Προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των αγροτών της Κρήτης, με αφορμή την απόφαση της Ρωσίας να παρατείνει το εμπάργκο που έχει επιβάλει στα περισσότερα προϊόντα που προέρχονται κυρίως από ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα. Η συγκεκριμένη εξέλιξη μόνο ως θετική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί για τους παραγωγούς του νησιού, καθώς τουλάχιστον μέχρι και τον Ιούνιο του 2016 δεν θα έχουν τη δυνατότητα να εξάγουν τα προϊόντα τους στη μεγάλη αγορά της Ρωσίας.
Παρά το γεγονός ότι ακόμα και εντός της κυβέρνησης υπήρχε η αισιοδοξία ότι θα αρθεί το Ρωσικό εμπάργκο, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρατείνει τις βαριές οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας μέχρι και τον Ιανουάριο του 2016, ανέτρεψε τα δεδομένα και είχε ως αποτέλεσμα η Ρωσία να σκληρύνει περαιτέρω την στάση της. Τι σημαίνει αυτό για την παραγωγή της Κρήτης. Ότι εκατοντάδες τόνοι οπωροκηπευτικών αναμένεται να παραμείνουν αδιάθετοι στους αποθηκευτικούς χώρους και ο κίνδυνος μίας γενικευμένης οικονομικής καταστροφής για τους παραγωγούς είναι προ των πυλών.
Εκπρόσωποι των παραγωγών ζητούν από τους εμπλεκόμενους φορείς τη λήψη πρωτοβουλιών, προκειμένου να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο στο μέτωπο της εξαγωγής προϊόντων προς τη Ρωσία, με στόχο να βρεθεί η χρυσή τομή τουλάχιστον όσον αφορά τη διάθεση των ελληνικών προϊόντων. Αποζημιώσεις μέχρι και αυτή την στιγμή δεν έχουν δοθεί και το τοπίο παραμένει θολό, καθώς σ’ ένα περιβάλλον οικονομικής ασφυξίας και αβεβαιότητας και την στιγμή που ο αγροτικός κλάδος δοκιμάζεται, η παράταση του εμπάργκο ίσως αποβεί καταστροφική για τους παραγωγούς του νησιού.
«Δυστυχώς και αυτή η κυβέρνηση κάνει το ίδιο λάθος με τις προηγούμενες και αντί να βάλει μπροστά τις μηχανές της ανάπτυξης μέσω των εξαγωγών και να ψαχτεί για νέες αγορές, προκειμένου να μην έχουμε προβλήματα με τα προϊόντα τα οποία παράγουμε, ακολουθούν και αυτοί την τακτική να παρακαλούν την Ρωσία για να αρθεί το εμπάργκο. Έδωσαν ελπίδες στους αγρότες και τώρα ο αγρότης είναι αυτός ο οποίος θα πληρώσει για ακόμα μία φορά το μάρμαρο. Οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να σταθούν πραγματικά στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στις εξαγωγές και στην εξωστρέφεια και το ταχύτερο δυνατόν να σταματήσουν τα παιχνίδια στην πλάτη των παραγωγών που τους οδηγούν στην καταστροφή», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ Γιώργος Τζωρτζάκης στην εφημερίδα μας ο οποίος προσθέτει: «Η εξωστρέφεια είναι η μόνη διέξοδος, προκειμένου να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας μέσα στο γενικότερο περιβάλλον οικονομικής κρίσης και ύφεσης. Από τη μία οι περισσότεροι στην κυβέρνηση τονίζουν ότι ο πρωτογενής τομέας θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση, ωστόσο δεν ασχολούμαστε να ανοίξουν οι αγορές και να εξάγουμε τα προϊόντα μας, με στόχο να έχει ο παραγωγός και τα απαραίτητα για την επιβίωσή του έσοδα. Πρέπει ο συνολικός προγραμματισμός να αλλάξει και σίγουρα το γεγονός ότι το ρωσικό εμπάργκο φαίνεται πως θα παραταθεί, μόνο ως μία αρνητική εξέλιξη μπορεί να χαρακτηριστεί. Το κλίμα στις τάξεις των αγροτών είναι έκρυθμο, με αφορμή βέβαια και την υψηλή φορολόγηση που έχει ήδη επιβληθεί και όπως φαίνεται από τις προτάσεις των δανειστών θα είναι ακόμα πιο δυσβάσταχτη στο μέλλον» τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου.