Μεγάλη είναι η υπερηφάνεια για τα κορίτσια Νέων Γυναικών της ελληνικής υδατοσφαίρισης που από την περασμένη Κυριακή δάκρυσαν πατώντας στο δεύτερο σκαλί του βάθρου του Παγκοσμίου πρωταθλήματος που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο.
Στον μεγάλο τελικό, αν και έκαναν κυριολεκτικά κατάθεση ψυχής, ηττήθηκαν με 17-16 στα πέναλτι (κανονικός αγώνας 9-9 και 8-7 στα πέναλτι) μετά από ένα συγκλονιστικό παιγνίδι.
Μέσα από ένα πολύ δυνατό τουρνουά, 16χρονα και 18χρονα κορίτσια έβγαλαν όλο τους το «είναι» στην πισίνα αντιμετωπίζοντας μεγαθήρια της παγκόσμιας υδατοσφαίρισης όπως, οι ΗΠΑ, η Ουγγαρία, η Ολλανδία και φυσικά η Ρωσία και σ’ ένα γεμάτο από κόσμο κολυμβητήριο κατάφεραν να πάρουν το ασημένιο μετάλλιο, να εισπράξουν ένα μακρόσυρτο χειροκρότημα και το κυριότερο, να αποσπάσουν τον σεβασμό των αντιπάλων τους.
Η συμβολή της Μυριοκεφαλιτάκη
Ανάμεσα στις 13 «γοργόνες» της Εθνικής Νέων – Γυναικών και η Μαρία Μυριοκεφαλιτάκη που λέγαμε ότι, αν και νεαρή σ’ αυτή την ομάδα, έχει κατορθώσει να έχει το ρόλο της που ολοένα θα μεγαλώνει όσο εκείνη προχωρά στο πόλο. Η Ρεθεμνιώτισσα φουνταριστή πέτυχε ένα μεγάλο γκολ στον τελικό και βοήθησε με την όλη της παρουσία της. Όλες οι κοπέλες πέτυχαν κάτι πολύ μεγάλο που ίσως δεν το έχουν συνειδητοποιήσει ακόμα.
Δεν ήταν και λίγο. Πέρασαν 20 χρόνια από τότε που είχε πάρει η Εθνική Νέων – Γυναικών το χρυσό στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα.
Στέφανος Λένδρος: «Ζήσαμε κάτι πρωτόγνωρο»
Ο προπονητής της Εθνικής ομάδας ανέφερε πολλά. Τα πιο σημαντικά εξ αυτών ήταν η ψυχραιμία που θα έπρεπε να δείξουν τα κορίτσια σε κάποια σημεία. Αλλά όταν φτάνεις σ’ έναν τελικό παγκοσμίου πρωταθλήματος και χάνεις στα πέναλτι μπορείς να πεις πολλά… «Είχαμε ποιότητα με τις παίκτριες που διαθέταμε. Από εκεί και πέρα, έγινε σημαντική δουλειά στην προετοιμασία. Είχαμε καλές αντιδράσεις από τον πάγκο. Καταφέραμε να διαβάσουμε τα παιχνίδια, ενώ στα κρίσιμα σημεία δείξαμε την απαραίτητη ψυχραιμία. Υπήρχε βέβαια και η εμπειρία όπου σε συνδυασμό με την ποιότητα έφερε τα αποτελέσματα.
Από ‘κει και πέρα, το κολυμβητήριο ήταν γεμάτο κάθε μέρα, ενώ την ημέρα του τελικού ο κόσμος ξεπέρασε κάθε προσδοκία: «Αυτό που ζήσαμε στον Βόλο ήταν κάτι το πρωτόγνωρο».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Δημήτρης Διαθεσόπουλος δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις δίνοντας συγχαρητήρια σε όλες τις παίκτριες, τους προπονητές και χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία την πορεία της Εθνικής.
Ο τελικός
Για το ματς, η Εθνική μας βρέθηκε πίσω στο σκορ με 4-1 και 4-2 όμως η είσοδος της Μυριοκεφαλιτάκη και η καλή απόδοση της Πλευρίτου έδωσαν την ευκαιρία στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να ισοφαρίσει όσο περνούσαν τα 8λεπτα σε 7-7. Το τελικό 9-9 οδήγησε τις δύο φιναλίστ στα πέναλτι.
