Ολοκληρώθηκαν στο Ρέθυμνο και την Αγία Νάπα της Κύπρου οι ημερίδες παρουσίασης του έργου «Αγία Νάπα – Ρέθυμνο: Καθολικά προσβάσιμες πόλεις». Στο συγκεκριμένο έργο, διάρκειας δύο ετών και συνολικού Προϋπολογισμού 1.050,000 ευρώ, έλαβαν μέρος ο Δήμος Αγίας Νάπας ως επικεφαλής εταίρος, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) και ο Δήμος Ρεθύμνης.
Στην πόλη μας πραγματοποιήθηκε η τελική Ημερίδα παρουσίασης των παρεμβάσεων που υλοποιήθηκαν αλλά και του οδηγού προσβασιμότητας την περασμένη Δευτέρα. Τις εργασίες της Ημερίδας εγκαινίασε ο δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Μαρινάκης, ο οποίος επεσήμανε μεταξύ άλλων πως η προστασία και η διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία σε όλα τα θέματα και ειδικά σε ζητήματα προσβασιμότητας και μετακίνησής τους, εντάσσονται στις προτεραιότητες του Δήμου Ρεθύμνης, ο οποίος επιδίωξε και πέτυχε την ένταξή του στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα, ακριβώς για να υπηρετήσει αυτό τον σκοπό.
Ο δήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχή έκβαση όλων των προγραμματισμένων δράσεων, διαβεβαιώνοντας τους εκπροσώπους των ΑμεΑ ότι θα συνεχίσει τις επίμονες κι εντατικές προσπάθειές του για αξιοποίηση κάθε δυνατής ευκαιρίας, ώστε οι συμπολίτες αλλά και επισκέπτες με αναπηρία να ζουν και να κινούνται σε μια πόλη φιλική προ αυτούς και επαρκή απέναντι στις ανάγκες τους. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του Συλλόγου ΑμεΑ Ρεθύμνου κ. Δημήτρης Τσαχάκης, ενώ το μήνυμα του προέδρου της Ε.Σ.Α.μεΑ κ. Γιάννη Βαρδακαστάνη μετέφερε ο ανάδοχος του έργου, εκπρόσωπος της European Profiles κ. Αλέξανδρος Μουρούζης.
Στη συνέχεια, ο αντιδήμαρχος κ. Τάσος Παπαδουράκης παρουσίασε τα έργα που υλοποίησε ο Δήμος μας στο πλαίσιο του συγκεκριμένου Προγράμματος όπως: α) Προμήθεια εξοπλισμού πρόσβασης και εξυπηρέτησης αναγκών ΑμεΑ σε παραλίες του Δήμου, β) προμήθεια συστημάτων ηχητικής ειδοποίησης ατόμων με προβλήματα όρασης σε υφιστάμενους σηματοδότες γ) έργα βελτίωσης προσβασιμότητας ΑμεΑ στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνης και δ) εργασίες προσβασιμότητας ΑμεΑ στη δημοτική πινακοθήκη Κανακάκη, η οποία ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2014. Σε αυτά προστίθενται έργα προσβασιμότητας στο Φρούριο Φορτέτζας, η έκδοση προσβάσιμου τουριστικού οδηγού για τον Δήμο Ρεθύμνης και η προμήθεια και τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων για τις παραπάνω παρεμβάσεις.
Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρόεδρος Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία και γενικός σύμβουλος ΕΣΑμεΑ, Δημήτρης Τσαχάκης, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, σε όλους τους τομείς της ζωής τους.
Όπως είπε, η απουσία της προσβασιμότητας είναι η «αχίλλειος πτέρνα» που οδηγεί στην κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και στον αποκλεισμό τους και ειδικότερα η έλλειψη προσβάσιμων κτιριακών και υλικοτεχνικών υποδομών και υπηρεσιών, αποκλείει τα άτομα με αναπηρία από: την εκπαίδευση, την εργασία, τη δυνατότητα μεταφοράς/μετακίνησης, την αναψυχή, την κοινωνική συναναστροφή, την πληροφόρηση, την επικοινωνία ακόμη και την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος και πρόσθεσε ότι: «τους στερεί το δικαίωμα στην επιλογή, αναγκάζοντάς τα να στραφούν μόνο σε εκείνες τις λύσεις-δυστυχώς ελάχιστες- που μπορούν να ικανοποιήσουν στοιχειωδώς κάποιες από τις ανάγκες τους (π.χ. αν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης ατόμου σε αμαξίδιο στο αεροπλάνο αλλά όχι σε πλοίο. Το άτομο αυτό έχει/ δεν έχει την οικονομική άνεση, θέλει/ δεν θέλει να χρησιμοποιεί αεροπλάνο, είναι υποχρεωμένο για τη μετακίνησή του να πάει μόνο αεροπορικώς).
Στην αυτονομία, ωθώντας τα σε εξάρτηση από άτομα χωρίς αναπηρία για την εκτέλεση απλών καθημερινών αναγκών, μετακινήσεων κ.λπ.
Στην ασφάλεια, αναγκάζοντάς τα να ζουν και να κινούνται σε περιβάλλοντα στα οποία καμία μέριμνα δεν έχει ληφθεί για άτομα που δεν μπορούν να τρέξουν, να κατέβουν σκάλες, να προσανατολισθούν στο χώρο, να ενημερωθούν από μια έκτακτη ηχητική αναγγελία όταν αυτά είναι άτομα κωφά κ.λπ., στον αυτοσεβασμό και την αξιοπρέπεια, θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Τα καθιστά στην ουσία άτομα ανελεύθερα, περιθωριακά, στερώντας την κοινωνία από μια σημαντικού μεγέθους ομάδα παραγωγικών πολιτών, που μεταλλάσσονται έτσι σε πολίτες β’ κατηγορίας, η υποστήριξη των οποίων αποτελεί μόνιμο παθητικό στο κοινωνικό ισοζύγιο».
Αναφερόμενος ο κ. Τσαχάκης στο έργο που υλοποιείται στους δύο Δήμους, Ρεθύμνης και Αγίας Νάπας είπε:
«Στο πλαίσιο προσβασιμότητας στον τομέα του Τουρισμού ή διαφορετικά στο πλαίσιο του «Τουρισμού για Όλους» ή «Προσβάσιμου Τουρισμού», που το αναπηρικό κίνημα διεκδικεί αρκετά χρόνια, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) πήρε την πρωτοβουλία και μαζί με τον Δήμο Ρεθύμνου, από την πλευρά της Ελλάδας, και τον Δήμο Αγίας Νάπας, από την πλευρά της Κύπρου, σχεδίασαν από κοινού το Έργο «Αγία Νάπα – Ρέθυμνο: Καθολικά Προσβάσιμες Πόλεις», το οποίο εντάσσεται στο Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα – Κύπρος 2007 – 2013». Επικεφαλής Εταίρος του Έργου είναι ο Δήμος Αγίας Νάπας. Το Έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.
Οι δράσεις του Έργου, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερη φυσιογνωμία τόσο της πόλης του Ρεθύμνου όσο και της Αγίας Νάπας, καθώς επίσης και του τουριστικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζουν, στοχεύουν:
– Στη βελτίωση της προσβασιμότητας υποδομών και υπηρεσιών και ως εκ τούτου στη βελτίωση της ελκυστικότητας και ανταγωνιστικότητας του παρεχόμενου τουριστικού προϊόντος, με απώτερο σκοπό την οικονομική ανάπτυξη των πόλεων μέσω της προσέλκυσης τουριστών με αναπηρία, τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν είχαν προσεγγιστεί.
– Στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία που διαβιούν στις συγκεκριμένες πόλεις.
Καινοτόμα στοιχεία του Έργου είναι:
– Η βελτίωση της προσβασιμότητας σε ιστορικούς χώρους τουριστικού ενδιαφέροντος, όπως είναι το Φρούριο της Φορτέτζας στο Ρέθυμνο και στους Τάφους Μακρονήσου στην Αγία Νάπα.
– Η εφαρμογή της καθολικής προσβασιμότητας, δηλαδή η ταυτόχρονη παροχή πρόσβασης στα άτομα με αναπηρία σε υποδομές, υπηρεσίες και ενημέρωση-πληροφόρηση.
– Η αξιοποίηση των πιο σύγχρονων ηλεκτρονικών εφαρμογών προς όφελος των ατόμων με αναπηρία, είτε ως τουριστών είτε ως κατοίκων των περιοχών παρέμβασης είτε ως εργαζόμενων στον Τουριστικό Τομέα.
