Τρία χρόνια μετά τον θάνατο της 16χρονης μαθήτριας Στέλλας Ακουμιανάκη από υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος, ανήμερα του Πάσχα του 2011, παραπέμπονται σε δίκη ως κατηγορούμενοι, τέσσερα άτομα. Χθες, εκδόθηκε και κοινοποιήθηκε στους εμπλεκόμενους, το Παραπεμπτικό Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου το οποίο κρίνει και προσωποποιεί τις ευθύνες καθενός από τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση του θανάτου της ανήλικης, τόσο πριν διακομιστεί στο Νοσοκομείο όσο όμως και μετά την μεταφορά της σε αυτό, κι ενώ βρισκόταν σε κωματώδη κατάσταση.
Ειδικότερα, παραπέμπονται να δικαστούν:
*Δυο νεαροί, 20 και 26 ετών αντίστοιχα σήμερα, με τις κατηγορίες: θανατηφόρα έκθεση και βιασμός από κοινού και κατά συναυτουργία. Ο πρώτος των κατηγορουμένων όταν φέρεται ότι τέλεσε τα αδικήματα ήταν ανήλικος (17 ετών) γι’ αυτό και η δικογραφία διαχωρίζεται ως προς αυτόν και παραπέμπεται να δικαστεί από Δικαστήριο Ανηλίκων.
*Δυο ειδικευόμενοι γιατροί του Νοσοκομείου για ανθρωποκτονία από αμέλεια (πλημμεληματικού χαρακτήρα αδίκημα).
Αντίθετα, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, έκρινε ότι η γιατρός Παθολόγος του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, η οποία είχε χαρακτηριστεί ως κατηγορούμενη στο στάδιο της ανάκρισης για την υπόθεση, δεν φέρει καμία ευθύνη για τον θάνατο της 16χρονης και το Παραπεμπτικό Βούλευμα την απαλλάσσει από κάθε κατηγορία.
Την ικανοποίησή του δήλωσε ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής, Ανδρέας Αργυρόπουλος, για την εξέλιξη της υπόθεσης, δηλαδή σχετικά με την παραπομπή σε δίκη όχι μόνο των δυο νεαρών αλλά και των δυο ειδικευόμενων γιατρών, καθώς, όπως δήλωσε, αντίθετα με το πόρισμα της ΕΔΕ του Νοσοκομείου το οποίο δεν διαπίστωσε καμία ευθύνη γιατρών για τον θάνατο της 16χρονης Στέλλας, η Πολιτική Αγωγή επέμενε από την αρχή για ευθύνες γιατρών.
Να υπενθυμίσουμε ότι, η 16χρονη Στέλλα Ακουμιανάκη, τα ξημερώματα του Μεγάλου Σαββάτου, 23 Απριλίου 2011, μεταφέρθηκε σε κωματώδη κατάσταση στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου Ρεθύμνου από τους δυο πρώτους κατηγορούμενους. Είχε περιέλθει στην κατάσταση αυτή κατόπιν μεγάλης κατανάλωσης, για την ηλικία και τον σωματότυπό της, οινοπνεύματος. Η κατανάλωση έγινε από κοινού με τους δυο νεαρούς, οι οποίοι φέρονται να συνδιασκέδαζαν μαζί της από το βράδυ της Μ. Παρασκευής, αρχικά σε μπαρ του Ρεθύμνου και στη συνέχεια, σύμφωνα με το Παραπεμπτικό Βούλευμα, με παρότρυνσή τους επιβιβάστηκε στο Ι.Χ. του ενός εκ των δύο, όπου συνέχισαν να καταναλώνουν οινόπνευμα (καταναλώθηκε μια φιάλη ουίσκι) έως ότου η 16χρονη περιήλθε σε κώμα και τότε την μετέφεραν στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου. Δυστυχώς, λίγες ώρες αργότερα, το κορίτσι άφησε την τελευταία της πνοή, στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Η υπόθεση, έχει δυο σκέλη. Το πρώτο αφορά τις πράξεις των δυο νεαρών κατηγορουμένων προ της μεταφοράς της 16χρονης στο Νοσοκομείο και τις ποινικές ευθύνες που φέρουν για την κατάσταση στην οποία βρέθηκε η ανήλικη, και το δεύτερο σκέλος αφορά τις ποινικές ευθύνες που φέρουν οι γιατροί οι οποίοι είχαν εφημερία στα Εξωτερικά Ιατρεία του Νοσοκομείου όταν εισήχθη για ιατρική βοήθεια η Στέλλα Ακουμιανάκη, τα ξημερώματα της 23ης Απριλίου 2011.
