Υπόσχεση είχε δώσει πέρυσι στο χορό του Συλλόγου Κρητών Τρικάλων ο πρόεδρος των Κουρητών,
Μανώλης Παττακός να συνδράμει το Σύλλογο Κρητών Καρδίτσας τον επόμενο χρόνο.
Έτσι οργάνωσε εκδρομή από μέλη των Κουρητών, καθώς και του Συλλόγου του χωριού μας, των όπου γης
Χρωμοναστηριανών, εκτός Κρήτης με την επωνυμία «Παναγία Κερά», όπου επίσης προεδρεύει από το 2008, στην Καρδίτσα και στα Μετέωρα στις 25 και 26 Ιανουαρίου 2014. Μαζί μας ήταν ο ξακουστός βιολάτορας και τραγουδιστής και παλιός Κουρήτης, Αντώνης Μαρτσάκης με τους συνεργάτες του Νίκο Μαρεντάκη στο λαγούτο και Φάνη Γκανά στην κιθάρα και στο τραγούδι.
Στην εκδήλωση αυτή ο Παττακομανώλης παρουσίασε επίσημα την πρώτη γυναικεία κάπα που βρέθηκε σε σεντούκι στο Λύκειο Ελληνίδων Αθηνών που είναι αριθμημένη και καταγεγραμμένη στα αντικείμενά του, πιστό αντίγραφο του οποίου φτιάχτηκε για τους «Κουρήτες». Οι δύο αυτές κάπες, παλιά και νέα, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην Καρδίτσα, μαζί με τις άλλες τέσσερις που έχει στην κατοχή του ο Όμιλος από το 2005. Οι κάπες αυτές είναι φτιαγμένες από την αείμνηστη Σοφία Ηλιάκη, καθώς και τη Δήμητρα Κτιστάκη μετά από υπόδειξη του Παττακομανώλη.
Από το 2010 ο Παττακομανώλης γνωρίστηκε με τον τερζή, Άγγελο Θεοδοσίου, ο οποίος έχει επιλεγεί από το Λύκειο Ελληνίδων Αθηνών, καθώς και από το θέατρο της Δώρας Στράτου, να αντιγράψει παλιές φορεσιές. Έτσι, απρόσμενα, στις 16 Ιουλίου του 2013 βρήκε την παλιά γυναικεία κάπα την οποία αμέσως έδειξε στον Παττακομανώλη, ο οποίος θυμίζουμε ότι είναι από τους Κρητικούς που μίλησε και παρουσίασε την εξέλιξη της κρητικής φορεσιάς στις 16 Δεκεμβρίου 1990 – Γυναικεία φορεσιά της Κρήτης και 11 Μαΐου 1991 – Αντρική φορεσιά της Κρήτης σε εκδηλώσεις που οργάνωσε στην Κρητική Εστία.
Από τις εκδηλώσεις αυτές άλλαξε και εμπλουτίστηκε ολόκληρη η φορεσιά της Κρήτης, αφού προβλημάτισε, για το ότι πρέπει οι φορεσιές να γίνονται από καλά υλικά, να είναι καλοραμμένες και να κατασκευάζονται από ανθρώπους που γνωρίζουν την τέχνη. Αξίζει να σημειώσουμε ότι μέχρι τότε, όλοι οι κρητικοί σύλλογοι είχαν γεμίσει από κακά αντίγραφα, οι περισσότεροι από τους οποίους τα έχουν μέχρι και σήμερα, από γυναίκες μοδίστρες που δεν γνώριζαν την τέχνη του τερζή ή του λεβεντοράφτη, όπως τον αποκαλούσαν στην Κρήτη.
Από την έρευνα που έκανε ο ίδιος καθώς και από τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει από τις σύγχρονες μαστόρισσες της φορεσιάς, δεν φαίνεται να υπάρχει μέχρι σήμερα αναφορά για παρουσία γυναικείας κάπας. Ήδη ετοιμάζει ειδική εκδήλωση στην Αθήνα και στην Κρήτη, προκειμένου να παρουσιάσει την γυναικεία κάπα, καθώς και την εξέλιξη στην τέχνη του ασημοσκάλιστου κρητικού μαχαιριού.
Μετά το οδοιπορικό των Κουρητων και των Χρωμοναστηριανών στο Σύλλογο Κρητών Νομού Καρδίτσας, με πρόεδρο τον Μανώλη Πουλορινάκη, καθώς και την επίσκεψη στα Μετέωρα – στην Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου, όπου οδηγήθηκε μετά από πολλές συμπτώσεις, σκοπεύει να μεταφέρει τη λατρεία των Τεσσάρων Μαρτύρων εκ Μελάμπων Ρεθύμνης στα Μετέωρα μετά και τη σύμφωνη γνώμη της Ηγουμένης Χριστονύμφης, η μητέρα της οποίας είναι από την Κρήτη. Φέτος εορτάζουμε τα εκατόν ενενήντα χρόνια από το μαρτύριό τους (1824-2014).
Περισσότερες πληροφορίες θα έχουμε γι’ αυτή την ιστορική επίσκεψη αργότερα από τον ίδιο, καθώς και για τις ημερομηνίες για την παρουσίαση της γυναικείας κάπας. Ήδη το ΚΥΔΩΝ TV στην εκπομπή της Φωφώς Ζουλάκη, που συνόδευσε τους «Κουρήτες» και τους Χρωμοναστηριανούς, παρουσίασε στις 8 και 15 Φεβρουαρίου το οδοιπορικό το οποίο θα προβληθεί και από το TV ATTIKA την τελευταία Τετάρτη του Φεβρουαρίου και την πρώτη Τετάρτη του Μαρτίου στις 7 μ.μ. Αξίζει να τις δείτε!
Η γυναικεία φορεσιά της Κρήτης αλλάζει, και οι «Κουρητες» με την ευλογία του Αγίου Χαραλάμπους, πρώτα ο Θεός, θα μεταφέρουν τη χάρη των Τεσσάρων Μαρτύρων στα Μετέωρα.
Μαγδαληνή Κριτσωτάκη – Αφεντάκη, γενική γραμματέας Συλλόγου Χρωμοναστηριανών «Παναγία Κερά»