Μια εποικοδομητική συνάντηση της νέας και της παλαιότερης γενιάς, με ένα εξαιρετικά δημιουργικό αποτέλεσμα, ήταν η παράσταση «Μύθι, μύθι, παραμύθι» που παρουσιάστηκε το Σάββατο από την θεατρική ομάδα του 4ου Γυμνασίου και του Γ’ ΚΑΠΗ Ρεθύμνου. Σε μια προσπάθεια να καταγραφούν και να διασωθούν παλιά, παραδοσιακά παραμύθια της Κρήτης, τα μέλη του ΚΑΠΗ διηγήθηκαν στους μαθητές ιστορίες, που και οι ίδιοι άκουγαν στα παιδικά τους χρόνια. Τα παραμύθια αυτά δραματοποιήθηκαν και με πρωταγωνιστές τους μαθητές αλλά και τους ηλικιωμένους, παρουσιάστηκαν στην γεμάτη από κόσμο αίθουσα στο «Σπίτι του Πολιτισμού», υπό την συνοδεία παραδοσιακής μουσικής.
Στη συνεργασία και τα οφέλη που αποκόμισαν από αυτή, τόσο οι μαθητές της, όσο και τα μέλη των ΚΑΠΗ, αναφέρθηκε η Ελένη Καραντζίκου, φιλόλογος και υπεύθυνη της θεατρικής ομάδας του 4ου Γυμνασίου, η όποια τόνισε παράλληλα ότι στόχος της προσπάθειας ήταν η γνωριμία των παιδιών με την παράδοση και η ευαισθητοποίησή τους για συνέχισή της. «Ξεκινήσαμε από την αρχή της χρονιάς αυτή τη συνεργασία προκειμένου να φέρουμε κοντά δυο διαφορετικές γενιές, τα παιδιά του σχολείου μας και τους κυρίους των ΚΑΠΗ. Θέλαμε να φέρουμε κοντά την ελπίδα του αύριο με την εμπειρία του παρελθόντος. Σκοπός μας ήταν η καταγραφή των παραδοσιακών κρητικών παραμυθιών και να τα γνωρίσουν τα παιδιά μέσα από ένα ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο. Οι κύριοι των ΚΑΠΗ, αγκάλιασαν τα παιδιά σαν να ήταν πραγματικά τους εγγόνια. Με πολύ κέφι και αγάπη τους αφηγήθηκαν τα παραμύθια και όλοι μαζί δημιούργησαν μια πολύ ωραία παράσταση. Ήταν πραγματικά μια πολύ δυναμική συνεργασία που μέσα από την συνδημιουργία προσέφερε χαρά και ζωντάνια σε όλους. Το μήνυμα που θέλαμε κυρίως να περάσει στα παιδιά μέσα από αυτή τη δημιουργική συνύπαρξη είναι να αγαπούν, να σέβονται και να στηρίζουν τους ηλικιωμένους, αλλά ταυτόχρονα και να γίνουν και άξιοι συνεχιστές της παράδοσης του τόπου. Μας ικανοποίησε ιδιαίτερα το γεγονός ότι όλη η διαδικασία για την προετοιμασία της παράστασης, έφερε τα χαμόγελα των ηλικιωμένων, τα γέλια των παιδιών και την ικανοποίηση όλων μας για το αποτέλεσμα».
