Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων καθηγητών την Κυριακή 19 Οκτωβρίου πραγματοποίησε ψυχαγωγική και διδαχτική εκδρομή στο Ηράκλειο. Όπως σε όλες τις εκδρομές πριν ξεκινήσουμε, πήραμε στα χέρια μας το επιμελημένο πρόγραμμα με όλα τα ιστορικά στοιχεία των τόπων που επρόκειτο να επισκεφτούμε. Ξεκινήσαμε όπως πάντα με προσευχή. Με κεράσματα, ανέκδοτα και κουβέντες μεταξύ μας φτάσαμε πρώτα στο ενυδρείο στην περιοχή των Γουρνών, 15 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης του Ηρακλείου.
Το Cretaquarium-Θαλασσόκοσμος επινοήθηκε από τους υπαλλήλους του πρώην Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας Κρήτης, σκοπό έχει να ενημερώνει και να επιμορφώνει για θέματα που αφορούν το υγιές μέλλον του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Εντυπωσιαστήκαμε από τα φιλοξενούμενα θαλάσσια είδη, μικρά ψάρια αλλά και μεγάλα π.χ. καρχαρίες, σελάχια, τοννοειδή, φιλοξενούνται σε δεξαμενές-ενυδρεία διαφόρων μεγεθών, υπάρχει ο αναγκαίος γι’ αυτά ζωτικός χώρος όπως επίσης γίνεται εφικτή η αναπαράσταση των φυσικών βιοτόπων των ειδών μέσα στα ενυδρεία τους.
Όταν φτάσαμε στην πόλη επισκεφτήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου, στο οποίο παρουσιάζεται σχεδόν στο σύνολό του, ο μινωικός πολιτισμός. Είναι από τα μεγαλύτερα και πιο αξιόλογα μουσεία στην Ελλάδα και ένα από τα σημαντικότερα στην Ευρώπη. Τα εκθέματά του περιλαμβάνουν αντιπροσωπευτικά δείγματα απ’ όλες τις περιόδους της κρητικής προϊστορίας και ιστορίας, καλύπτουν περίπου 5.500 χρόνια, από τη νεολιθική εποχή, μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους. Κυρίαρχη θέση στις συλλογές του κατέχουν τα μοναδικά αριστουργήματα της μινωικής τέχνης. Η συλλογή με τις μινωικές αρχαιότητες είναι η σημαντικότερη στον κόσμο και το μουσείο θεωρείται το κατ’ εξοχήν μουσείο του μινωικού πολιτισμού.
Στο μουσείο ξεναγηθήκαμε από μία αρχαιολόγο και θαυμάσαμε τα περίτεχνα αγγεία, τα πήλινα ειδώλια, τα στολίδια με πολύτιμούς λίθους, τα ιερά τρίποδα που έκαναν τις σπονδές, τις ζωγραφισμένες πήλινες σαρκοφάγους, τις μικρές μπανιέρες που έκαναν το λουτρό τους οι Μινωίτισσες. Θαυμάσαμε το περίφημο δίσκο της Φαιστού, καθώς και μια μικρή συλλογή από το Ιδαίον Άντρο.
Εγευματίσαμε στο Φόδελε, εξεκουραστήκαμε και μετά πήραμε το δρόμο που οδηγεί στο σπίτι του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.
Η παράδοση αναφέρει ότι σ’ αυτό το σπίτι γεννήθηκε ο μεγάλος ζωγράφος το 1541-1614. Η περιοχή αυτή ονομάζεται Θεοτοκιανά και είναι από τους πρώτους οικισμούς του Φόδελε.
Η αναστήλωση ξεκίνησε από το υπουργείο Πολιτισμού το 1982 και διήρκεσε πέντε χρόνια. Λειτουργεί σαν Μουσείο από τον Αύγουστο του 1998 με έκθεση αντιγράφων έργων του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, αναπαράσταση της αίθουσας ζωγραφικής (atelier) και 24 έργα του σε μορφή slides.
Το βραδάκι γυρίσαμε πίσω ευχαριστημένοι.
Ευχαριστώ το Σύνδεσμο των συνταξιούχων καθηγητών που χωρίς κανένα οικονομικό όφελος και ακολουθώντας τη ρήση του Σόλωνα: «Γηράσκω αεί διδασκόμενος» μας διδάσκει και μας ψυχαγωγεί με τις όμορφες, πολύ διδακτικές και οικονομικές εκδρομές του!
* Η Ευγενία Σπαντιδάκη-Ζαμπετάκη είναι συνταξιούχος δασκάλα