Με το αριστερό αναμένεται να μπει το νέο έτος για τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κρήτη, εξαιτίας των κενών που καταγράφονται στις σχολικές μονάδες, τα οποία αποτελούν «βαρίδι» στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι εκπαιδευτικοί προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων.
Παρά τις τοποθετήσεις αναπληρωτών οι ελλείψεις σε δασκάλους παραμένουν, με την εκπαιδευτική κοινότητα να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και να ζητά την άμεση λήψη πρωτοβουλιών από το αρμόδιο υπουργείο Παιδείας προκειμένου να διατεθούν οι απαραίτητες πιστώσεις και να καλυφθούν τα κενά.
Συγκεκριμένα, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση καταγράφονται 115 κενά σε δασκάλους, νηπιαγωγούς και ειδικότητες. Αναλυτικά στο Ηράκλειο 60, στο Ρέθυμνο 30, στα Χανιά 20 και στον Άγιο Νικόλαο 5.
Στην παράλληλη στήριξη τα κενά είναι 175 και συγκεκριμένα 60 στο Ηράκλειο, 50 στο Ρέθυμνο, 40 στα Χανιά και 25 στον Άγιο Νικόλαο.
Παρά το πάγωμα στις συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών και την ανάκληση αποσπάσεων εκπαιδευτικών σε διάφορους τομείς, τα κενά στα σχολεία φαντάζουν αδύνατο να καλυφθούν.
Το νέο έτος αναμένεται να ξεκινήσει με τους χειρότερους οιωνούς, καθώς για ακόμα μία χρονιά το υπουργείο Παιδείας δεν τήρησε τις δεσμεύσεις του για κάλυψη των κενών. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα σχολεία ειδικής αγωγής, καθώς η απουσία εξειδικευμένου βοηθητικού νοσηλευτικού προσωπικού μόνο προβληματισμό προκαλεί, καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που μαθητές χρειάζονται ιατρική βοήθεια.
«Το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί είναι τραγικό και πρέπει άμεσα να καλυφθούν τα κενά. Οι ελλείψεις μας θλίβουν αλλά ταυτόχρονα μας εξοργίζουν ως εκπαιδευτικούς. Μεγάλο είναι και το πρόβλημα στην παράλληλη στήριξη και στα σχολεία ειδικής αγωγής.
Πρέπει να αλλάξει το καθεστώς πρόσληψης του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού στα σχολεία ειδικής αγωγής, για την άμεση κάλυψη των κενών από την αρχή της σχολικής χρονιάς.
Υπάρχουν τμήματα σε Δημοτικά Σχολεία της Κρήτης με 28 μαθητές και καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων. Ασκούμε πιέσεις με στόχο να βρεθεί άμεσα λύση.
Οι ανάγκες για βοηθητικό προσωπικό είναι ακόμα μεγαλύτερες και πρέπει οι συγκεκριμένες σχολικές μονάδες να ενισχυθούν με εξειδικευμένο προσωπικό. Είναι επιτακτική ανάγκη, καθώς έχουμε να κάνουμε με την ασφάλεια μαθητών», επισημαίνει στα «Ρ.Ν.» ο αιρετός ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης Δημήτρης Δερμιτζάκης.
«Το πρόσημο μέχρι και αυτή τη στιγμή είναι αρνητικό, για την εκπαίδευση τα προβλήματα παραμένουν και δυστυχώς δεν υπάρχει η απαραίτητη βούληση από την κυβέρνηση προκειμένου να βρεθούν λύσεις και ειδικά στο μείζον θέμα των κενών σε εκπαιδευτικό προσωπικό.
Ο προϋπολογισμός για την παιδεία μειώνεται και οι ανάγκες αυξάνονται μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο. Υπάρχουν ακόμα πρωινά κενά σε σχολεία της Κρήτης και δασκάλων και νηπιαγωγών, όπως επίσης και ειδικότητες και η ειδική αγωγή βέβαια βρίσκεται για ακόμα μία φορά στο περιθώριο.
Η νέα χρονιά αναμένεται να ξεκινήσει με πολλά προβλήματα, καθώς ας μην ξεχνάμε και τη διαδικασία της αξιολόγησης, η οποία είναι μία μνημονιακή υποχρέωση και αναμένεται να φέρει ακόμα μεγαλύτερη αναστάτωση στα σχολεία. Καλό θα είναι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να κοιτάξει την ουσία τους πράγματος και να αφήσει στην άκρη επικοινωνιακά παιχνίδια», δηλώνει στην εφημερίδα μας ο αιρετός ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου Θεόφιλος Λαμπρογιαννάκης.