Έως το πρωί της Κυριακής θα παραμείνουν δεμένα τα πλοία μετά την απόφαση της εκτελεστικής της επιτροπής Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας για συνέχιση της απεργιακής της κινητοποίησης, με νέα 48ωρη απεργία που αρχίζει την Παρασκευή στις 06:00 και θα λήξει το πρωί της Κυριακής. Η αγωνία των παραγωγών της Κρήτης εντείνεται αφού φοβούνται για τους τόνους των ευπαθών προϊόντων που βρίσκονται στο λιμάνι του Ηρακλείου και των Χανίων αντίστοιχα για να μεταφερθούν στις εγχώριες αγορές.
Το απόγευμα της Τετάρτης, με έκτακτο δρομολόγιο πλοίου των Μινωικών Γραμμών από το Ηράκλειο, μεταφέρθηκαν κάποια προϊόντα της Κρήτης στο λιμάνι του Πειραιά δίδοντας μικρή «ανάσα» στους παραγωγούς που είχαν οδηγηθεί σε απόγνωση εξαιτίας της συνεχιζόμενης απεργίας της ΠΝΟ. Στο πλοίο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, φορτώθηκαν 114 νταλίκες, μεταφέροντας περισσότερους από 3.000 τόνους προϊόντων. Την ίδια στιγμή όμως σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί της δυτικής Κρήτης που τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας στο λιμάνι της Σούδας για την αναχώρηση πλοίου με τα ευπαθή προϊόντα τους.
Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης με νέα επιστολή του χθες προς την κυβέρνηση ζητά την ενεργοποίηση άμεσα όλων των νόμιμων διαδικασιών για τη δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας από και προς την Κρήτη, στα λιμάνια Ηρακλείου και Σούδας Χανίων, ζητεί από την κυβέρνηση με νέα επείγουσα επιστολή του που απέστειλε χθες ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης.
Στην επιστολή του ο κ. Αρναουτάκης προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής που κοινοποιείται στους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και βουλευτές Κρήτης, επισημαίνει ότι από τη συνεχιζόμενη απεργία της ΠΝΟ οξύνονται τα προβλήματα καθώς στα δυο μεγαλύτερα λιμάνια του νησιού Ηρακλείου και Σούδας παραμένουν δεκάδες φορτηγά με χιλιάδες τόνους ευπαθών αγροτικών προϊόντων, τα οποία εγκαίρως θα πρέπει να παραδοθούν σε αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να μεταφερθούν και προς την Κρήτη βασικά προϊόντα.
Συγκεκριμένα στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης στην Κυβέρνηση αναφέρει: «Σύμφωνα με νέα απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), οι ναυτικοί συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις για δύο ακόμα εικοσιτετράωρα. Από τη συνέχιση των, εν λόγω, απεργιακών κινητοποιήσεων εντείνονται και οξύνονται τα προβλήματα, αναφορικά με τη μετακίνηση των πολιτών και βεβαίως και με τη μεταφορά προϊόντων και αγαθών πρώτης ανάγκης για την Κρήτη.
Σημειώνουμε, ότι ήδη στην Κρήτη, στα δύο βασικά λιμάνια του νησιού (Ηράκλειο και Σούδα) παραμένουν δεκάδες φορτηγά με χιλιάδες τόνους ευπαθών αγροτικών προϊόντων, τα οποία, εγκαίρως, θα πρέπει να παραδοθούν σε αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να μεταφερθούν και προς την Κρήτη βασικά προϊόντα.
Με σεβασμό στον αγώνα που διεξάγουν τα μέλη της ΠΝΟ, αλλά και αντιλαμβανόμενοι την αγωνία των παραγωγών του νησιού μας, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο αλλοίωσης των προϊόντων τους, σας ζητούμε να καταβάλετε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να ενεργοποιηθούν εγκαίρως όλες οι νόμιμες διαδικασίες, για να ξεκινήσει η δρομολόγηση πλοίων ασφαλείας από και προς την Κρήτη».
