Με γρήγορους ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες διαμόρφωσης του νέου περιαστικού περιβαλλοντικού βιωματικού πάρκου στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δασών Χανίων και με την υποστήριξη του Δήμου Χανίων.
Πρόκειται για ένα επισκέψιμο μικρό περιαστικό πάρκο με στοιχεία βιωματικής εκπαίδευσης για τους επισκέπτες όλων των ηλικιών και περιβαλλοντικών ενδιαφερόντων όπως μαθητές, φοιτητές αλλά και λοιπούς επισκέπτες στα πλαίσια συνεδριακών και περιβαλλοντικών δράσεων. Χώρος που οι επισκέπτες μπορούν να ξεκουραστούν στα πλαίσια ημερήσιας άθλησής τους, να τον επισκευθούν συμπληρωματικά κατά την περιήγησή τους εντός του χώρου και του βοτανικού κήπου του ΜΑΙΧ ή να έρθουν στο χώρο υπό μορφή στοχευμένης επίσκεψης για να δουν ακούσουν παρατηρήσουν ή ασχοληθούν με δραστηριότητες όπως φύτευση, κλάδεμα, περιποίηση φυτών, ή υιοθετήσουν ως ομάδα το δικό τους φυτό και να παρακολουθούν την πορεία της ανάπτυξής του συμβάλοντας παράλληλα στην ανάπτυξή του στο χώρο.
Θα αποτελέσει ένα χώρο που η άμεση επαφή με τα φυτά που τον απαρτίζουν θα μπορεί να παρέχει την βιωματική γνώση χωρίς αρνητικές επί των φυτών παρεμβάσεις.
Για τη διαμόρφωση του πάρκου θα κατασκευαστεί σε χώρο αποτελούμενο από συστάδα πεύκων μονοπάτι πλάτους σε μια διαδρομή περί τα 180μ ώστε να δίνεται η δυνατότητα στον επισκέπτη να ακολουθεί προκαθορισμένη διαδρομή και να μπορεί να επισκεφτεί τα σημεία ενδιαφέροντος. Θα τοποθετηθούν καθιστικά κατά μήκος της διαδρομής σε σημεία με ευχάριστη θέα για ανάπαυση αλλά και παρατήρηση των φυτών από τους επισκέπτες. Παράλληλα μέσω του μονοπατιού δίνεται την δυνατότητα της προσβασιμότητας σε όλους τους επισκέπτες ανεξαρτήτως ηλικίας, φυσικής κατάστασης και δυνατοτήτων.
Θα γίνουν φυτεύσεις με δασικά ειδή με σκοπό την αισθητική αναβάθμιση του φυσικού τοπίου αλλά και την προβολή της ντόπιας χλωρίδας.
Θα κατασκευαστούν παρτέρια για να φυτευτούν ενδημικά φρυγανώδη φυτά. Τα παρτέρια θα είναι επισκέψιμα και θα μπορεί ο επισκέπτης να πληροφορηθεί σχετικά με τα μορφολογικά και φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά των φυτών. Ο επισκέπτης θα μπορεί να χρησιμοποιεί όλες του τις αισθήσεις του ώστε να διαπιστώσει πέρα από την όψη τους, τα αρώματα που αναδύουν την ύφη των βλαστών και των φύλλων κα.
Θα εγκατασταθεί ειδική συσκευή ρητίνευσης σε κάποια πεύκα προκειμένου να προβληθεί η διαδικασία της ρητίνευση μια διαδικασία ελάχιστα γνωστή στην περιοχή μας που θα προσφέρει πολλά στην περιβαλλοντική παιδεία και γνώση για τα προϊόντα που παράγοντα με χρήση ρητίνης.
Το ξύλο που θα προκύψει από τις υλοτομίες θα χρησιμοποιηθεί σε διάφορες λιτές κατασκευές αναψυχής οι οποίες θα εγκατασταθούν στον χώρο. Σκοπός είναι να προβληθεί η χρησιμότητα του ξύλου και ο παραδοσιακός τρόπος κατεργασίας του.
Ο χώρος θα περιλαμβάνει επίσης κιόσκι με καθιστικά το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σημείο συνάντησης αλλά και για παρουσιάσεις βιωματικού τύπου με θέματα που αφορούν το δάσος, βιολογική ή οργανική γεωργία, περιβάλλον κ.α.
Προβλέπεται τέλος χώρος για την εγκατάσταση υπαίθριων οργάνων γυμναστικής.
Ο σχεδιασμός του χώρου έγινε με γνώμονα αφενός την προστασία του περιβάλλοντος και αφ’ ετέρου την λειτουργικότητα και την αξιοποίηση της έκτασης και αποσκοπεί στην αισθητική αναβάθμιση του και την κατεύθυνση της χρήσης του χώρου ως βιωματικό πάρκο ενημέρωσης του επισκέπτη σε περιβαλλοντικά και αγροτουριστικά θέματα.