Η ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τις πρώτες βοήθειες και η σπουδαιότητα της προσφοράς και της αλληλεγγύης όταν πρόκειται ιδιαίτερα για μικρά παιδιά, ήταν το θέμα του σεμιναρίου με τίτλο «Πρώτες Βοήθειες για παιδιά» που πραγματοποίησε το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Ρεθύμνης σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ Ρεθύμνου το απόγευμα της Τετάρτης.
Πρώτη Βοήθεια είναι η άμεση και προσωρινή φροντίδα που παρέχεται στο θύμα ενός ατυχήματος ή σε κάποιον που αρρώστησε ξαφνικά, μέχρι την μεταφορά του στο Νοσοκομείο. Σκοπός της πρώτης βοήθειας είναι η διατήρηση της ζωής, η πρόληψη της επιδείνωσης της κατάστασης, η ανακούφιση από τον πόνο και η βοήθεια για ανάνηψη. Ωστόσο, οι θεματικοί άξονες προς τους οποίους προσανατολίστηκαν διοργανωτές και συμμετέχοντες του σεμιναρίου ήταν η βασική καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση για τα παιδιά, η διακοπή αιμορραγιών και ρινορραγιών, καθώς και η αντιμετώπιση λιποθυμικών επεισοδίων και πυρετικών σπασμών, φαινόμενα τα οποία είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν όταν γίνεται λόγος για παιδιά.
Οι δύο διασώστες του ΕΚΑΒ Ρεθύμνου, κ. Ανδρέας Βουρβαχάκης και κ. Ζωή Μάρκου επιχείρησαν να προσφέρουν στους πολίτες του Ρεθύμνου βασικές γνώσεις για παροχή πρώτων βοηθειών σχετικά με τα παραπάνω τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες, κάνοντας αναπαράσταση των τεχνικών που απαιτούνται. Παράλληλα, στο σεμινάριο πραγματοποιήθηκε προβολή βίντεο σχετικά με το έργο του Κέντρου Συμβουλευτικής – Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Ρεθύμνου. Στο τέλος, υπήρξε συζήτηση γύρω από το ζήτημα με ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες και απαντήσεις από τους διοργανωτές.
Η ανταπόκριση και η συμμετοχή του κόσμου στο σεμινάριο ήταν πολύ μεγάλη, κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι οι λίστες με τους συμμετέχοντες είχαν ήδη συμπληρωθεί από τις πρώτες ημέρες ανακοίνωσης της διοργάνωσης.
Μιλώντας στα «Ρ.Ν.» η προϊσταμένη του Κέντρου Συμβουλευτικής – Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Ρεθύμνου, Αλεξία Βαονάκη -ψυχολόγος, μίλησε για την ιδέα και τον σκοπό της διοργάνωσης του σεμιναρίου, αναφέροντας:
«Σήμερα κάνουμε αυτή τη συνεργασία με το ΕΚΑΒ και ελπίζουμε να είναι μια αρχή και για άλλες συνεργασίες. Με τη σημερινή εκδήλωση στοχεύουμε αφενός στο να μάθει όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος την ύπαρξη του Κέντρου και αφετέρου στο να συμβάλλουμε μαζί με το ΕΚΑΒ στην ενημέρωση του κόσμου γύρω από τις πρώτες βοήθειες. Οι πρώτες βοήθειες αφορούν και στις γυναίκες, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις εκδηλώνουν περισσότερο ενδιαφέρον σε αυτόν τον τομέα. Υπάρχουν πολλές γυναίκες που ενδιαφέρονται για τις πρώτες βοήθειες στα παιδιά, όμως δεν περιοριζόμαστε μόνο σε αυτές. Διευρύνουμε τον κύκλο μας και στους μπαμπάδες και σε όλους όσοι εργάζονται σε επαγγέλματα σχετικά με παιδιά. Είναι πολύ σημαντικό το ότι ανταποκρίνεται ο κόσμος, το ότι γνωρίζει το Κέντρο και τις δράσεις που υλοποιεί αλλά γενικότερα και για την κοινωνία του Ρεθύμνου είναι σημαντική αυτή η εκδήλωση ενδιαφέροντος. Είναι πολύ χρήσιμο, πρέπει όλοι να γνωρίζουμε πώς να βοηθήσουμε το συνάνθρωπό μας και πολύ περισσότερο τα παιδιά».
