Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» παρέχει εδώ και χρόνια τις υπηρεσίες του σε αυτούς τους συνανθρώπους μας. Οι άνθρωποι του προγράμματος καθημερινά κάνουν ό,τι μπορούν για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των 556 ατόμων που λαμβάνουν τη φροντίδα τους στο Ρέθυμνο.
Την προηγούμενη βδομάδα ανακοινώθηκε η παράταση του προγράμματος για άλλο έναν χρόνο μέχρι το Σεπτέμβριο του 2014. Στα σκαριά βρίσκεται και η μετεξέλιξή του, με την οποία θα εξυπηρετεί επιπλέον ωφελούμενους. Τα «Ρ.Ν.» μίλησαν με την κοινωνική λειτουργό Ε. Χρυσού, τη νοσηλεύτρια Ι. Τρουλλινού και την οικιακή βοηθό Ευδ. Σπανάκη, οι οποίες ανήκουν στη δομή του προγράμματος για τους οικισμούς και τα χωριά πέριξ του Δήμου Ρεθύμνου. Οι τελευταίες τόνισαν τη σημασία της φροντίδας και της μέριμνας των ευαίσθητων ομάδων, που εξυπηρετούνται από αυτό και έκαναν έναν μικρό απολογισμό της δουλειάς που γίνεται από τη συγκεκριμένη δομή τα τελευταία τρία χρόνια.
556 ωφελούμενοι από το πρόγραμμα
στον Δήμο Ρεθύμνου
Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι μια δομή στήριξης ηλικιωμένων άνω των 67, ατόμων με αναπηρία και ψυχικά νοσούντων για όλη την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή εξυπηρετεί 556 ανθρώπους στον Δήμο Ρεθύμνου. Υπάρχουν πέντε δομές, μία για την πόλη του Ρεθύμνου, μία για την περιφέρεια, και μία για καθεμιά από τις Δημοτικές Ενότητες Λαππαίων, Αρκαδίου και Νικηφόρου Φωκά. «Όλα τα προγράμματα στελεχώνονται από κοινωνική λειτουργό, οικιακή βοηθό και νοσηλεύτρια και το καθένα μπορεί να έχει από δύο νοσηλευτές, δύο οικιακές βοηθούς ανάλογα την προκήρυξη του τότε προγράμματος. Συνολικά απασχολούνται περίπου 35-37 άτομα», λέει στα «Ρ.Ν.» η Ε. Χρυσού, κοινωνική λειτουργός του προγράμματος για τις κοινότητες της περιφέρειας του Δήμου Ρεθύμνου. Ήταν ένα από τα τελευταία προγράμματα, για τα οποία προκηρύχτηκαν θέσεις και δημιουργήθηκε το 2010. «Δίνεται παράταση χρόνο με το χρόνο. Δεν γίνεται καινούργια προκήρυξη για να προσληφθεί νέο προσωπικό. Με παρόμοιο τρόπο λειτουργούν και τα υπόλοιπα προγράμματα περίπου 11 χρόνια τώρα, που είναι πολύ παλιότερα», συμπλήρωσε η ίδια.
Τι υπηρεσίες παρέχει το προσωπικό
Οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι ανάλογες των ειδικοτήτων που στελεχώνουν το κάθε τοπικό πρόγραμμα. Για το Ρέθυμνο παρέχονται υπηρεσίες υποστήριξης, διαμεσολάβησης με Υπηρεσίες Υγείας ή προνοιακών επιδομάτων, ασφαλιστικών ταμείων των ηλικιωμένων, επικοινωνίας όσον αφορά τη φαρμακευτική τους αγωγή και πολλές εξειδικευμένες υπηρεσίες ανάλογα την ειδίκευση του νοσηλευτικού προσωπικού (αιμοληψίες, καθετήρες, ενεσοθεραπείες, κατακλίσεις κλπ.).
Σε ανθρώπους που είναι κατάκοιτοι, όσους δεν έχουν κάποιο υποστηρικτικό περιβάλλον ή το υποστηρικτικό τους περιβάλλον εργάζεται, οπότε δεν μπορεί να τους βοηθήσει, η οικιακή βοηθός φροντίζει ό,τι «Έχει να κάνει με το σπίτι, ακόμη και να μαγειρεύει ή αν χρειαστεί ασχολείται με τη φροντίδα των ρούχων και άλλων δουλειών του σπιτιού και με πληρωμές σε λογαριασμούς σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τράπεζες», υπογράμμισε η κ. Χρυσού.
Ο κοινωνικός λειτουργός από την πλευρά του ασχολείται με τη στήριξη του ίδιου του ατόμου, την ενημέρωσή του για παροχές και προγράμματα, τις δυνατότητες που έχει. Εν γένει καταπιάνεται με τη συμβουλευτική υποστήριξη. Για βαριά ψυχιατρικά περιστατικά «Υποστήριξη στο ίδιο το άτομα και στο περιβάλλον του», πρόσθεσε η κοινωνική λειτουργός του προγράμματος.
Ποια είναι τα κριτήρια ένταξης
στο πρόγραμμα
Όπως είπαν στα «Ρ.Ν.» οι τρεις κυρίες, όλες οι δομές έχουν υπερβεί το νούμερο ατόμων που θα μπορούσαν βάσει προσωπικού να στηρίξουν. «Προσπαθούμε να κρατάμε ένα μίνιμουμ αριθμού ατόμων, ώστε να μην εκπίπτουν οι παρεχόμενες υπηρεσίες», τόνισε η κα Χρυσού και συνέχισε λέγοντας ότι «Έχουμε μια λίστα αναμονής, έτσι ώστε όταν αδειάζει μια θέση να εντάξουμε αυτούς σιγά σιγά. Τελευταία φορά που ζητήσαμε δικαιολογητικά, θέλαμε αστυνομική ταυτότητα, εκκαθαριστικό εφορίας, το βιβλιάριο υγείας, ΑΜΚΑ, αριθμό μητρώου σύνταξης και ούτω κάθε εξής και το κοινωνικό ιστορικό, μια επίσκεψη που κάνουμε εμείς για να δούμε τα προβλήματα υγείας». Παράλληλα ζητείται και μια γνωμάτευση, αν υπάρχει αυτή, από γιατρό αναλόγως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κάθε ενδιαφερόμενος. Λαμβάνονται υπόψη επίσης και εισοδηματικά κριτήρια, το αν είναι μόνος του, ή αν έχει συγγενείς κοντά του. Μετά το 2011 και την ένταξη του «Βοήθεια στο Σπίτι» σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα άλλαξαν και τα κριτήρια. «Σήμερα έχουμε δύο λίστες ανθρώπων. Αυτή που είναι με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα κι αυτή που λειτουργεί με κρατική χρηματοδότηση», κατέληξε η κοινωνική λειτουργός του προγράμματος.
Ένας μικρός απολογισμός
μέχρι σήμερα
Η δομή για την περιφέρεια του δήμου έχει υπάρξει και με 107 εξυπηρετούμενους εγγεγραμμένους στο πρόγραμμα. «Είναι αδύνατον να εξυπηρετούνται κάθε μέρα βέβαια. Προσπαθούμε μια φορά την εβδομάδα να περνάμε από κάθε χωριό. Ανάλογα τη σοβαρότητα του κάθε περιστατικού υπάρχουν ακόμα και καθημερινές επισκέψεις. Έχουν υπάρξει και επισκέψεις νοσηλεύτριας σε χωριά επί 20 μέρες συνεχόμενα, χωρίς σαφέστατα, να καταργούνται οι προγραμματισμένες επισκέψεις», ανέφεραν σχετικά οι τρεις κυρίες.
Η νοσηλεύτρια κα Ι. Τρουλλινού στάθηκε για λίγο στον απολογισμό κάνοντας από πλευράς της τον δικό της. «Δεν θα μπορούσα να φανταστώ, παρόλο που έχω δουλέψει και σε νοσοκομεία πολλά χρόνια, ότι υπάρχει τέτοια μεγάλη ανάγκη στα χωριά που είναι δίπλα μας. Πραγματικά θα έπρεπε να μας δώσουν τη δυνατότητα να προσφέρουμε ακόμη περισσότερο σε όλους τους τομείς από τη νοσηλευτική και την κοινωνική στήριξη, μέχρι την οικογενειακή φροντίδα», επεσήμανε σχετικά. «Είναι άνθρωποι που θα πάμε στα σπίτια τους και θα μας πουν «πότε θα ξανάρθετε; Αυτός ο άνθρωπος μπορεί να μην ξαναδεί κανέναν, αφού φύγουμε για οκτώ μέρες, μέχρι να ξαναγυρίσουμε», είπε η οικιακή βοηθός του προγράμματος Ε. Σπανάκη, όταν η κουβέντα έθιξε το ζήτημα της μοναξιάς των ηλικιωμένων.
Στα σκαριά η μετεξέλιξη
του προγράμματος
Σύμφωνα με τα πλάνα που υπάρχουν για το Βοήθεια στο Σπίτι, μέσα στον επόμενο χρόνο θα μπορούν να λαμβάνουν φροντίδα από αυτό και οι ωφελούμενοι τριών επιμέρους προγραμμάτων, του «Κατ’ οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων», του «Κατ’ οίκον Κοινωνική Φροντίδα» και του «Κατ’ οίκον Νοσηλεία».
Οι ελπίδες των ανθρώπων του προγράμματος είναι η συνένωση αυτή να δυναμώσει και να ενισχύσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες του. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει μια γενική συνεργασία ανάμεσα στις κοινωνικές δομές του Ρεθύμνου. «Έχουμε επίσης πολλές παραπομπές και από το νοσοκομείο για τις εξωτερικές ενέσεις, συνεργαζόμαστε με την Κοινωνική Υπηρεσία, την Πρόνοια του Δήμου», πρόσθεσε η κα Χρυσού. «Προσπαθούμε ουσιαστικά να διευκολύνουμε τον κόσμο και να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες του. Ελπίζουμε να το καταφέρνουμε. Οι ευχές τους μας δίνουν καλή ανταπόκριση», συνόψισαν στο τέλος της κουβέντας οι τρεις κυρίες.