Από τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου ως και την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021 ομάδα μαθητών και καθηγητών από το Πειραματικό Λύκειο Ρεθύμνου (Όμιλος Θεατρικής και Μουσικής Παιδείας) συμμετείχε, μαζί με αντιπροσωπείες εταίρων από τη Βουλγαρία, την Ισπανία και την Πολωνία, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα, δημιουργική και παραγωγική διεθνή συνάντηση στην Κρακοβία της Πολωνίας. Η συνάντηση ήταν αφιερωμένη στους Παγκόσμιους στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη του ΟΗΕ και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ «Shaping Young European’s Future Through Drama».
Το σχολείο που μας φιλοξένησε ήταν το II Liceum Ogolnoksztalcace im. Krola Jana III Sobieskiego, ένα από τα παλαιότερα σχολεία της πόλης (άνω των 130 ετών). Εκεί οι οικοδεσπότες μάς υποδέχτηκαν με θέρμη και, μετά τις παρουσιάσεις των εθνικών ομάδων και τις πρώτες ασκήσεις γνωριμίας και ενεργοποίησης, επιδοθήκαμε σε ένα παιχνίδι – κυνήγι θησαυρού στους δρόμους της Κρακοβίας. Μαθητές και καθηγητές, χωρισμένοι σε διεθνείς ομάδες, κινήθηκαν στο κέντρο της πόλης και ανακάλυψαν χαρακτηριστικά σημεία με πλούσια αρχιτεκτονική με πολλά αναγεννησιακά, μπαρόκ και γοτθικά δείγματα, με παλάτια, εκκλησίες και αρχοντικά. Πλούτος χρωμάτων, αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες, βιτρώ, έργα ζωγραφικής και γλυπτά κοσμούν την Κρακοβία και της δίνουν τον ιδιαίτερα γοητευτικό χαρακτήρα της. Το απόγευμα της ίδιας μέρας επισκεφθήκαμε το Juliusz Słowacki Theater, χτισμένο στα τέλη του 19ου αιώνα, ένα εξαίρετο δείγμα αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής, όπου χτυπά η καρδιά των πολιτιστικών δρώμενων της πόλης.
Το πρωινό της Τρίτης περιηγηθήκαμε στην παλιά εβραϊκή συνοικία της Κρακοβίας, το Kazmierz, η οποία παρά τα έντονα σημάδια φθοράς παραμένει ιδιαίτερα ζωντανή και γοητευτική. Η περιοχή έγινε γνωστή διεθνώς από την ταινία η «Λίστα του Σίντλερ» του Στ. Σπίλμπεργκ και έχει πολύ ενδιαφέροντα μουσεία σχετικά με το Ολοκαύτωμα αλλά και τη ζωή των Εβραίων στην Κεντρική Ευρώπη. Το απόγευμα της ίδια ημέρας επισκεφθήκαμε το «Auschwitz», περίπου 60 χιλιόμετρα βoρειοδυτικά της Κρακοβίας. Το όνομα αυτό εξακολουθεί να προκαλεί ακόμα και σήμερα φρίκη, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει εβδομήντα και πλέον χρόνια από την απελευθέρωση των εγκλείστων του συγκεκριμένου στρατοπέδου συγκέντρωσης. Το οργανωμένο μουσείο είναι ιδιαίτερα διδακτικό και οι σκέψεις και τα συναισθήματα που νιώσαμε παραμένουν βαθιά και ανεξίτηλα.
Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκαν ενδιαφέροντα μουσικά εργαστήρια. Οι μαθητές έκαναν πρόβες, για να μάθουν το τραγούδι που γράφτηκε στο πλαίσιο του προγράμματος με θέμα την φιλία των νέων της Ευρώπης και με τίτλο «Only Chance». Το απόγευμα μεταφερθήκαμε σε στούντιο ηχογράφησης, ηχογραφήσαμε το τραγούδι και γυρίσαμε το σχετικό βίντεο κλιπ. Χρόνο αφιερώσαμε και για την επίσκεψη στο Wawel Royal Castle, χτισμένο στις όχθες του ποταμού Βιστούλα, απ’ όπου κανείς μπορεί να απολαύσει την όμορφη θέα της Κρακοβίας. Το μουσείο του κάστρου αποτελείται από πέντε επιμέρους τμήματα μεταξύ των οποίων οι αίθουσες του παλατιού, τα ιδιαίτερα διαμερίσματα του βασιλιά, το θησαυροφυλάκιο και το οπλοστάσιο, έκθεση ασιατικής τέχνης κ.λπ.
Την Πέμπτη στο Małopolska Garden of Arts η ηθοποιός Wanda Skorny υλοποίησε εργαστήρια θέατρου που προετοίμασαν τους μαθητές για τις παραστάσεις τις οποίες οι ίδιοι θα δημιουργούσαν και θα παρουσίαζαν το απόγευμα της ίδιας μέρας. Οι μαθητές εργάστηκαν σε πέντε διεθνείς ομάδες, καθεμία από τις οποίες έπρεπε να φτιάξει ένα έργο αφιερωμένο στους Παγκόσμιους στόχους Νο 2 (Μηδενική πείνα), Νο 4 (Ποιοτική εκπαίδευση), Νο 13 (Δράση για το κλίμα), Νο 14 (Ζωή στο νερό) και Νο 17 (Συνεργασία για τους στόχους). Δημιουργήθηκαν και παρουσιάστηκαν πέντε θεατρικά έργα για τα οποία οι μαθητές έγραψαν το σενάριο, τα σκηνοθέτησαν και επιμελήθηκαν τα σκηνικά και τα κοστούμια.
Την τελευταία ημέρα στο κεντρικό Dr Jordan’s Park όλοι οι συμμετέχοντες παρουσίασαν ένα flash-mob αφιερωμένο στον παγκόσμιο στόχο 16 – «Ειρήνη, δικαιοσύνη και ισχυροί θεσμοί». Οι μαθητές και οι καθηγητές εμφανίστηκαν ξαφνικά στο πάρκο, αιφνιδίασαν τους περαστικούς και όσους απολαμβάναν το όμορφο φθινοπωρινό μεσημέρι και μετέφεραν το μήνυμά τους: τη λέξη «Peace» και μια τεράστια κινούμενη καρδιά, σχηματισμένα με τα σώματά τους! Το ίδιο βράδυ οι οικοδεσπότες μας μας αποχαιρέτησαν με ένα γεύμα με παραδοσιακά πιάτα (zurek, pierogi, zapiekanka κ.ά.) και με μια συναυλία τζαζ μουσικής από το συγκρότημα του Barek Batorski.
Η αποστολή του Πειραματικού Λυκείου αποτελούνταν από τις μαθήτριες Αριστέα Αποστολάκη, Ιωάννα Βίλα, Μαρία Δαφνομήλη, Σοφία Δαφνομήλη, Πελαγία Πενθερουδάκη και Ελένη Περάκη και από τους συνοδούς καθηγητές Μαρία Μανιουδάκη, Κασσάνδρα Μπεϊκάκη και Γιώργο Πενθερουδάκη. Όλοι επιστρέψαμε φορτωμένοι με θετικά συναισθήματα από αυτήν την αξέχαστη εμπειρία, από τις φιλίες που δημιουργήθηκαν, από την ομαδική δουλειά με συνομηλίκους από διάφορες χώρες και από την ομορφιά αυτού του ταξιδιού. Κατά τη διάρκεια της μετακίνησης τηρήθηκαν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που προβλέπονταν από τις υγειονομικές αρχές της χώρας υποδοχής.
Από το Πειραματικό Λύκειο Ρεθύμνου