Παράλληλα με την επιστολή ο περιφερειάρχης είχε το μεσημέρι τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Κουρουμπλή για το ίδιο θέμα, ενώ σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ανέφερε:
«Μετά τη συνέχιση της απεργίας από τον ΠΝΟ εμείς ζητούμε από τον υπουργό να μπει το πλοίο ασφαλείας. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση για τα νησιά μας. Έχω επικοινωνήσει με τους Περιφερειάρχες της νησιωτικής Ελλάδας και πρέπει επιτέλους να μπει το πλοίο ασφαλείας. Μπορεί να έφυγε χθες ένα πλοίο αλλά δεν ήταν το πλοίο ασφαλείας και πρέπει στην Κρήτη να υπάρχει πλοίο ασφαλείας και από το Ηράκλειο και από τη Σούδα. Υπάρχουν πάνω από 100 φορτηγά και στη Σούδα και στο Ηράκλειο και εμείς ζητούμε να φύγουν τα εμπορεύματα αλλά και να μπορούν να έρθουν προϊόντα-εμπορεύματα, και επιβάτες από την ηπειρωτική Ελλάδα. Ήδη έχουμε επικοινωνία με πολλές επιχειρήσεις που μας κάνουν γνωστό ότι υπάρχουν ελλείψεις σε προϊόντα στο νησί, σε σούπερ μάρκετ, σε κρέατα και μια σειρά άλλων αγαθών. Πρέπει λοιπόν η κυβέρνηση, ο υπουργός κ. Κουρουμπλής με τον οποίο μίλησα, μετά και την χθεσινή συνάντηση που είχαμε, θεωρώ ότι σήμερα πρέπει να ληφθεί αυτή η απόφαση για πλοία ασφαλείας σε όλο τον νησιωτικό χώρο».
Με ερώτηση τους, προς τους υπουργούς Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων τόσο ο βουλευτής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης όσο και ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και βουλευτής Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητούν να ενεργοποιηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες για τη δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας.
Την ίδια στιγμή σε ανοιχτή επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, Γιάννη Χαλά, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, επανέρχεται διαβεβαιώνοντας πως δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αύξησης της φορολογίας στο ισχύον φορολογικό καθεστώς των ναυτικών, ενώ όπως ξεκαθαρίζει στην ανακοίνωση «για τα άλλα ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο της ναυτοσύνης, το υπουργείο δεσμεύεται να συνεχίσει τις προσπάθειες για διάλογο, καλώντας τον κάθε φορά αρμόδιο υπουργό και την ΠΝΟ σε συνάντηση στο υπουργείο Ναυτιλίας».
Συγκεκριμένα ο υπουργός αναφέρει και την προτεινόμενη ημερομηνία συνάντησης με τον υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, για την Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου.
Σε συνεννόηση και κατανόηση καλούν τους ναυτικούς οι βουλευτές Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ
Με κοινή ανακοίνωση τους οι βουλευτές Κρήτης ΣΥΡΙΖΑ Βάλια Βαγιωνάκη, Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης, Μανόλης Θραψανιώτης, Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Αντώνης Μπαλωμενάκης καλούν σε συνεννόηση και κατανόηση τους ναυτικούς επισημαίνοντας τα προβλήματα που δημιουργούνται στους παραγωγούς του νησιού.
Χαρακτηριστικά αναφέρουν: «Αποτελεί ιστορικό δίδαγμα ότι οι απεργιακοί αγώνες έχουν πάντοτε την ανάγκη της λαϊκής υποστήριξης, αλλιώς οδηγούν στον κοινωνικό αυτοματισμό που έχει αρνητικές συνέπειες στο σύνολο του λαϊκού κινήματος.
Μετά τη σαφή διαβεβαίωση του υπουργού Οικονομίας στη βουλή ότι το φορολογικό καθεστώς των ναυτικών δεν αλλάζει, η συνέχιση ή μη της απεργίας των ναυτικών εναπόκειται στην ωριμότητα και το αίσθημα υπευθυνότητας των εργαζομένων στην ακτοπλοΐα. Στους ίδιους και την ηγεσία τους ανήκει όμως και η ευθύνη να καταδικάσουν μια ολόκληρη γεωγραφική περιοχή και τους συναδέλφους τους στον μόχθο της επιβίωσης, σε οικονομική καταστροφή. ´Όπως σε πολλές περιπτώσεις ο διάλογος μπορεί να λύσει προβλήματα. Όσοι τον αρνούνται παραβιάζουν στοιχειώδεις δημοκρατικούς κανόνες. Καλούμε σε συνεννόηση και κατανόηση. Οι παραταξιακές λογικές είναι καταδικασμένες και επιζήμιες».