Συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης για την απλή αναλογική στις εκλογές με βάση το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο «Κλεισθένης 1».
Εκτάκτως συνεδρίασε χθες το περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης ενώ το θέμα συζητήθηκε και σε προγραμματισμένη συνεδρίαση της ΠΕΔ Κρήτης.
Στη διευρυμένη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης οι αυτοδιοικητικοί κατέθεσαν τις απόψεις τους και τις ενστάσεις τους επί του νομοσχεδίου σε διατάξεις που, όπως ανέφεραν, καθιστούν αδύνατη τη λειτουργία των ΟΤΑ, δημιουργώντας ταυτόχρονα σοβαρά προβλήματα ως προς την κυβερνησιμότητα των δήμων.
Η ΠΕΔ Κρήτης δεν ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου, παίρνοντας αποστάσεις από την απόφαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Κρήτης και αποφάσισε να συγκροτηθεί μια επιτροπή, η οποία σε δέκα μέρες από την ερχόμενη Δευτέρα, δηλαδή μετά το συνέδριο της ΚΕΔΕ, μέχρι τις 24 Μαΐου θα συντάξει μια συγκεκριμένη πρόταση με παρατηρήσεις κατ’ άρθρον του νομοσχεδίου, οι οποίες θα κατατεθούν τόσο στην ΚΕΔΕ, όσο και το υπουργείο Εσωτερικών.
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Βασίλης Λαμπρινός σε δηλώσεις του ανέφερε: «Η ΠΕΔ αποφάσισε να μην συνταχθεί με την άποψη της ΚΕΔΕ για πλήρη απόσυρση του νομοσχεδίου αλλά να γίνουν παρατηρήσεις κατ’ άρθρον σε όλο το νομοσχέδιο. Θα συσταθεί μια επιτροπή, η οποία θα συγκροτήσει ένα σχέδιο με πάροδο δέκα ημερών μετά τις 14 Μαΐου και το σχέδιο αυτό θα ναι και η πρόταση της ΠΕΔ Κρήτης σε ότι αφορά το νομοσχέδιο Κλεισθένης» ενώ στη διάρκεια της τοποθέτησης του στη συνεδρίαση τόνισε πως «ο δήμαρχος δεν μπορεί να είναι δήμαρχος μειοψηφίας και να είναι αποκομμένος από την πλειοψηφία και την παράταξη του».
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης στη διάρκεια της συνεδρίασης τόνισε πως το νομοσχέδιο εγείρει ζητήματα δημοκρατίας και μεταξύ άλλων είπε: «Γινόμαστε κάρο που τραβάνε άλλα άλογα. Με την επίφαση της απλής αναλογικής απουσιάζει η δημοκρατία. Χρειαζόμαστε αλλαγή νοοτροπίας και όχι παράταση. Αποξενώνουμε την αυτοδιοίκηση από την κοινωνία και τη βάζουμε σε κακά μονοπάτια».
Ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας στην τοποθέτηση του στη διάρκεια της συνεδρίασης μεταξύ άλλων ανέφερε: «Εμείς ως ΚΕΔΕ δεν είχαμε την παρουσία και την επεξεργασία που έπρεπε. Αρνηθήκαμε έναν διάλογο και θεωρώ ότι το «γυρνάω πίσω, απορρίπτω δεν συμμετέχω» δεν είναι σωστά. Δεν πιστεύουμε ότι μας βοήθησε. Το ζήτημα δεν είναι ο εκλογικός νόμος, αλλά πως η τοπική αυτοδιοίκηση θα εκτελεί αποτελεσματικά το έργο της».
Για τον Κλεισθένη ο κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης θέτει το θέμα της λειτουργικότητας και της κυβερνησιμότητας, τονίζοντας πως η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι σωματείο.
Μιλάει για σαφή αποκλεισμό πλειοψηφίας μειοψηφίας, ζητά σαφή αποκλεισμό της μομφής κατά του δημάρχου και φοβάται πως στις κοινότητες θα «παίζουν ξύλο» για την εκλογή προέδρου.
Ο κ. Δοξαστάκης του υποστηρίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάρει με το μέρος του δημάρχου, φέρνοντας ως παράδειγμα τις «πιέσεις που ασκούνται στο Κίνημα Αλλαγής», ενώ πρόσθεσε πως μέσω του Κλεισθένη ενισχύονται οι αντάρτικοι συνδυασμοί.
Υπέρ της μεταρρύθμισης και της αναβάθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης τάχθηκε ο δήμαρχος Μίνωα Πεδιάδας, Ζ. Καλογεράκης. «Χρειαζόμαστε χρόνο για να μπούμε στη διαβούλευση και στη συζήτηση για να διαμορφώσουμε συγκεκριμένες προτάσεις για να μπορέσουμε να συμβάλλουμε σε αυτό που θέλουμε όλοι τη μεταρρύθμιση της αυτοδιοίκησης σήμερα» είπε.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Σητείας Θεόδωρος Πατεράκης ανέφερε «το νομοσχέδιο θίγει τον πυρήνα της δημοκρατίας. Λέμε «ναι» στον διάλογο. Χρειάζεται απλή και άδολη αναλογική. Ο δήμαρχος πρέπει να συνδέεται με την πλειοψηφία».
Ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, Αντώνης Ζερβός ανέφερε πως «η κυβέρνηση μας έβαλε να μιλήσουμε για την απλή αναλογική, αγνοώντας αν μπορούμε να λειτουργήσουμε». Ο ίδιος πρόσθεσε πως «οι δήμοι κρατούν «την Ελλάδα όρθια και με μια προχειρότητα θέλουν να το σταματήσουν κι αυτό».
Τέλος δήλωσε τη συμφωνία του με την πρόταση του Μ. Κοκοσάλη για δύο πενταετείς θητείες.
