Σημαντικές παρεμβάσεις με έργα υποδομής αλλά και σειρά δράσεων που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ενδοχώρας του Ρεθύμνου, μέσα από την προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των περιοχών, προβλέπει το πρόγραμμα «Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις» για τους δήμους της Κρήτης. Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα το οποίο θα αξιοποιήσει η περιφέρεια Κρήτης ώστε να αναβαθμίσει την ενδοχώρα του νησιού διασυνδέοντας τον πολιτισμό με τον τουρισμό και την επιχειρηματικότητα. Ήδη το περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης στην τελευταία συνεδρίαση του ενέκρινε την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων ύψους 30 εκ. ευρώ, τα οποία θα κατανεμηθούν σε τρεις διαφορετικές προτάσεις.
Η μια πρόταση αφορά τη συνεργασία των δήμων Ρεθύμνης και Αγίου Βασιλείου, η δεύτερη αφορά την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής που εκτείνεται από το Γεωπάρκο του Ψηλορείτη μέχρι και τον Εθνικό Δρυμό της Σαμαριάς, όπου μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις οι δήμοι Ανωγείων, Αμαρίου και Μυλοποτάμου και η τρίτη επέμβαση αφορά στο Γεωπάρκο της Σητείας.
Αναλυτικά προβλέπεται να υλοποιηθούν οι ΟΧΕ στις παρακάτω περιοχές:
• Περιοχή που θα καθοριστεί εντός των ορίων των δήμων Αγ. Νικολάου, Ιεράπετρας και Οροπεδίου Λασιθίου (ΠΕ Λασιθίου).
• Περιοχή που θα καθοριστεί εντός των ορίων των δήμων Ρεθύμνου και Αγ. Βασιλείου (ΠΕ Ρεθύμνου).
• Οριοθετημένες περιοχές UNESCO της Κρήτης (εντός των ορίων 12 Δήμων). Οι δήμοι Σητείας, Μυλοποτάμου, Ανωγείων και Αμαρίου εμπίπτουν εξ’ ολοκλήρου στις τρεις περιοχές UNESCO.
Αρκετές από τις παρεμβάσεις αφορούν τρεις μεγάλες περιοχές ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους του νησιού, με χαρακτηριστικά αυθεντικότητας στον τρόπο ζωής και τις συνήθειες και παραδόσεις των κατοίκων τους, οι οποίες έχουν εγγραφεί σε καταλόγους της UNESCO.
Πρόκειται για τον ορεινό όγκο του Ψηλορείτη, που χαρακτηρίζεται ως Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη και την περιοχή του Φυσικού Πάρκου στο ανατολικό άκρο της Σητείας, που έχουν εγγραφεί στον κατάλογο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO και για τον Εθνικό Δρυμό της Σαμαριάς και τον Ορεινό όγκο των Λευκών Ορέων (ΕΔΛΟ), που έχουν εγγραφεί στον κατάλογο Άνθρωπος και Βιόσφαιρα της UNESCO.
Ήδη όπως ανέφερε χθες σε δηλώσεις του περιφερειάρχης Κρήτης, την επόμενη εβδομάδα ενδεχομένως και την 1η Ιούνιου θα κληθούν ο δήμοι προκειμένου να γίνει μια πρώτη-συζήτηση-ενημέρωση για το πρόγραμμα και τις δυνατότητες του και να ξεκινήσει η διαδικασία της υποβολής των προτάσεων. Το πρόγραμμα αυτό είναι εξειδικευμένο απαιτεί τη σύμπραξη ιδιωτικού τομέα και την συνεργασία όλων των επιστημονικών, παραγωγικών και κοινωνικών φορέων.
Ο Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε χαρακτηριστικά: «Εγκρίθηκε από το περιφερειακό συμβούλιο η ολοκληρωμένη χωρική επένδυση για την περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου και ήδη τις επόμενες ημέρες θα καλέσουμε τους δημάρχους για την υποβολή της πρότασης τους. Είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντικό ότι άλλη μια ολοκληρωμένη χωρική επένδυση προβλέπεται από τη Σαμαριά μέχρι τον Ψηλορείτη και μια τρίτη στη Σητεία. Θα έχουμε συνάντηση ενδεχομένως και την 1η του μήνα για να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες και να προετοιμαστούν οι δήμοι και οι φορείς για την υποβολή των προτάσεων» και πρόσθεσε ότι πρόκειται για την πολιτική βούληση της περιφέρειας να αποκατασταθεί η αδικία καθώς δήμοι του Ρεθύμνου, λόγω πληθυσμιακών κριτηρίων, δεν εντάχτηκαν στο προηγούμενο ευρωπαϊκό πρόγραμμα που αφορούσε τις βιώσιμες αστικές αναπλάσεις.
«H βασική μας επιλογή είναι ότι δεν μπορούσαμε να έχουμε βιώσιμες αστικές αναπλάσεις στα Χανιά και να μην υπάρχουν στο Ρέθυμνο και στο Λασίθι. Είναι μια πολιτική επιλογή μας, την οποία έχουμε σχεδιάσει με τη Διαχειριστική Αρχή και προχωρούμε στην υλοποίηση της, αφού πρώτα υποβληθούν προτάσεις. Χρειάζεται συζήτηση και διαβούλευση. Εμείς συνεχίζουμε τις προσπάθειες μας για ισόρροπη ανάπτυξη για όλη την Κρήτη. Θα γίνουν παντού παρεμβάσεις αν όχι με ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις θα βρούμε άλλους πόρους για να ολοκληρώσουμε τον σχεδιασμό μας» κατέληξε ο Στ. Αρναουτάκης.
Μιλώντας για το πρόγραμμα των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων η προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής Μαρία Κασσωτάκη τόνισε: «Η ολοκληρωμένη χωρική επένδυση είναι ένα καινούριο μέσο που χρησιμοποιεί η ευρωπαϊκή επιτροπή πια στη νέα προγραμματική περίοδο για να οργανώσει τις χωρικές τις παρεμβάσεις. Οριοθετείται λοιπόν μια περιοχή και προσπαθούμε να αναδείξουμε τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα μέσα από συνεργασίες όλων των φορέων, δήμων, επιστημονικών, κοινωνικών, επιχειρηματιών για να υποστηρίξουμε έτσι την ανάπτυξη. Είναι μια φιλοσοφία ανάπτυξης των παρεμβάσεων στον χώρο. Εμείς θα καλέσουμε τους δήμους Ρεθύμνου και Αγίου Βασιλείου να μας φέρουν τη στρατηγική τους για τα πλεονεκτήματα των περιοχών τους που θέλουν να αναδειχθούν. Η στρατηγική θα πρέπει να είναι κοινή ώστε να υπάρχει ανάπτυξη και στις δυο περιοχές. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η διαβούλευση με όλους τους φορείς και με επιχειρηματίες καθώς προβλέπεται από το πρόγραμμα. Παράλληλα ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις θα γίνουν στους υπόλοιπους δήμους που αφορά στις περιοχές που έχουν ενταχθεί στην Ουνέσκο. Η χρηματοδότηση είναι ύψους 30 εκ. ευρώ για τις τρεις επενδύσεις και το ποσό θα κατανεμηθεί ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτάσεις που θα υποβληθούν».
Ε.Α.