Ένα βιβλίο που αποτελεί μια σύγχρονη έκφραση ποίησης για το ολοκαύτωμα της ιστορικής Μονής Αρκαδίου, που σημάδεψε την ελληνική ιστορία, παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τρίτης στην αίθουσα του Ωδείου στην παλιά πόλη.
Τίτλος του βιβλίου είναι «150 χρόνια Αρκάδι. Ποιήματα» και η εκδήλωση -που έγινε στο πλαίσιο του εορτασμού του ολοκαυτώματος του Αρκαδίου- συνδιοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, την Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Ρεθύμνου.
Στην διάρκεια της εκδήλωσης, διακεκριμένοι επιστήμονες του πανεπιστημίου Κρήτης παρουσίασαν στο κοινό την συλλογή των ποιημάτων, που πήρε «σάρκα και οστά» έπειτα από την πρωτοβουλία που ανέλαβε το 2016 το Πανεπιστημιακό Ίδρυμα, στο πλαίσιο της επετείου για τα 150 χρόνια από το ολοκαύτωμα της ιστορικής Μονής. Μάλιστα η νέα αυτή ποιητική συλλογή, που αποτελείται από 120 και πλέον ποιήματα Ελλήνων σύγχρονων ποιητών, προέκυψε από τον διαγωνισμό που έγινε πριν από τρία χρόνια, με θέμα το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου.
«Το Πανεπιστήμιο Κρήτης συμμετείχε ενεργά στους εορτασμούς για τα 150 έτη του ολοκαυτώματος του Αρκαδίου και ανέλαβε τρεις σχετικές πρωτοβουλίες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο αντιπρύτανης του Ιδρύματος, Κώστας Σπανουδάκης, ο οποίος συνεχίζοντας εξήγησε ότι πέρα από τον διαγωνισμό ποίησης -το δοτικό αποτύπωμα του οποίου παρουσιάστηκε προχθές- το Πανεπιστήμιο ετοιμάζει και μία βάση δεδομένων για την Κρητική Επανάσταση 1866-1869 που θα είναι προσβάσιμη από την βιβλιοθήκη του Ιδρύματος.
Επιπλέον τόνισε ότι η τρίτη κατά σειρά πρωτοβουλία που αναλήφθηκε το 2016, αφορά σε ένα νέο βιβλίο που θα πραγματεύεται την ιστορία του αθλητικού κινήματος. «Είναι ένα βιβλίο –όπως είπε- μοναδικό στο είδος του για την ιστορία του αθλητικού κινήματος στο Ρέθυμνο. Δηλαδή, είναι μία έρευνα, όχι μόνο για τον αθλητισμό, αλλά και για τα κοινωνικά κινήματα στην πόλη μας. Και επαναλαμβάνω ότι οι εν λόγω πρωτοβουλίες αναλήφθηκαν από το Πανεπιστήμιο Κρήτης σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς».
Συνεχίζοντας ο κ. Σπανουδάκης πρόσθεσε: «Είμαστε πανευτυχείς ότι μπορούμε να συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις για το Αρκάδι, με τους εορτασμούς του οποίου το Πανεπιστήμιο Κρήτης συνδέεται ιστορικά και από την γέννησή του. Και αυτό διότι η πρώτη -ιστορικά- ανακοίνωση που εξέδωσε το πανεπιστήμιο Κρήτης στις 6 Νοεμβρίου 1973 δεν αφορούσε κανένα άλλο θέμα, παρά τους εορτασμούς του Αρκαδίου. Κατά συνέπεια, από την ίδρυσή του το Πανεπιστήμιο μας συνδέεται με την πνευματική πλευρά των εορτασμών του Αρκαδίου και εμείς είμαστε τέκνα εκείνων των πατέρων, των ιδρυτών του Πανεπιστημίου, που έδωσαν την προσοχή τους στο Αρκάδι».
