Σε μια προσπάθεια αναβάθμισης της πλατείας Μικρασιατών και στο πλαίσιο της απόφασης υλοποίησης του παλαιού σχεδιασμού του, ο Δήμος Ρεθύμνου προσανατολίζεται, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα ανέφερε στην εφημερίδα μας ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, Άγγελος Μαλάς, ήδη από τις αρχές του έτους να προχωρήσει στην δημοπράτηση του αναψυκτηρίου που σχεδιάζεται να λειτουργήσει στην πλατεία. Η κατασκευή του αναψυκτηρίου θα γίνει σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχει θέσει η Αρχαιολογική Υπηρεσία Ρεθύμνου, με διαστάσεις 2.5 μ. επί 5 μ. χωρίς καθήμενους, έχει χωροθετηθεί δίπλα στο βρεφονηπιακό σταθμό, απέναντι από την παιδική χαρά.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Μαλά την ίδια περίοδο θα γίνει και η αντικατάσταση των παιγνιδιών της παιδικής χαράς προκειμένου αυτή να αναβαθμιστεί και να είναι ασφαλής για τα παιδιά χρήστες της. «Προγραμματίζουμε να τοποθετήσουμε στην πλατεία Μικρασιατών μια νέα παιδική χαρά και ταυτόχρονα να γίνει μια δημοπρασία για το κυλικείο, που έχουμε προγραμματίσει την κατασκευή του. Κατά πάσα πιθανότητα ο ανάδοχος θα αναλάβει και τις εργασίες κατασκευής του κυλικείου. Παράλληλα θα μεριμνήσουμε για την καλή κατάσταση των τουαλετών που βρίσκονται στην περιοχή, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται και οι επισκέπτες του κυλικείου και ευελπιστούμε ότι με αυτές τις παρεμβάσεις θα δώσουμε μια νέα ώθηση στην πλατεία που βρίσκεται στη καρδιά του ιστορικού κέντρου» ανάφερε χαρακτηρίστηκα ο Άγγελος Μαλάς.
Παρεμβάσεις στην πλατεία και από την δράση «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου»
Υπενθυμίζεται ότι η πλατεία Μικρασιατών περιλαμβάνει και στο σχεδιασμό των περιοχών που θα γίνουν παρεμβάσεις μέσα από την δράση «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου», που θα υλοποιήσει ο Δήμος Ρεθύμνου σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο.
Ειδικότερα, με βάση τη μελέτη που έχει γίνει και τον σχεδιασμό, στόχος είναι η δημιουργία ενός πάρκου μικρής κλίμακας στην πλατεία Μικρασιατών με την αξιοποίησης της πλατείας.
Ειδικότερα η μελέτη στοχεύει σε:
– Χώρους Στάσης και πιο συγκεκριμένα προβλέπει τη δημιουργία μέρους για ξεκούραση των επισκεπτών της περιοχής παρέμβασης, κοινωνικής συναναστροφής και τη ενίσχυσης της οικειότητας με την περιοχή παρέμβασης.
– Την δημιουργία αισθημάτων ασφάλειας μέσα από κατάλληλο φωτισμό και καλή ορατότητα.
– Χώρους αθλητικής δραστηριότητας με δημιουργία χώρου για άθληση ενηλίκων με υπαίθρια όργανα γυμναστικής.
– Εγκατάσταση εξοπλισμού υπαίθριας προβολής ταινιών: Το εργαλείο των υπαίθριων προβολών είναι ένα ευέλικτο και οικονομικά προσιτό εργαλείο, ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνει να μετασχηματίσει έναν κενό αστικό χώρο σε κοινωνικό πυκνωτή.
– Αστικές καλλιέργειες -urban farming για μικρούς και μεγάλους.
Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του pocket park είναι το μικρό λειτουργικό κόστος συντήρησης. Η δημιουργία ενός τόπου απόλαυσης της φύσης στην άμεση γειτονιά της περιοχής παρέμβασης με ήπιες δραστηριότητες εξωτερικού χώρου θα προκαλέσει την καθημερινή επίσκεψη των κατοίκων.