«Οι ελληνικές επιχειρήσεις υποχρεώνονται να αναζητήσουν νέες αγορές για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους»
Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ρεθύμνου κ. Γιακουμάκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «Κάτω από τις δυσμενείς συνθήκες στις οποίες βρίσκεται σήμερα η οικονομία μας, η ενίσχυση των εξαγωγών αποτελεί, ίσως, μαζί με τον τουρισμό τη μοναδική διέξοδο για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Διότι, όσο η ζήτηση μειώνεται και η εγχώρια αγορά συρρικνώνεται, τόσο οι ελληνικές επιχειρήσεις υποχρεώνονται να αναζητήσουν νέες αγορές για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους». Ακόμη, αναφερόμενος στη δυναμική του προγράμματος και ιδιαίτερα τη στήριξή τους στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, ο κ. Γιακουμάκης υπογράμμισε πως «Το πρόγραμμα Εξωστρέφεια-Ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, είναι βέβαιο ότι πέραν της αξιοποίησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2007-2013 σε δράσεις στήριξης της ελληνικής επιχειρηματικότητας, αναμένεται να συμβάλλει και στην ποιοτική αναβάθμιση της παραγωγικής βάσης της χώρας. Κυρίως, όμως, θα στηρίξει τις νέες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις σε δυναμικούς κλάδους στα πρώτα τους βήματα στις αγορές του εξωτερικού».
«Απ’ ότι γνωρίζουμε προς το παρόν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον», δήλωσε αρχικά στα «Ρ.Ν.» ο κ. Τσομπανάκης, αναφορικά με την ανταπόκριση του κόσμου και την υποβολή αιτήσεων ένταξης. Στο ερώτημα για το είδος των επιχειρήσεων, που αφορά το πρόγραμμα, ο ίδιος απάντησε λέγοντας ότι «Αφορά κατά κύριο λόγο τις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Εκεί κατά βάση στοχεύει. Θα γίνει μια ενημέρωση σχετικά με το πρόγραμμα του «Εξωστρέφεια ΙΙ», που ήδη είναι σε εξέλιξη για να λυθούν οι όποιες απορίες». Τέλος στο επίπεδο συντονισμού και δράσης ο κ. Τσομπανάκης επεσήμανε πως «Έχει δημιουργηθεί ένα κλάστερ από τους τρεις Συνδέσμους, τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων, τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης. Αυτοί ασχολούνται πιο οργανωμένα μ’ αυτή την υπόθεση. Λειτουργούν επίσης ως σύμβουλοι του υπουργείου για την έκδοση τέτοιων παρόμοιων προγραμμάτων».
«Είναι ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος. Το πρώτο είχε βγει το 2011. Αφορά μεταποιητικές επιχειρήσεις, υπηρεσιών κατασκευών και εμπορίου», μας είπε η κα Γρυπάρη στο περιθώριο της εκδήλωσης. «Αφορά όλων των ειδών τις επιχειρήσεις, από πολύ μικρές ως και μεγάλες και το ποσοστό κατανέμεται ανάλογα. Η δημόσια χρηματοδότηση ξεκινά από 30% για τις μεγάλες και φτάνει το 55% για τις μικρότερες επιχειρήσεις. Καλύπτει μηχανολογικό εξοπλισμό, λογισμικά, ενέργειες προβολής και προώθησης, συμβουλευτικές υπηρεσίες και πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού», συνέχισε η ίδια. «Είναι η δεύτερη παρουσίαση που κάνουμε. Η πρώτη έγινε στα Χανιά, ενώ προγραμματίζονται και για Ηράκλειο και Λασίθι», τόνισε καταλήγοντας η κα Γρυπάρη.
Η ένταξη στο πρόγραμμα αφορά επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται τουλάχιστον από την 1 Αυγούστου του περασμένου έτους. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 30.000.000 ευρώ, ενώ, από αυτά, τα 7.800.000 κατανέμονται στις οκτώ Περιφέρειες. Η ενίσχυση αφορά έργα συνολικού προϋπολογισμού από 20.000 έως 200.000 ευρώ. Ο χρόνος υλοποίησης είναι 15 μήνες με 3 μήνες παράταση από την ημερομηνία ένταξης των προτάσεων. Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας ependyseis.gr, ενώ τελευταία μέρα της προθεσμίας είναι η 10 Οκτωβρίου.