Ο υπεύθυνος Εκπαίδευσης – διασώστης του ΕΚΑΒ Ρεθύμνου, κ. Μανώλης Λέκκας τόνισε τη σπουδαιότητα ευαισθητοποίησης του κόσμου σχετικά με τις Πρώτες Βοήθειες, ενώ αναφέρθηκε και στην «καθυστέρηση» που φαίνεται να έχει η Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες χώρες γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα. Σύμφωνα με τον ίδιο, σημαντικό ρόλο σε αυτό έχει και το γεγονός ότι η ενημέρωση πρέπει να ξεκινά από τα σχολεία, κάτι που δε φαίνεται να ισχύει για τη χώρα μας.
«Είναι καλό ο κόσμος να ξέρει να παρέχει πρώτες βοήθειες. Έχοντας κάποιος γνώσεις πρώτων βοηθειών, αφενός μπορεί να προσφέρει βοήθεια στο θύμα και παράλληλα βοηθάει κι εμάς, καθώς ναι μεν εμείς καλούμαστε να φτάσουμε έγκαιρα στο σημείο ενός περιστατικού, αλλά δε μπορούμε να είμαστε εκεί τη στιγμή που συμβαίνει. Ο χρόνος είναι πολύ σημαντικός και συχνά πρέπει να τον υπολογίζουμε. Όσοι ξέρουν τις βασικές πρώτες βοήθειες, θα μπορούν να ξεκινήσουν τη διαδικασία μέχρι εμείς να φτάσουμε στο σημείο και ίσως έτσι να μην επιδεινωθεί η κατάσταση του ασθενούς. Ωστόσο, αυτό το κομμάτι δεν είναι πολύ εξελιγμένο στη χώρα μας. Αρχικά, δεν υπάρχει ούτε ένα μάθημα στο σχολείο που να κάνει αναφορά στις Πρώτες Βοήθειες, κάτι που θα έπρεπε να γίνεται. Εμείς ως ΕΚΑΒ, επειδή θεωρούμε ότι η εκπαίδευση πάνω στις πρώτες βοήθειες πρέπει να ξεκινά από την παιδική ηλικία, πραγματοποιούμε ενημερωτικές επισκέψεις στα σχολεία. Πιστεύουμε ακόμα ότι αν οι κρατικοί φορείς στοχεύσουν προς αυτόν τον τομέα, το έργο της αλληλεγγύης και της ανθρώπινης προσφοράς θα γίνει πιο δυνατό», δήλωσε ο κ. Λέκκας.
Την παραπάνω θέση σχετικά με τη σπουδαιότητα της παροχής πρώτων βοηθειών σε ξαφνικά περιστατικά ή ατυχήματα επιβεβαίωσε και ο διασώστης – πλήρωμα ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ Ρεθύμνου, κ. Ανδρέας Βουρβαχάκης, ο οποίος έκανε μνεία στον αείμνηστο διευθυντή του ΕΚΑΒ Κρήτης, Δημήτρη Βουρβαχάκη και στη σημασία που έδινε στη διάχυση της γνώσης Πρώτων Βοηθειών.
