Με εξαιρετικό ενδιαφέρον οι φίλοι της μουσικής στην πόλη μας, αναμένουν το ρεσιτάλ πιάνου που θα δώσει ο Άρης Γραικούσης με την οργανωτική φροντίδα του Συνδέσμου Διαδόσεως Καλών Τεχνών – Ελληνικό Ωδείο.
Θέμα του «Περίπατος στη Ρωσία…» και ο Ρεθεμνιώτης σολίστ θα ερμηνεύσει στο πιάνο έργα των A. Scriabin, S. Rachmaninoff και M. Mussorgsky.
Το Ρεσιτάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Μαρτίου 2015 και ώρα 20:30 στην αίθουσα «Παντελής Πρεβελάκης» (Ωδείο Ρεθύμνου).
Ένας επιφανής καλλιτέχνης
Ο Άρης Γραικούσης έχει καταγωγή από το Ρέθυμνο αλλά γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών με υποτροφία στην τάξη της κυρίας Ρ. Σχοινά, απ’ όπου πήρε το δίπλωμά του το 1998, με Α’ βραβείο και χρυσό μετάλλιο. Είχε ενεργό συμμετοχή σε πολλά σεμινάρια πιάνου στην Ελλάδα και το εξωτερικό με τους: M. Tirimo, J. Mounier, Duo Ganev, E. Rjanof, Δ. Ευνουχίδου, B. Berthold P. Badura-Skoda. Στη συνέχεια, σπούδασε στην ανώτατη μουσική ακαδημία του Detmold στην Γερμανία, «Μουσική Παιδαγωγική» στην τάξη του M. Kellig και στο τμήμα «Καλλιτεχνικής Ωρίμανσης» στην τάξη του Γάλλου πιανίστα Jean-Efflam Bavouzet από όπου πήρε το ακαδημαϊκό δίπλωμα πιάνου (ReifeprüfungDiplom) με άριστα. Κατόπιν, μελέτησε δίπλα στην διακεκριμένη παιδαγωγό Renate Kretschmar-Fischer. Επί δύο έτη παρακολούθησε μαθήματα στο Τμήμα Συνοδείας Τραγουδιού στην τάξη του Weber και εργάστηκε στη σχολή όπερας της Ακαδημίας και σε τάξεις τραγουδιού. Έχει κάνει ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στο Detmold (Αμφιθέατρο Ακαδημίας και Brahms-Saal), στο Hannover (Αμφιθέατρο της Waldorfschule και Maritin-Saal), στο Bielefeld, Wittmund, Herford και στην Πολωνία, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Μουσικές Πέμπτες» του Sopot, στο Gdansk. Στην Ελλάδα, έχει εμφανιστεί στο Φεστιβάλ Ηρακλείου Κρήτης (Κηποθέατρο Χατζιδάκις, Βικελαία Βιβλιοθήκη), στο Αναγεννησιακό φεστιβάλ Ρεθύμνου (Τζαμί Νερατζέ) και ως σολίστ με την «Δημοτική Συμφωνική Πειραματική Ορχήστρα Ρεθύμνου» στο Ενετικό Κάστρο Fortezza, στο φεστιβάλ Χανίων, στο διεθνές καλλιτεχνικό κέντρο και ωδείο Athenaeum, στο κρατικό ωδείο Θεσσαλονίκης, στο φεστιβάλ Σύμης, στους πολυχώρους Διέλευσις, και Πινακοθήκη στο ίδρυμα Κακογιάννη, στο Πήλιο, στο ιστορικό μουσείο της Ύδρας, στο πανεπιστήμιο Ηρακλείου, στο κάστρο της Νάξου στο ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας και στο πνευματικό κέντρο Μυκόνου. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συναυλία για την «πανσέληνο του Αυγούστου» το 1999 στην Δήλο, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Το 2005, διακρίθηκε σε ακρόαση της EPTA (European Piano Teachers Associations) όπου του διοργάνωσαν ατομικό ρεσιτάλ. Ασχολείται ενεργά με την συνοδεία στο κλασικό και σύγχρονο τραγούδι και έχει κάνει πολλές συναυλίες με ρεπερτόριο από μπαρόκ εποχή, βραδιές με lied, άριες, κύκλους Ελλήνων συνθετών, καθώς και ρεπερτόριο από θεατρικό και κινηματογραφικό μιούζικαλ, Τάνγκο, Γαλλικά τραγούδια. Συνεργάζεται με την ηθοποιό-σκηνοθέτη Μάνια Παπαδημητρίου που παρουσιάζουν την μουσικο-θεατρική παράσταση «Ας θυμηθούμε χωρίς νοσταλγία» σε κείμενα της Μάνιας Παπαδημητρίου. Η παράσταση πραγματοποιήθηκε στο φεστιβάλ Αίγινας το 2012 και συνεχίζει σε πολυχώρους και θέατρα της Αθήνας, καθώς επίσης παρουσιάστηκε και στην Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λήμνο, Ναύπακτο, Κρήτη, Αιγές και Αιγίρα. Από το 2004 διδάσκει πιάνο στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών.