Η αξιοποίηση των Κρητικών προϊόντων στη δημιουργία cocktails είναι μια πρωτότυπη ιδέα, η οποία παρουσιάστηκε χθες στη Γιορτή Κρητικής Διατροφής στον Δημοτικό Κήπο, προκαλώντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Για πρώτη φορά οργανωμένα, με τη συμμετοχή εννέα από τους καλύτερους bartenders της Αθήνας και του Ρεθύμνου, έγινε η παρουσίαση cocktails, τα οποία παρασκευάστηκαν από αποστάγματα φρούτων και βοτάνων, Κρητικά κρασιά και τσικουδιά, σύκα και πετιμέζι, ακόμα και από ντομάτες, που χρησιμοποιήθηκαν δημιουργικά.
Οι φιλοξενούμενοι bartenders μαζί με δύο Ρεθυμνιώτες επαγγελματίες κατάφεραν μέσα από την έμπνευσή τους, να παρουσιάσουν ακόμα μία πρόταση προώθησης των τοπικών προϊόντων, η οποία και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τους επαγγελματίες του είδους.
Χθες το πρωί είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την προετοιμασία τους στο μπαρ του ξενοδοχείου «Theartemis Pallas» και να συνομιλήσουμε μαζί τους για το πως το μέλι, τα κρητικά παραδοσιακά αναψυκτικά, η αγουρίδα, τα βότανα, τα αρωματικά φυτά, οι μαρμελάδες και τα λικέρ μετατρέπονται σε δροσιστικά cocktails και puns.
Οι ντόπιες πρώτες ύλες πάνω στην «μπάρα» και βέβαια τα shakers, τα διάφορα ποτήρια και μπουκάλια με τοπικά ποτά και ηδύποτα, αλλά πάνω απ’ όλα με ιδέες και δημιουργική διάθεση, είδαμε τι επρόκειτο να ακολουθήσει το βράδυ.
Ουσιαστικά ήρθαν για να προσθέσουν, να καταθέσουν τη δική τους φαντασία στο πως όλα τα υλικά της Κρητικής γης, εκτός της όποιας άλλης χρήσης τους, είναι δυνατόν να ανταγωνιστούν τα διεθνούς φήμης cocktails.
«Είναι πάρα πολύ όμορφο που έχουμε παραδοσιακά Κρητικά προϊόντα, τα περισσότερα από τα οποία δεν είχαμε δοκιμάσει να χρησιμοποιήσουμε μέχρι σήμερα», είπε στην εφημερίδα μας ο bartender Στέλιος Παπαδόπουλος, ο οποίος εργάζεται στο «Brand Ambassador Jose Cuervo» της Αθήνας, σημειώνοντας ο ίδιος ότι «το να μπεις στη διαδικασία να δημιουργήσεις κάτι από την αρχή είναι κάτι, το οποίο προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον στην δουλειά μας».
Στο ίδιο «δημιουργικό ραντεβού» συμμετείχε και ο Σπύρος Κερκύρας του Hide & Seek, Bookali, Barsolutions, ο οποίος επισήμανε, ότι «είναι μια πρόταση, την οποία μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε και να την δουλέψουμε, όπως μπορούμε και να την εμπνεύσουμε σε νέους επαγγελματίες για να στραφούν και να χρησιμοποιήσουν ντόπια προϊόντα, διότι είναι ευλογημένος ο τόπος, έχουμε πληθώρα αγαθών και υλικών, μπαχαρικών, βοτάνων και φρούτων και είναι κρίμα να μην χρησιμοποιούμε αυτέ τις υπέροχες γεύσεις για να δημιουργούμε κάποια cocktails που ο καθένας μπορεί να γευθεί και να μείνει ευχαριστημένος».
Φασκόμηλο, μέλι, τσικουδιά και πιπερόριζα χρησιμοποίησε για την δική του γευστική πρόταση ο Δημήτρης Κιάκος του The Gin Joint, ο οποίος τόνισε, ότι «είναι πάρα πολύ όμορφο να επιστρέφεις στην παράδοση και στη χρήση των παραδοσιακών προϊόντων. Εγώ για τη συνταγή μου χρησιμοποίησα φασκόμηλο, μέλι και τσικουδιά και λίγο πιπερόριζα και δημιούργησα ένα cocktail πάρα πολύ δροσιστικό και με λίγο καυτερό χαρακτήρα».
Στην αξιοποίηση των Μεσογειακών προϊόντων σε διεθνές επίπεδο αναφέρθηκε ο Ξαβιέ Μισαηλίδης, ιδιοκτήτης του Holy Spirit στην Γλυφάδα, ο οποίος μιλώντας στην εφημερίδα μας ανέφερε, ότι «είμαστε πολύ χαρούμενοι που βρισκόμαστε εδώ, γιατί ο Μεσογειακός bartender έχει πάρα πολλά ερεθίσματα σε αντίθεση με τους δυτικούς συναδέλφους, καθώς έχουμε γεύσεις, αρώματα, υλικά, σε μια παλέτα διαφορετική. Γενικά υπάρχει μια τάση στο εξωτερικό να χρησιμοποιούνται Μεσογειακά προϊόντα και αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε Κρητικά προϊόντα. Εγώ χρησιμοποίησα πετιμέζι, κόκκινο κρασί, τσικουδιά, φρέσκια ντομάτα και διάφορα βότανα και δημιουργώ ένα bloody mary Ελληνικό».
Γεύσεις οικίες, καθημερινές, τις οποίες δεν είχαμε μέχρι τώρα αξιοποιήσει στον συγκεκριμένο τομέα, αποτελούν τα cocktails που προτείνονται ως τοπική ιδιαίτερη πρόταση.
Ο Γιώργος Μπάγκος που εργάζεται στο Dos Agaves μιλώντας για τη συμμετοχή του στη Γιορτή Κρητικής Διατροφής μας είπε, ότι «είμαστε εδώ για να τιμήσουμε την Κρήτη και την Κρητική διατροφή. Τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε είναι οικία στον κόσμο, οι γεύσεις και τα αρώματά τους είναι γνωστά. Είναι προϊόντα που τα καταναλώνουμε καθημερινά, άρα γιατί να μην τα πιεις. Εγώ κάνω ένα πανς με κρασί, μια πιο μεσογειακή σαγκριά, χρησιμοποιώντας τη γλύκα από τα σύκα αντί για ζάχαρη».
Από την πλευρά του ο Αλέξανδρος Γκικόπουλος, bartender στο Hide & Seek, Bookali αξιοποιεί τη μυρτόρακι και το πεντάνευρο αλλά και την τοπική γκαζόζα και το λεμόνι για μια γρανιτένια puns.
«Έχω ασχοληθεί και στο παρελθόν με τοπικά προϊόντα, κυρίως με τη χρήση της τσικούδιάς», μας είπε για να συμπληρώσει «μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα με τα τοπικά προϊόντα, τα οποία πρέπει να έχουν θέση στη δουλειά μας».
Ο Ρεθυμνιώτης Αντώνης Γιαννακάκης, που εργάζεται στην «Avli» της παλιάς μας πόλης, θεωρεί εξαιρετική την ιδέα που υλοποιήθηκε φέτος στη Γιορτή Κρητικής Διατροφής. «Είναι ωραία πρόκληση να αξιοποιήσουμε τα δικά μας προϊόντα και να τα προωθούμε στον κόσμο», είπε μεταξύ άλλων για να τονίσει, ότι ο ίδιος θα κάνει ό,τι μπορεί, προκειμένου στο Ρέθυμνο να μάθουν όλοι τις δυνατότητες που υπάρχουν με τη χρήση των τοπικών αγαθών.
Από την πλευρά του ο Αλέξανδρος Ευστρατιάδης, bartender του Creta Palace τόνισε ότι «είναι μια πάρα πολύ ωραία ιδέα και οφείλουμε να προωθούμε τα δικά μας Κρητικά προϊόντα, καθώς έχουμε μεγάλο πλούτο σε βότανα και αποστάγματα και δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από τα αντίστοιχα ξένα. Είναι ισάξια των αντίστοιχων που κυκλοφορούν διεθνώς και μπορούμε να τα προωθήσουμε».
Κρητικής καταγωγής και με αναμνήσεις από τις γεύσεις της κουζίνας της «γιαγιάς Αθηνάς» όπως μας είπε, ήρθε στο Ρέθυμνο με τις δικές του προτάσεις ο Γιάννης Αλεξόπουλος, bartender του Cinco, αφού μας έφτιαξε ένα δροσιστικό ποτό μας τόνισε ότι «μου αρέσουν όλα αυτά τα υλικά και είμαι ενθουσιασμένος που τα χρησιμοποιούμε. Είναι μια σοβαρή πρόταση για τη δουλειά μας και θεωρώ ότι μπορούμε να την προωθήσουμε».
Με τις δημιουργίες τους ήταν έτοιμοι από το μεσημέρι για να «κερδίσουν» τις εντυπώσεις στην χθεσινοβραδινή εκδήλωση στον Δημοτικό Κήπο και με στόχο να αναδείξουν τα Κρητικά προϊόντα ως «πρωταγωνιστές των shakers».