Τα πέναλτι:
Ξενάκη δοκάρι, Καμζάεβα 1-0, Πλευρίτου Ελ. 1-1, Γκέρζανιτς 2-1, Πρωτοπαπά 2-2, Τολκούνοβα 3-2, Πλευρίτου Β. 3-3, Μπέρσνεβα 4-3, Ελευθεριάδου 4-4, Βακίτοβα απόκρουση Σταματοπούλου, Ξενάκη 4-5, Καμζάεβα 5-5, Πλευρίτου Ελ. 5-6, Γκέρζανιτις 6-6, Πρωτοπαπά 6-7, Τολκούνοβα 7-7, Πλευρίτου Β. απόκρουση Γκολόβινα, Μπέρσνεβα απόκρουση Σταματοπούλου, Ελευθεριάδου απόκρουση Γκολόβινα, Βακίτοβα απόκρουση Σταματοπούλου, Ξενάκη απόκρουση Γκολόβινα, Καμζάεβα 8-7.
Ρωσία – Ελλάδα 17-16 (κ.α. 9-9, πέν. 8-7)
Τα 8λεπτα: 4-4, 3-3, 2-0, 0-2, πέν. 8-7
Διαιτητές: Μαρτίνα Κουνίκοβα (Σλοβακία), Χοάν Κολομίνας (Ισπανία).
ΡΩΣΙΑ (Σεργκέι Μάρκοτς): Γκολόβινα, Γκέρζανιτς 5, Ζαπλάτινα 1, Μπέρσνεβα 2, Μπορίσοβα 1, Πόποβα, Κεμπφ, Λάπτεβα, Βακίτοβα, Τολκούνοβα 2, Καμζάεβα 4, Σερζάντοβα 2, Στεφάκινα.
ΕΛΛΑΔΑ (Στέφανος Λέανδρος): Σταματοπούλου, Πλευρίτου Ελ. 5, Χυδηριώτη, Ελευθεριάδου 2, Πλευρίτου Β. 1, Ξενάκη 3, Πρωτοπαπά 4, Πάτρα, Μιχαηλίδου, Μυριοκεφαλιτάκη 1, Σελετοπούλου, Μαυρωτά, Δουρέκα.
Ο ημιτελικός: Ολλανδία – Ελλάδα 6-7
Τα 8λεπτα: 2-0, 2-3, 1-3, 1-1.
Στον ημιτελικό του περασμένου Σαββάτου, οι Ελληνίδες παίκτριες είχαν κάνει μια νέα εκθαμβωτική εμφάνιση επικρατώντας με 6-7 της Ολλανδίας. Η νίκη πανηγυρίστηκε έξαλλα σα να επρόκειτο για το μεγάλο τελικό γιατί η Ολλανδία είναι μια κατ’ εξοχήν σχολή υδατοσφαίρισης έχοντας για προπονητή τον Έλλην Βαγγέλη Δουδέση!
Διαιτητές: Γκιόργκι Κουν (Ουγγαρία), Μάρο Σαβίνοβιτς (Κροατία).
ΟΛΛΑΝΔΙΑ (Ευαγγ. Δουδέσης): Κούντερς, Φόρβελτ, Σλίκινγκ 2, Μπόσβελτ, Κένινγκ 1, Ρόζεμπομ, Μίλντερ, Κούπμαν 1, Γιάουστρα, Κούλχας, Τεν Μπρουκ, Ρόχε 2, Μπάους.
ΕΛΛΑΔΑ (Στ. Λέανδρος): Σταματοπούλου, Πλευρίτου Ελ. 1, Χυδηριώτη, Ελευθεριάδου 1, Πλευρίτου Β., Ξενάκη 3, Πρωτοπαπά 2, Πάτρα, Μιχαηλίδου, Μυριοκεφαλιτάκη, Σελετοπούλου, Μαυρωτά, Δουρέκα.
Οι πρωτιές
Η ελληνική ομάδα ανέδειξε MVP και πρώτη σκόρερ (22 γκολ) την Ξενάκη ενώ καλύτερη παίκτρια ήταν ο τερματοφύλακας της Ρωσίας Γκολοβίνα.
Η τελική κατάταξη:
1. Ρωσία
2. Ελλάδα
3. Ολλανδία
4. Ισπανία
5. ΗΠΑ
6. Ουγγαρία
7. Ιταλία
8. Καναδάς
9. Κίνα
10. Αυστραλία
11. Νέα Ζηλανδία
12. Σερβία
13. Ιαπωνία
14. Σλοβακία
15. Νότια Αφρική
16. Κροατία.