Εδώ και περίπου δυο μήνες ο ανάδοχος εργολάβος εκτελεί τις εργασίες που προβλέπει η μελέτη και συγκεκριμένα τη δημιουργία δικτύου μεταφοράς των λυμάτων στην τοποθεσία «Ξεροκάμαρο» Τσεσμέ, μήκους 3,5 χιλιομέτρων περίπου, καθώς και την κατασκευή τριών αντλιοστασίων εντός του οικισμού.
Μάλιστα, χθες πραγματοποίησε αυτοψία στο έργο ο επιβλέπων μηχανικός της ΔΕΥΑΡ, κ. Δημήτρης Πριναράκης, σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας κ. Λευτέρη Βασιλακάκη και τον ανάδοχο εργολάβο.
Το έργο έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Κρήτης), είναι προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ (συν Φ.Π.Α.) και με βάση το χρονοδιάγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί σε διάστημα ενός έτους, δηλαδή στα μέσα του καλοκαιριού του 2014.
Ο μηχανικός της ΔΕΥΑΡ ερωτώμενος από τα «Ρ.Ν.» για την πορεία των εργασιών ανέφερε: «Το έργο προχωράει με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς και αυτό διαπιστώσαμε και από κοντά πραγματοποιώντας αυτοψία, μαζί με τον ανάδοχο και τον πρόεδρο του Τοπικού Διαμερίσματος. Μικροπροβλήματα που εμφανίζονται αντιμετωπίζονται και θεωρώ ότι όλα κυλούν φυσιολογικά. Το έργο θα ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος, σε περίπου ένα χρόνο».
Για τη σημασία του έργου τόσο για την περιοχή όσο και τους κατοίκους της, ο κ. Πριναράκης δήλωσε: «Προβλέπεται να αποχετεύσει το σύνολο του οικισμού, με τη δημιουργία τριών αντλιοστασίων εντός του οικισμού και με ένα δίκτυο μεταφοράς λυμάτων περίπου 3,5 χιλιομέτρων μήκους.
Επιπλέον, ο αγωγός μεταφοράς που κατεβαίνει από τον Μαρουλά και φτάνει μέσω της δημοτικής οδού έως τη συμβολή με τον επαρχιακό Ρεθύμνου-Αρκαδίου, δίνει τη δυνατότητα σε όλα τα ακίνητα που βρίσκονται σε αυτόν τον άξονα να συνδεθούν με το δίκτυο.
Πριν από χρόνια είχαμε αναβαθμίσει το δίκτυο της ύδρευσης στο σύνολο του οικισμού, τώρα με αυτό το έργο αντιμετωπίζουμε και την αποχέτευση των λυμάτων, αλλά και τη διευθέτηση, σε μεγάλο βαθμό, των ομβρίων του οικισμού.
Ολοκληρώνονται έτσι οι υποδομές σε ότι αφορά τα υδραυλικά δίκτυα, επομένως μπορεί να συνεχιστεί ο περαιτέρω σχεδιασμός του Δήμου, που αφορά τη συνολική ανάπλαση του Μαρουλά, ο οποίος είναι ένας οικισμός υψηλής πολιτιστικής αξίας».