Ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης η διαπραγμάτευση, με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών με μία προκαταρκτική συμφωνία καθώς σε αυτή δεν περιλαμβάνεται η ρύθμιση για το χρέος ούτε και οι στόχοι για τα πλεονάσματα μετά το 2018. Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε βέβαιος πως τώρα θα προχωρήσει και η συμφωνία για το χρέος διότι δεν υπάρχει η δικαιολογία της απουσίας συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τη συμφωνία θα υπάρξουν μειώσεις έως και 18% στις κύριες, αλλά και στις επικουρικές συντάξεις, όπου χρειαστεί. Βάσει της συμφωνίας, οι κύριες συντάξεις θα επαναϋπολογιστούν και όπου υπάρχουν προσωπικές διαφορές αυτές θα κοπούν κατά τέτοιο βαθμό, ώστε το σύνολο της κύριας σύνταξης να μην μειωθεί πάνω από 18%. Αντίστοιχη διαδικασία θ’ ακολουθηθεί και στις προσωπικές διαφορές των επικουρικών συντάξεων, για τις οποίες άλλωστε ο επαναϋπολογισμός έχει ολοκληρωθεί από το καλοκαίρι του 2016.
Μείωση αφορολόγητου
Από 1.1.2020 (ή το 2019 αν δεν πιαστούν οι στόχοι) η μείωση του αφορολόγητου από 8.636 ευρώ στα 5.681 ευρώ θα φέρει επιβάρυνση από 650 ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι φόρο, λόγω της μείωσης του αφορολόγητου, θα πληρώσουν ακόμη και χαμηλοσυνταξιούχοι των 500 ευρώ.
Εργασιακά
Στο πλαίσιο της συμφωνίας έγινε γνωστό πως θα νομοθετηθεί η επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερες ρύθμισης και της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων μετά το τέλος του προγράμματος, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο του 2018.
Στο πεδίο των ομαδικών απολύσεων δεν θα υπάρξει αλλαγή στο όριο και δεν θα θεσμοθετηθεί η επαναφορά του λοκ άουτ.
Επίσης στις ομαδικές απολύσεις, θα καταργηθεί η προέγκριση και θα αρθεί ο έλεγχος της διαδικασίας από το ανώτατο συμβούλιο εργασίας.
Αντίμετρα για το 2019
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, τα’ αντίμετρα που θα μπορεί η κυβέρνηση να ενεργοποιήσει, εφόσον επιτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος, για το 2019 θα είναι:
– Επιδότηση ενοικίου μεσοσταθμικό 1.000 το χρόνο σε 600.000 οικογένειες.
– Ενίσχυση επιδότησης 1ου και 2 ου παιδιού 260 εκατ. ευρώ.
– Ενίσχυση σχολικών γευμάτων ώστε ο μισός πληθυσμός δημοτικού γυμνασίου να λαμβάνει γεύματα.
– Αύξηση των δικαιούχων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
– Μείωση συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη με εισοδηματικά κριτήρια για όλο τον πληθυσμό. Για εισοδήματα έως 700 ευρώ μηδέν συμμετοχή. Από 701 έως 1.200 μείον 50%.
– 250 εκατ. ευρώ για νέες θέσεις εργασίας.
– 250 εκατ. αναπτυξιακά μέτρα μέσω ΠΔΕ.
Τη φιλοδοξία της κυβέρνησης για μια ολοκληρωμένη συμφωνία έως τις 22 Μαΐου, που θα περιλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους, εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Ακόμα, έκανε γνωστό, πως η κυβέρνηση σκοπεύει να φέρει τα μέτρα προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι τις 16 Μαΐου. Όπως ανακοίνωσε την ερχόμενη Πέμπτη θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο τόσο για να παρουσιαστεί από τη διαπραγματευτική ομάδα αναλυτικά το σύνολο της συμφωνίας, όσο και για να προγραμματιστούν οι πρωτοβουλίες του επόμενου διαστήματος. Επίσης ανέφερε ότι μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα ακολουθήσει, πιθανόν ακόμα και εντός της τρέχουσας εβδομάδας, και η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Τι προβλέπει η συμφωνία για πώληση μονάδων της ΔΕΗ και τα ενεργειακά
Τις λεπτομέρειες που συνδέονται με την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, τα περαιτέρω μέτρα για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τις λοιπές παραμέτρους της συμφωνίας με τους θεσμούς για τα ενεργειακά, έδωσε σήμερα, Τρίτη, στη δημοσιότητα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Όσον αφορά τα τιμολόγια της ΔΕΗ και την επιβάρυνση που προκύπτει από την εξόφληση των οφειλόμενων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας της προηγούμενης πενταετίας, συμφωνήθηκε οι οφειλές να αποσβεσθούν επίσης σε βάθος πενταετίας, ως το 2022, ώστε να αποφευχθούν σημαντικές ανατιμήσεις.