Σε ό,τι αφορά τους δυο νεαρούς κατηγορούμενους, σύμφωνα με το Παραπεμπτικό Βούλευμα, με τις πράξεις και τις ενέργειές τους συνέβαλαν στο να επέλθει ο θάνατος της 16χρονης μαθήτριας Στέλλας Ακουμιανάκη από δηλητηρίαση οινοπνεύματος, την Κυριακή του Πάσχα του 2011.
Παρά το γεγονός ότι οι δυο νεαροί, σε όλο το στάδιο της προδικασίας, αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδόθηκαν, τόσο δηλαδή της θανατηφόρας έκθεσης όσο και του βιασμού, υποστηρίζοντας ότι δεν είχαν πρόθεση να προκαλέσουν κακό στο θύμα και δεν την πίεσαν να πιεί αλκοόλ, αλλά και οι τρείς μαζί ως παρέα συναποφάσισαν να καταναλώσουν οινοπνευματώδες ποτό, προσθέτοντας πως μόλις αντιλήφθηκαν ότι το 16χρονο κορίτσι δεν αισθανόταν καλά το μετέφεραν στο Νοσοκομείο, αρνήθηκαν επίσης κατηγορηματικά ότι προχώρησαν σε ασελγείς πράξεις εις βάρος του κοριτσιού, όπως τους αποδόθηκαν από τον εισαγγελέα, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών έκρινε ότι διέπραξαν τα κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα. Ότι δηλαδή παρέσυραν την ανήλικη και την παρότρυναν να καταναλώσει μεγάλη ποσότητα οινοπνεύματος, με σκοπό να κάμψουν τις αντιστάσεις της και να την βιάσουν. Ότι παρά το γεγονός ότι η 16χρονη είχε περιέλθει σε κατάσταση λιποθυμίας, συνέχισαν να της προσφέρουν αλκοόλ έως ότου περιήλθε σε κωματώδη κατάσταση. Και επίσης ότι απέκρυψαν στους γιατρούς του Νοσοκομείου ότι το κορίτσι είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα οινοπνεύματος.
Σε ό,τι αφορά τους δυο ειδικευόμενους γιατρούς, σύμφωνα με το Παραπεμπτικό Βούλευμα, παραπέμπονται να δικαστούν για ανθρωποκτονία από αμέλεια, καθώς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών έκρινε ότι φέρουν ευθύνη, διότι δεν αξιολόγησαν σωστά το περιστατικό οξείας μέθης που εισήχθη στο ΤΕΠ, ώστε η 16χρονη να εισαχθεί άμεσα στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας προκειμένου να της προσφερθεί η δέουσα για την ζωή της ιατρική βοήθεια. Επιπλέον, παρέλειψαν να ενημερώσουν την ειδικευμένη γιατρό παθολόγο που εφημέρευε στο Νοσοκομείο, προκειμένου να επιληφθεί του περιστατικού, ως όφειλαν. Το Συμβούλιο, βάσει του αποδεικτικού υλικού της δικογραφίας, κατέληξε στην κρίση ότι η ειδικευμένη γιατρός δεν ενοχλήθηκε από κανέναν, δεν δέχτηκε κανένα τηλέφωνο και καμιά ενημέρωση για την κωματώδη κατάσταση στην οποία βρισκόταν η 16χρονη, ούτε κατά την εισαγωγή της στο ΤΕΠ ούτε για πολλές ώρες αργότερα. Για τον λόγο αυτό και την απαλλάσσει από κάθε ευθύνη και κατηγορία για την τραγική κατάληξη της ανήλικης.