Ιδιαίτερα ικανοποιημένος όμως από το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, από τον οποίο, όπως είπε, προέκυψε η εν λόγω ποιητική συλλογή για το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου, εμφανίστηκε και ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος, ο οποίος χαρακτήρισε το εν λόγω βιβλίο ως μια σύγχρονη έκφραση ποίησης για αυτό το γεγονός, δηλαδή για το ολοκαύτωμα της ιστορικής Μονής, που -όπως πρόσθεσε- είναι πάντα σύγχρονο.
Στο σημείο αυτό ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου τόνισε τα εξής: «Είναι ένας ακόμα από τους καρπούς των εορτασμών από τα 150 χρόνια από το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου, εμφανίζεται μπροστά στα μάτια μας, με την καλή μας συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Άλλωστε, με το Πανεπιστήμιο είχαμε συνεργαστεί το 2016, πραγματοποιώντας έναν διαγωνισμό ποίησης. Τότε είχαν βραβευθεί κάποια ποιήματα, ανθρώπων που συνεργάστηκαν από όλη την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο θα έλεγα και αυτό το βιβλίο παρουσιάζεται, που περιέχει όλα αυτά, τα 120 και πλέον ποιήματα.
Τα νέα ποιήματα για το Αρκάδι γράφτηκαν που από σύγχρονους ποιητές που νομίζω είναι μια συνεισφορά. Εξάλλου, φανερώνει και την λογιοσύνη των καιρών μας, όπως αυτή κατατίθεται στο θησαυροφυλάκιο της ιστορίας, αλλά και της ελληνικής φιλολογίας. Κάποτε αυτά τα ποιήματα που παρουσιάζονται απόψε, σίγουρα θα έχουν πάρει την θέση τους δίπλα στα κλασικά ποιήματα που γράφτηκαν τις πρώτες ημέρες μετά το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου. Και για αυτό είμαι πολύ χαρούμενος που με την συνδρομή της Μητροπόλεως και του Μοναστηριού καταφέραμε να κάνουμε αυτό το βιβλίο, το οποίο απόψε διανέμουμε δωρεάν σε όλους τους ανθρώπους που πρέπει να το έχουν στα σπίτια τους και να το διαβάζουν. Άλλωστε, αποτελεί μια σύγχρονη έκφραση ποίησης για αυτό το γεγονός που είναι πάντα σύγχρονο».
Εν τω μεταξύ, πέρα από τον αντιπρύτανη του Ιδρύματος, Κώστα Σπανουδάκη για το βιβλίο των ποιημάτων της Ιστορικής Μονής Αρκαδίου, μίλησαν επίσης η Μαρίνα Δετοράκη, που είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας, ο Γιάννης Κοκκινάκης, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, η Ελένη Κωβαίου, ως υπεύθυνη των Κλειστών Συλλογών της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο Γιάννης Ζαϊμάκης, που είναι καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας, καθώς και ο Ανδρέας Βάββος, που είναι μεταπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Κοινωνιολογίας.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαίρη Λιονή και ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης.
Χαρακτηριστικό επίσης ήταν και το σχόλιο που έκανε στους εκπροσώπους του Τύπου ο πρόεδρος της Δημοσίας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου, Μιχάλης Τρούλης, σχετικά με τη παρουσίαση του νέου αυτού βιβλίου. Συγκεκριμένα, ο κ. Τρούλης τόνισε τα εξής: «To Αρκάδι είναι σύμβολο και μέσα σ’ αυτά τα ποιήματα οι αναγνώστες θα βρουν πολλούς συμβολισμούς για το Αρκάδι, τους οποίους μπορεί ο καθένας να ερμηνεύσει όπως θέλει. Πάντα όμως, με βάση το Αρκάδι. Το Αρκάδι των αιώνων».
Σημειώνεται ότι την εκδήλωση παρακολούθησαν εκπρόσωποι αρχών, συλλόγων και φορέων του Νομού καθώς και πλήθος κόσμου, ενώ το μουσικό πρόγραμμα έφερε την υπογραφή του Γιάννη Σωπασή και του συγκροτήματός του.