«Οφείλουμε όλοι να ξέρουμε πώς να βοηθήσουμε το συνάνθρωπό και ειδικά το παιδί μας στο σπίτι, στον δρόμο, στη δουλειά, με τα μέσα που έχουμε εκείνη τη στιγμή. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε πάντα μαζί μας μια βαλίτσα με γάζες, ιώδιο και ψαλίδια. Γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να εμπιστευτούμε την όραση, την αφή και την ακοή μας και να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για το συνάνθρωπό μας. Σε πολλές περιπτώσεις οι πρώτες βοήθειες έχουν αποβεί σωτήριες ή μοιραίες για το θύμα, καθώς μέχρι να φτάσουμε εμείς στο σημείο μπορεί και να είναι ήδη πολύ αργά. Συγκινούμαι καθώς θυμάμαι τον Δημήτρη Βουρβαχάκη που ήταν διευθυντής του ΕΚΑΒ Κρήτης, ο οποίος σκοτώθηκε το 2012 στο δυστύχημα που είχε σημειωθεί στην Αγία Πελαγία και τον θυμάμαι να λέει συνεχώς σε εμάς τους διασώστες να βγούμε έξω και να μεταλαμπαδεύσουμε βασικές γνώσεις στον κόσμο. Είμαι σίγουρος ότι αν βρισκόταν εδώ απόψε, θα ένιωθε πολύ υπερήφανος για όλους εσάς που ενδιαφερθήκατε να εκπαιδευτείτε βασικά γύρω από τις πρώτες βοήθειες. Οι πρώτες βοήθειες σε παιδιά είναι ένα θέμα το οποίο αφορά όλους μας, είτε είμαστε γονείς είτε όχι» ανέφερε ο Α. Βουρβαχάκης απευθυνόμενος στο κοινό που παρακολουθούσε το σεμινάριο.
Το Κέντρο Συμβουλευτικής – Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας
Να υπενθυμίσουμε ότι το Κέντρο Συμβουλευτικής – Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Ρεθύμνου, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2013 και βρίσκεται καθημερινά στη διάθεση όλων των Ρεθεμνιωτών προκειμένου να καταγγείλουν περιστατικά κακοποίησης σε βάρος γυναικών, να συμβουλευτούν αλλά και σε πολλές περιπτώσεις να πάρουν απαντήσεις σε ερωτήματα που ενδεχομένως να τους κρατούσαν απασχολημένους για πολύ καιρό.
Η προϊσταμένη του Κέντρου, αναφερόμενη στη λειτουργία του Κέντρου επισημαίνει τη δυσκολία καταγγελίας περιστατικών κακοποίησης σε μια κλειστή κοινωνία, όπως είναι το Ρέθυμνο, κάνοντας λόγο για «ανάγκη» ύπαρξης της συγκεκριμένης δομής.
«Το Κέντρο λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2013, απευθύνεται σε γυναίκες που έχουν υποστεί σωματική, ψυχολογική, οικονομική βία, σε θύματα τράφικινγκ και θύματα βιασμού. Πρόσφατα διευρύναμε τις αρμοδιότητές μας εντάσσοντας και την εργασιακή συμβουλευτική ανάμεσα στις υπηρεσίες που παρέχουμε. Το Κέντρο λειτουργεί καθημερινά, εργάσιμες ώρες και κατόπιν ραντεβού, ενώ σημαντικό είναι και το γεγονός ότι τηρείται απόλυτα η προστασία των προσωπικών δεδομένων του θύματος και το απόρρητο. Η ύπαρξη του Κέντρου υπογραμμίζεται από την ανάγκη που υπάρχει στον τόπο αυτό, καθώς αυτό εκδηλώνεται από την προσέλευση γυναικών που έχουμε. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι υπάρχει μια δυσκολία στο να μιλήσουν οι γυναίκες. Συχνά, δε βγαίνουν ούτε από το σπίτι για να μην τις δει ο κόσμος, πόσω μάλλον να επισκεφτούν και ένα Κέντρο Συμβουλευτικής. Αυτό συμβαίνει προφανώς γιατί βρισκόμαστε σε μια κλειστή κοινωνία όπως είναι το Ρέθυμνο. Αν οι γυναίκες καταφέρουν να ξεφύγουν από το κακοποιητικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται, τότε θα μπορέσουν να απελευθερωθούν σωματικά και ψυχολογικά, που είναι πολύ σημαντικό για όλους», μας ανέφερε η κ. Βαονάκη.