Από την πλευρά της η κοινωνική λειτουργός και υπεύθυνη λειτουργίας στο Γ’ ΚΑΠΗ Περιβολίων, Πόπη Ζακάκη, αναφερόμενη στην συνύπαρξη επί σκηνής των δύο γενιών επεσήμανε στα «Ρ.Ν.»: «Ξεκινήσαμε από το Φθινόπωρο μια συνεργασία με το 4ο Γυμνάσιο, σε μια προσπάθεια να γίνει μια καταγραφή παλιών παραδοσιακών παραμυθιών και στη συνέχεια να επιλέγουν κάποια από αυτά για να δραματοποιηθούν. Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ήταν η παράσταση «μύθι, μύθι, παραμύθι» για την οποία συνεργάστηκαν τόσο τα μέλη του Γ’ ΚΑΠΗ όσο και τα παιδιά του 4ου Γυμνασίου. Έτσι παρουσιάστηκαν πέντε παραμύθια που τα μέλη μας διηγήθηκαν στα παιδιά και εν συνεχεία δραματοποιήθηκαν. Ήταν ειλικρινά μια εξαιρετική εμπειρία για τα μέλη του ΚΑΠΗ, παρόλο που κουράζονταν, περίμεναν με μεγάλη αγωνία τις πρόβες. Ανέπτυξαν μια ιδιαίτερη σχέση με τα παιδιά, που πάντα μας υποδέχονταν με χαμόγελο και ενθουσιασμό για τις πρόβες και αυτομάτως εξαφάνισαν όλους τους δικούς μας ενδοιασμούς, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι δεν είναι συνηθισμένο για την τρίτη ηλικία να εκτίθεται. Τόσο τα παιδιά όσο και τα μέλη του ΚΑΠΗ πήραν πολλά πράγματα από αυτή τη συνεργασία, εμπειρίες αξέχαστες για όλους».
Αναζωογονημένοι από την εμπειρία τους με τους μαθητές δήλωσαν οι ηλικιωμένοι, που από την αρχή της σχολικής χρονιάς συναναστραφήκαν μαζί τους για την προετοιμασία της παράστασης. Τα παραμύθια που διηγήθηκαν στους μαθητές και τελικά παρουσίασαν στην παράσταση ήταν «ο φτερόκωλος», ο «ο γέρος, η γριά και η συκιά», «ο τίμιος βοσκός», «Η Θοδώρα», και «το Πεσκέτσι».
«Είπα στα παιδιά τα παραμύθια που ξέρω και εγώ από παιδάκι. Μαθαίνουν για την παράδοση τα παιδιά μέσα από αυτή τη συνεργασία. Τα μεταφέρουμε στην καινούρια γενιά για να μην χαθούν» δήλωσε στην εφημερίδα η κυρία Ελένη Σηφακάκη. Ο κ. Μενέλαος Κουγιουμουτζής, τόνισε: «Τα παιδιά τα θαύμασα για την ζωντάνια τους και για τον τρόπο που παίζουνε. Μας βοηθάνε, είναι ευγενικά μαζί μας και μας ξαναδίνουν ζωή». Την ίδια επισήμανση έκανε και η κυρία Ρώσσιτσα Βασιλακάκη «Είμαι ενθουσιασμένη που παίζουμε με τα παιδιά, μας δίνουν και εμάς όρεξη για ζωή μέσα από την ενέργειά τους» δήλωσε. Με την σειρά του ο κ. Γιάννης Παπαδομιχελάκης, είπε στην εφημερίδα: «Ήταν πολύ καλή συνεργασία, συμμετέχουν με δικά τους παραμύθια. Είναι μια θαυμάσια παρουσίαση γιατί συνεργάζονται τα γερατειά με τα νιάτα».
Αντίστοιχα, ικανοποιημένοι από την εμπειρία τους και τα όσα έμαθαν από τα μέλη των ΚΑΠΗ, ήταν και οι μαθητές του 4ου Γυμνασίου. «Ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία η συνεργασία με τους κυρίους από τα ΚΑΠΗ. Μας είπαν παλιά παραμύθια που δεν ξέραμε και δημιουργήσαμε μαζί αυτή την παράσταση με πολύ μεγάλο κέφι» δήλωσε η μαθήτρια Χαρούλα Κουκάκη, ενώ ο συμμαθητής της Ανδρέας Μέλλι, είπε στην εφημερίδα: «Μάθαμε πως να συνεργαζόμαστε και να ακούμε ανθρώπους μεγαλύτερους από εμάς. Μας δίδαξαν πράγματα χρήσιμα και μας είπαν παραμύθια που δεν είχαμε ξανακούσει. Μέσα από τη συνεργασία μας καταφέραμε τελικά να βγάλουμε ένα ωραίο αποτέλεσμα».