Ο Γιάννης Μαστοράκης, δήμαρχος Χερσονήσου τόνισε: «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μπούμε στη διαδικασία να υιοθετούμε πρακτικές πράξεων της ΚΕΔΕ που λένε «πάρτο πίσω» χωρίς εμείς να προτείνουμε κάτι».
Απόσυρση του «Κλεισθένη» και έναρξη ουσιαστικού διαλόγου ζητά ο δήμαρχος Ιεράπετρας, Θ. Καλαντζάκης.
Τελικά, συμφωνήθηκε ότι το νομοσχέδιο δεν πρέπει να απορριφθεί συλλήβδην, αλλά να υπάρξει μια βάση συζήτησης. Επίσης, όλοι συνέκλιναν στο ότι οι εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν πρέπει να συμπίπτουν με τις εθνικές και τις ευρωεκλογές. Τόνισαν ότι πρέπει να υπάρξει, όπως είπαν, ένα διάστημα διαβούλευσης.
Θα δημιουργηθεί μια Επιτροπή, αποτελούμενη από έναν πυρήνα δημάρχων, η οποία θα διαβουλεύεται και θα συντάξει την πρόταση της ΠΕΔ προς το υπουργείο.
Απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου Κρήτης για το νομοσχέδιο αυτοδιοίκησης
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του το περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης συζήτησε για το θέμα των αλλαγών στην αυτοδιοίκηση και το νομοσχέδιο που κατατέθηκε για διαβούλευση από την κυβέρνηση. Το περιφερειακό συμβούλιο προχώρησε στην παρακάτω απόφαση:
Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε για διαβούλευση δεν ασχολείται και δεν αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα της αυτοδιοίκησης (έλλειψη πόρων, μέσων και προσωπικού).
– Δεν αποκεντρώνει νέες αρμοδιότητες με αντίστοιχους πόρους.
– Δεν απλοποιεί τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που κρατούν δέσμια την αυτοδιοίκηση αλλά ενισχύει την επιτροπεία του κράτους στους ΟΤΑ.
– Δεν κάνει καμία αναφορά στο μικρό, ευέλικτο, επιτελικό κράτος.
Έτσι, δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε σοβαρή συζήτηση για οποιαδήποτε ουσιαστική μεταρρύθμιση, αν δεν αποδοθούν οι θεσμοθετημένοι και παρακρατημένοι πόροι ή τουλάχιστον αν δεν υπάρξουν αξιόπιστες εγγυήσεις για την απόδοσή τους.
Γι’ αυτό καλούμε την κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις ανησυχίες, τις αγωνίες, τις διαμαρτυρίες και κυρίως τις προτάσεις της Αυτοδιοίκησης, ώστε να καταλήξουμε σ’ ένα σχέδιο νόμου που θα εξασφαλίσει την ευρύτερη πολιτική και κοινωνική συναίνεση, αναγκαία προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της αυτοδιοίκησης.
Ο νέος νόμος θα πρέπει να διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα και τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης.
«Το νομοσχέδιο έχει σοβαρά προβλήματα – δεν μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη»
Ο περιφερειάρχης/Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε δηλώσεις του τόνισε ότι το νομοσχέδιο δεν μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη όπως είναι. «Το ζητούμενο είναι πως μπορεί να υπάρξει η κυβερνησιμότητα των δήμων και των περιφερειών. Δεν είναι το ότι πρέπει να είμαστε αρνητικοί με μια αναλογική εκπροσώπηση. Το σύστημα πρέπει να είναι αναλογικότερο. Δεν μπορείς να πηγαίνεις στο περιφερειακό ή στο δημοτικό συμβούλιο και να μην μπορείς να έχεις την πλειοψηφία για ένα μικρό ή μεγάλο θέμα» είπε.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Γιώργος Πιτσούλης ανέφερε «Θέλουμε έναν νόμο που θα είναι μεταρρυθμιστικός, προς όφελος της τοπικής αυτοδιοίκησης».
Ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης αναφέρθηκε στην απλή αναλογική και στο μείζον ζήτημα της κυβερνησιμότητας. «Με ψυχραιμία να δούμε ένα σχέδιο που θα υπηρετεί την κοινωνία και τις πολιτικές δυνάμεις».
«Είμαι υπέρ της καθαρής και ανόθευτης αναλογικής», ανέφερε και ζήτησε «να αποσυρθεί ο νόμος και να κουβεντιάσουμε πλέον σοβαρά, σε μια διαφορετική βάση» τόνισε.
Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή ανέφερε από την πλευρά της «Το νομοθέτημα αυτό δεν είναι μεταρρύθμιση. Στοχεύει μόνο στο εκλογικό σύστημα. Δυναμιτίζεται ο συγκρητισμός. Δεν θα πάψουν να υπάρχουν τα δεινά της αυτοδιοίκησης» ανέφερε ενώ συμπλήρωσε «Δεν λύνονται τα μεγάλα γραφειοκρατικά θέματα. Οι περιοχές δεν πρέπει να χάσουν τα χαρακτηριστικά τους. Πρέπει να υπάρχει χωρικός και χωριστός αντιπεριφερειάρχης σε κάθε περιφερειακή ενότητα».
Την ίδια στιγμή ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης σημείωσε «Το πρόβλημα δεν λύνεται. Αντιθέτως, με το υπάρχον νομοσχέδιο μας μπερδεύει περισσότερο. Γι’ αυτό και πρέπει να αποσυρθεί. Να μπει στη βουλή, να γίνει μια διαβούλευση μεταξύ των κομμάτων. Να συμφωνήσουμε σε μια κοινή αναφορά που θα έχει τον πρώτο λόγο η τοπική αυτοδιοίκηση, για να μην έχουμε τα χάλια της παιδείας».