Η Ε.Σ.Α.μεΑ. στο πλαίσιο του Έργου, δημιούργησε Τουριστικό Οδηγό για άτομα με αναπηρία
Στον Οδηγό, στον οποίο περιλαμβάνονται σημαντικές πληροφορίες για τουριστικές υποδομές και υπηρεσίες στον Δήμο Αγίας Νάπας και στον Δήμο Ρεθύμνης, αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για τους τουρίστες με αναπηρία (άτομα με κινητικές αναπηρίες, άτομα με αισθητηριακές αναπηρίες, άτομα με λοιπές αναπηρίας) και τις οικογένειές τους, τους δημότες με αναπηρία (προσωρινή ή μόνιμη), τους ηλικιωμένους, και γενικότερα τα «εμποδιζόμενα άτομα». Ο Οδηγός έχει παραχθεί και σε πολλαπλές εναλλακτικές μορφές, δηλαδή σε Braille για άτομα με προβλήματα όρασης, σε ακουστική μορφή για άτομα με προβλήματα όρασης, σε νοηματική με υποτιτλισμό για κωφούς. Επιπρόσθετα πέραν του ότι ο Οδηγός μεταφράστηκε και στην Αγγλική γλώσσα δημιουργήθηκε και διαδραστική ηλεκτρονική έκδοση για πρόσβαση στα περιεχόμενά του Οδηγού μέσω του παγκοσμίου ιστού.
Δημιούργησε προσβάσιμη διαδικτυακή πύλη
Δημιουργήθηκε μια σύγχρονη, πλήρως προσβάσιμη δικτυακή πύλη (www.prosbasimes-poleis.eu) η οποία ενσωματώνει σε ένα ενιαίο, προσβάσιμο και φιλικό για όλους περιβάλλον πληροφορίες για το έργο, τις δράσεις και τα αποτελέσματά του.
Τέλος, αυτό που θα ήθελα να πω είναι πως οι κοινωνίες αλλάζουν μόνο με τη συμμετοχή των πολιτών και οι πολίτες με αναπηρία αυτό ακριβώς διεκδικούν καθημερινά. Το παρόν έργο αποτελεί την καλύτερη απόδειξη επιτυχούς συνεργασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το αναπηρικό κίνημα, η οποία είθε να συνεχιστεί και στο μέλλον».
Τέλος, ο ανάδοχος του έργου κ. Μουρούζης, παρουσίασε τον τουριστικό οδηγό του έργου, ο οποίος περιλαμβάνει άρτια και αξιόπιστη πληροφόρηση σχετικά με το που θα βρουν άτομα με αναπηρία προσβάσιμες υποδομές και απλόχερη φιλοξενία στους Δήμους Αγίας Νάπας και Ρεθύμνου, γεγονός που αναμφίβολα θα συμβάλλει στην επιλογή των Δήμων αυτών ως τουριστικούς προορισμούς. Ο συγκεκριμένος οδηγός είναι τόσο εξελιγμένος τεχνολογικά που επιτρέπει ακόμη και την ηλεκτρονική περιήγηση των ενδιαφερομένων στους εσωτερικούς χώρους των διαθέσιμων προσβάσιμων υποδομών. Επίσης ο κ. Μουρούζης παρουσίασε και τις εναλλακτικές μορφές του (brail, νοηματική, ακουστική κ.λπ. ενώ επεσήμανε την αξία του προσβάσιμου τουρισμού και παρουσίασε στοιχεία με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες των τουριστών με αναπηρία.
Αντίστοιχη εκδήλωση διοργανώθηκε την π. Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015, στο Δημοτικό Μουσείο «Θάλασσα» της Αγίας Νάπας. Στην Ημερίδα, την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου, απηύθυναν χαιρετισμούς ο δήμαρχος Αγίας Νάπας κ. Γιάννης Καρούσος και ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ Γιάννης Βαρδακαστάνης, ενώ την αναλυτική παρουσίαση του έργου έκαναν ο μηχανικός του Δήμου Αγίας Νάπας κ. Άθω Γεωργίου και ο σύμβουλος του δημάρχου Ρεθύμνης κ. Βασίλης Μυριοκεφαλιτάκης.