Σε ό,τι αφορά τις λιγνιτικές μονάδες η συμφωνία προβλέπει τη μεταβίβαση λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων, σε ποσοστό περίπου 40%, σε σχέση με το σημερινό λιγνιτικό δυναμικό της ΔΕΗ προκειμένου να αντιμετωπισθεί η μονοπωλιακή πρόσβαση της ΔΕΗ στο συγκεκριμένο καύσιμο, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Οφειλές προς τη ΔΕΗ
Στα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης περιλαμβάνεται η υποβολή σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ.
Σε ό,τι αφορά τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), κονδύλι που καλύπτει κυρίως το αυξημένο κόστος ηλεκτροδότησης των μη διασυνδεδεμένων νησιών (που τροφοδοτούνται από τοπικές πετρελαϊκές μονάδες υψηλού κόστους), οι συσσωρευμένες οφειλές από το 2012, οπότε έγινε η τελευταία αναπροσαρμογή, θα ανακτηθούν ως το 2022 προκειμένου, όπως τονίζεται, «ν’ αποφευχθούν υπέρογκες χρεώσεις στα τιμολόγια ηλεκτρισμού».
Τέλος για την ηλεκτρική ενέργεια προβλέπεται να υποβληθεί άμεσα στους θεσμούς οδικός χάρτης για την προσαρμογή της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού στους κανόνες της ενοποιημένης ευρωπαϊκής αγοράς, στο πλαίσιο του Μοντέλου Στόχου (Target Model).
Φυσικό αέριο
Στον τομέα του φυσικού αερίου προβλέπεται επίσης η υποβολή έως το Σεπτέμβριο 2017 οδικού χάρτη για την ολοκλήρωση της απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου.
Και για τον ΔΕΣΦΑ θα προχωρήσει η γνωστή διαδικασία που προβλέπει την ιδιωτικοποίηση του 66% της εταιρείας με την πώληση του 35% των μετοχών που κατέχουν τα ΕΛΠΕ και του 31% που βρίσκεται στο ΤΑΙΠΕΔ, ενώ το Δημόσιο θα διατηρήσει το υπόλοιπο 34%.
Προβλέπονται επιπλέον δύο ρήτρες:
Πρώτον, ο δυνητικός επενδυτής θα πρέπει να είναι Ευρωπαίος Διαχειριστής, για λόγους ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, τόσο της Ελλάδας, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δεύτερον, μετά την ιδιωτικοποίηση, ο ΔΕΣΦΑ θα λειτουργεί με το μοντέλο του πλήρους ιδιοκτησιακού διαχωρισμού.
Το ΤΑΙΠΕΔ έχει προχωρήσει τη διαδικασία πρόσληψης συμβούλου για την ιδιωτικοποίηση και ο ορίζοντας υλοποίησης είναι τα τέλη του 2017.
Το Μαξίμου «απαντά» με non paper καταγράφοντας τα «θετικά μέτρα» που θα εφαρμοστούν από 1/1/2019
Με non paper «απαντά» το Μαξίμου μετά τη συμφωνία και τα δύσκολα μέτρα που περιλαμβάνει, επιχειρώντας να καταγράψει τα «θετικά μέτρα της κυβέρνησης που θα εφαρμοστούν από 1η Ιανουαρίου του 2019 και του 2020», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Μεταξύ άλλων στους πίνακες καταγράφονται οι «δαπάνες» και τα «έσοδα και οι φόροι» με το Μαξίμου να κάνει μία καταγραφή των λεγόμενων «αντίμετρων».
Δαπάνες
Επιδότηση ενοικίου
• Συνολικό ποσό 600 εκατ. ευρώ.
• Κάλυψη περίπου των μισών νοικοκυριών της χώρας που διαμένουν σε ενοίκιο ή έχουν στεγαστικό δάνειο με μηνιαία επιδότηση η οποία μπορεί ν’ αγγίζει μέχρι και 1.000 ευρώ τον χρόνο.
Οικογενειακό επίδομα
Αυξάνουμε κατά 250 εκατομμύρια ευρώ τον υφιστάμενο προϋπολογισμό των οικογενειακών επιδομάτων που ανέρχεται σήμερα στα 650 εκατομμύρια ευρώ.
• Αυξάνουμε κατά 260 εκατ. ευρώ τον υφιστάμενο προϋπολογισμό των οικογενειακών επιδομάτων.
• Καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας.
• Στόχος να ενισχυθεί το επίδομα από το πρώτο και το δεύτερο παιδί, ενισχύοντας ταυτόχρονα και τρίτεκνους-πολύτεκνους.
Σχολικά γεύματα
• Επέκταση του προγράμματος σχολικών γευμάτων σε δημοτικά και γυμνάσια περιοχών με υψηλά ποσοστά ανεργίας και φτώχειας.
• Στόχος να καλυφθεί το 50% των μαθητών του Δημοτικού και του Γυμνασίου.
Βρεφονηπιακοί σταθμοί
• Αυξάνουμε κατά 50% το συνολικό αριθμό παιδιών προσχολικής ηλικίας (0-4) που θα μπορούν δωρεάν να εγγραφούν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.
• Σήμερα δικαιούχοι είναι 90.000 παιδιά. Το 2019 οι θέσεις αυξάνονται σε 120.000 και το 2020 σε 135.000.
• Για την κάλυψη των αιτήσεων δημιουργούμε 1.200 νέες μονάδες το 2019 και 600 νέες μονάδες το 2020, επιπλέον των 2.800 μονάδων που λειτουργούν σήμερα.
• Κάθε μονάδα φιλοξενεί μέχρι 25 παιδιά.
Συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη
• Με το ισχύον πλαίσιο ο ασθενής κάλυπτε ένα ποσοστό του συνταγογραφημένου φαρμάκου του, ανάλογα με την ασθένειά του, σε ποσοστά που ανέρχεται σε 0%, 10% ή 25%.
• Σήμερα με το νέο μέτρο παρέχεται έκπτωση, σε όλο τον πληθυσμό, ανάλογα με τα εισοδήματά του:
– Για εισοδήματα έως 700 ευρώ η συμμετοχή θα είναι μηδενική, ανεξαρτήτως ασθένειας.
– Για εισοδήματα από 700 έως 1.200 ευρώ η συμμετοχή μειώνεται κατά 50%.
Θέσεις εργασίας
• Δημιουργία πάνω από 30.000 νέων θέσεων εργασίας.
• Στόχος του προγράμματος η παραγωγική ανασυγκρότηση και η ανάσχεση της φυγής των νέων επιστημόνων, του brain drain.
• Θα απευθύνεται στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
• Η επιχείρηση δεσμεύεται να διατηρήσει τον εργαζόμενο για έξι μήνες μετά το πέρας του προγράμματος.
Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ)
• Αύξηση του ΠΔΕ για υποδομές αγροτικής παραγωγής (δίκτυα ύδρευσης, αγροτικοί δρόμοι, αρδευτικά κανάλια, κ.ά.), καθώς και προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης κτηρίων.
Έσοδα – Φόροι
• Μείωση φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%.
• Μείωση συντελεστών φορολόγησης φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%.
• Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 200 εκατ. ευρώ, καθώς και επανακαθορισμός, στο άμεσο μέλλον, των τιμών των ακινήτων με βάση τις εμπορικές τους αξίες.
• Μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης.
Έσοδα (το χρόνο) Εισφορά (%)
0 – 12.000 0% (από 0%)
12.000 – 20.000 0% (από 2,2%)
20.001 – 30.000 0% (από 5,0%)
30.001 – 40.000 5,0% (από 6,5%)
40.001 – 65.000 7,0% (από 7,5%)
65.001 – 220.000 9,0% (ίδιο ποσοστό)
220.000 και πάνω 10% (ίδιο ποσοστό)
Σκληρή κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης
«Θα εξηγήσουμε στον ελληνικό λαό ότι ο λογαριασμός Τσίπρα-Καμμένου φτάνει τα 12,5 δισ. ευρώ, δηλαδή 8,5 φορές περισσότερα μέτρα από αυτά που προέβλεπε το περιβόητο mail Χαρδούβελη», τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ., σχολιάζοντας τη συμφωνία Τσακαλώτου-δανειστών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε ότι έρχεται τέταρτο μνημόνιο χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση, ενώ τα περιβόητα αντίμετρα θα εφαρμοστούν μόνο εφόσον επιτευχθεί ο έτσι κι αλλιώς υψηλός στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, χωρίς ρητή δέσμευση για το χρέος και τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.
«Επιθυμούσαν χρηματοδότηση χωρίς μέτρα και έφεραν μέτρα χωρίς χρηματοδότηση», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Είναι το βαρύ τίμημα της αναξιοπιστίας του κ. Τσίπρα. Για να μείνει στην εξουσία δέσμευσε τη χώρα σε ένα τέταρτο μνημόνιο, που φτωχοποιεί την κοινωνία και κυρίως τη μεσαία τάξη. Μένει ανοικτή η εκκρεμότητα για το τι θα γίνει μετά το καλοκαίρι του 2018 που λήγει το τρίτο μνημόνιο» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο ίδιος επανέλαβε ότι η Ν.Δ. ζητά και εξακολουθεί να ζητά πολιτική αλλαγή. «Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί να αποφύγει τις εκλογές, ο κ. Τσίπρας τρέμει τη λαϊκή ετυμηγορία. Είναι ο ίδιος που πήγε τρεις φορές σε εκλογές το 2015 για να νομιμοποιήσει τις επιλογές του. Τώρα τις αποφεύγει. Εμείς δεν τις φοβόμαστε, ζητήσαμε εκλογές ήδη από πέρσι. Οι εξελίξεις μας δικαίωσαν, θα συνεχίσουμε να ζητάμε εκλογές. Η εξουσία φθείρει αυτόν που την κατέχει, στην περίπτωση της κυβέρνησης όμως φθείρει και τη χώρα».
O κ. Μητσοτάκης εξήγησε επίσης «ότι με τη Νέα Δημοκρατία τα πράγματα δεν είχαν φτάσει εδώ, καθώς η χώρα δεν θα είχε φτάσει να χρειάζεται νέο μνημόνιο».
Σχετικά με τα όσα προβλέπονται για το 2019 και στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι το Κράτος έχει συνέχεια και όσα υπογράφονται γίνονται σεβαστά, «ως προς τους στόχους, όχι ως προς τον τρόπο επίτευξης των στόχων».
Για συνθηκολόγηση με όρους ηττημένου κάνει λόγο η Φώφη Γεννηματά, σχολιάζοντας τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς για να κλείσει η αξιολόγηση. «Είναι μια συμφωνία καταδίκης της χώρας, μια συμφωνία ντροπής», σημείωσε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
«Τώρα με την πλάτη στον τοίχο κατέληξαν σε συνθηκολόγηση με όρους ηττημένου. Δεσμεύουν τη χώρα σε ένα ουσιαστικά 4ο Μνημόνιο, χωρίς νομιμοποίηση. Μνημόνιο διαρκές και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση, χωρίς μέτρα για το χρέος, και με αποδοχή δυσβάσταχτων στόχων για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα (3,5% του ΑΕΠ ) για πολλά χρόνια», τόνισε η κ. Γεννηματά, για να συνεχίσει:
«Με νέα επώδυνα μέτρα λιτότητας ύψους 4,5 δισ. ευρώ συνολικά, μέσω μείωσης των συντάξεων, του αφορολόγητου και περικοπής 450 εκατ. ευρώ από τις ενισχύσεις των ανέργων και των ασθενέστερων τάξεων. Και χωρίς αιδώ δηλώνουν ότι δεν θα αποδώσουν το κοινωνικό μέρισμα που οφείλουν στους πολίτες.
Νέα μέτρα και δεσμεύσεις που υπονομεύουν την προοπτική εξόδου της χώρας από την κρίση και την καταδικάζουν στο δίλημμα Grexit η διαρκής λιτότητα. Είναι ώρα όμως ο ελληνικός λαός να πληροφορηθεί το σύνολο των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου».
Η κ. Γεννηματά κάλεσε την κυβέρνηση να καταθέσει άμεσα στη Βουλή το σύνολο των κειμένων συμφωνίας και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση και τώρα και για το μέλλον.
«Ώστε ν αποκαλυφθεί η αλήθεια και να μάθει ο Ελληνικός λαός το μέγεθος της εξαπάτησης και το βάρος των δεσμεύσεων. Να μάθει ότι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν καταστρέφουν μόνο το παρόν, έχουν υποθηκεύσει και το μέλλον», καταλήγει.
Τόμσεν: Θετική η συμφωνία, «αστερίσκος» το χρέος
Στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους και στις εγγυήσεις που θα δοθούν προς αυτή την κατεύθυνση, στάθηκε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διεύθυνσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πολ Τόμσεν, χαιρετίζοντας την προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ Αθήνας και θεσμών.
Όπως και στην επίσημη τοποθέτηση του ίδιου του Ταμείου, ο κ. Τόμσεν επισήμανε ότι θα χρειαστεί να δοθούν εγγυήσεις στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ για το ότι υπάρχει κοινή αντίληψη του Ταμείου και των ευρωπαϊκών θεσμών για το είδος των μέτρων που χρειάζονται για την ελάφρυνση του χρέους.
Όσον αφορά τη συμφωνία, σημείωσε ότι το πακέτο μέτρων που συμφωνήθηκε στην Αθήνα, θα διευρύνει τη φορολογική βάση και θα μειώσει τα φορολογικά βάρη, ενώ την ίδια στιγμή θα εξορθολογίσει την ασφαλιστική δαπάνη, κατευθύνοντας πόρους στην στήριξη των ασθενέστερων. Ο κ. Τόμσεν είπε ότι «όλα αυτά αποσκοπούν στη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου».
Σημειώνεται ότι σε ανάλογο μήκος κύματος είχε κινηθεί νωρίτερα και το ΔΝΤ, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα μόνο αφού υπάρξει συμφωνία για τη βιωσιμότητα του χρέους.