της μετάδοσης του κορωνοϊού
Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία οι κορωνοϊοί, συμπεριλαμβανομένων των ιών υπεύθυνων για το SARS και MERS, μπορούν να παραμείνουν σε επιφάνειες υπό ορισμένες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας έως και 9 ημέρες. Ο ρόλος των επιφανειών στη μετάδοση των εν λόγω λοιμώξεων θεωρείται επομένως σημαντικός, ακόμη και αν δεν αποδειχθεί.
Ταυτόχρονα τα διαθέσιμα στοιχεία έδειξαν ότι οι παραπάνω ιοί είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν με τις γενικές διαδικασίες απολύμανσης που περιλαμβάνουν τη χρήση κοινών απολυμαντικών, όπως τα διαλύματα υποχλωριώδους νατρίου (0,1% -0,5%), η αιθανόλη (62-71%) ή το υπεροξείδιο του υδρογόνου (0,5%).
Επί του παρόντος δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν μεγαλύτερη βιωσιμότητα των κορωνοϊών γενικά και ειδικότερα του SARS 2-CoV ή χαμηλότερη ευαισθησία στα προαναφερθέντα απολυμαντικά. Συνεπώς, σύμφωνα με τις υποδείξεις του ΠΟΥ, η ως άνω διαδικασία «απολύμανσης» θεωρείται αποτελεσματική και επαρκής. Η απορρύπανση των επιφανειών με νερό και απορρυπαντικό, ακολουθούμενη από την εφαρμογή απολυμαντικών που χρησιμοποιούνται συνήθως (όπως το υποχλωριώδες νάτριο) είναι επαρκής μέθοδος πρόληψης.
Απολύμανση των φαρμακείων εν όψει κορωνοϊού
Ο χώρος του φαρμακείου πρέπει να απολυμαίνεται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, η συντομότερα κατά το δυνατό. Προτείνεται υψηλότερος ρυθμός εξυγίανσης των επιφανειών με υψηλότερη συχνότητα επαφής με ασθενείς (π.χ. πάγκος εργασίας).
Για την απολύμανση είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε αποκλειστικό εξοπλισμό ή είδη μιας χρήσης. Ο εξοπλισμός που επαναχρησιμοποιείται πρέπει να απολυμαίνεται μετά από χρήση, με χλωριούχα απολυμαντικά.
Οι ασχολούμενοι με την απολύμανση των φαρμακείων οφείλουν να τηρούν τους κανόνες προσωπικής υγιεινής ώστε να επιτυγχάνεται η αυτοπροστασία τους.
- Παρασκευή αντισηπτικού διαλύματος
Εν όψει της αναμενόμενης έλλειψης σε αντισηπτικά διαλύματα χεριών, εξαιτίας της υψηλής ζήτησης και προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες του κοινού, είναι δυνατή η παρασκευή τους με τη μορφή γαληνικού σκευάσματος με βάση τις οδηγίες του ΠΟΥ.