Περιορίζονται οι απώλειες από την τουριστική αγορά της Ρωσίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τις κρατήσεις. Η πτώση της ροής τουριστών από τη Ρωσία προς την Ελλάδα ενδέχεται να φθάσει φέτος το 30-40% και αυτό γιατί, όπως εκτιμούν οι εμπλεκόμενοι στον κλάδο του τουρισμού, το τελευταίο διάστημα λόγω της ανάκαμψης της ισοτιμίας του ρωσικού εθνικού νομίσματος, αλλά και της σχετικής αναζωογόνησης της ρωσικής οικονομίας το κλίμα έχει αρχίσει να αλλάζει και σταδιακά οι κρατήσεις από τη Ρωσία άρχισαν να κινούνται.
Οι αρχικές προβλέψεις της σεζόν για πτώση 50% από τη Ρωσία, λόγω της πτώσης του ρουβλίου, φαίνεται να ανατρέπονται. Ειδικότερα, σύμφωνα με ρωσικά στατιστικά στοιχεία, αλλά και τις αφίξεις στο αεροδρόμιο Ηρακλείου μείον 61%, που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων, η συνολική μείωση ροής από τη Ρωσία προς τους προορισμούς του εξωτερικού ήταν έως τις 10 Μαΐου 41%, ενώ για την Ελλάδα 66%, γεγονός, που προφανώς δείχνει ότι η χώρα μας χάνει ταχύτερα και μεγαλύτερο μερίδιο της ρωσικής αγοράς από ότι ανταγωνιστές της.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του διευθυντή του ρωσικού πρακτορείου «Tez Tour», Δημήτρη Χαριτίδη, η ρωσική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε ότι έχουν προγραμματιστεί για το φετινό καλοκαίρι 50% λιγότερες έκτακτες πτήσεις (τσάρτερ) σε σχέση με πέρυσι. Μεταξύ των ευρωπαϊκών προσανατολισμών, επισημαίνει ο κ. Χαριτίδης, Ελλάδα και Κύπρος παραμένουν οι πλέον σταθεροί, μάλιστα στην Κύπρο η κατάσταση είναι ακόμη καλύτερη, καθώς οι Ρώσοι πολίτες δεν χρειάζεται να εκδίδουν βίζα Σένγκεν με τα γνωστά προβλήματα, που συνδέονται με αυτή, αλλά εθνική κυπριακή βίζα, η διαδικασία για την έκδοση της οποίας «είναι πολύ πιο άνετη».
Σύμφωνα με τα στοιχεία των αφίξεων στα αεροδρόμια, το 2013 επισκέφθηκαν τη χώρα μας περίπου 1,4 εκατ. Ρώσοι τουρίστες, οι οποίοι μειώθηκαν αισθητά το 2014 στο 1,15 εκατ. τουρίστες.
Επίσης σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την έκδοση θεωρήσεων σε Ρώσους πολίτες από τα ελληνικά Προξενεία στη Ρωσία, που κατά την εκτίμηση πολλών παραγόντων της αγοράς, είναι πιο κοντά στα πραγματικά στοιχεία των αμιγώς τουριστικών αφίξεων, το 2013 εκδόθηκαν συνολικά 1.028.258 βίζες έναντι 850.187 θεωρήσεων το 2014.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανόλης Τσακαλάκης, ανέφερε: «Φαίνεται να ανακάμπτουν λίγο οι Ρώσοι και ευελπιστώ, ότι παρά την μεγάλη πτώση που έχουμε, να κλείσουμε τελικά με πρόσημο -30%. Από εκεί που ξεκινήσαμε με 70-80%, μετά ροκανίστηκε και έφτασε στο 50%, κατέβηκε στο 40% και ενδεχομένως να κατέβει και στο 30%. Έπαιξε ρόλο ότι το ρούβλι ξανανέβηκε στα 90, ενώ είχε κατέβει στο 65. Αυτή η αυξομείωση παίζει ρόλο. Έχει αρχίσει να αλλάζει το κλίμα και αποδίδεται στο ότι η Ελλάδα είναι ένας αγαπητός προορισμός για τους Ρώσους. Είναι η Ορθοδοξία που μας ενώνει, είναι η ομορφιά του τόπου μας που δεν την έχουνε αλλού και αισθάνονται ασφαλείς εδώ».
Σύμφωνα με τον ίδιο στην πλειοψηφία τους οι Ρώσοι πλέον προτιμούν ξενοδοχεία 4 ή 5 αστέρων του Ρεθύμνου, ενώ αρκετοί επιλέγουν και βίλες πολυτελείας. Ειδικά φέτος εκμεταλλεύονται τις εκπτώσεις και τις προσφορές που κάνουν πράκτορες και ξενοδόχοι που σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν το 30%, ενώ ανέφερε πως προστέθηκαν δύο ακόμα πτήσεις από Μόσχα για Ηράκλειο: «Οι Ρώσοι, όπως και όλοι οι ξένοι επισκέπτες εκμεταλλεύονται ακόμα εκπτώσεις και για την υψηλή περίοδο. Ενημερώθηκα ότι έβαλε το γραφείο του κ. Μουζενίδη που ασχολείται κατά κύριο λόγο με την ρωσική αγορά δύο νέα αεροπλάνα για Ηράκλειο από Μόσχα όπου σημαίνει άλλες 300 θέσεις την εβδομάδα» είπε, ενώ τόνισε ότι ο αριθμός των πτήσεων από τη Ρωσία προς την Κρήτη είναι φέτος λίγο παραπάνω από τις μισές περσινές. «Οι πτήσεις για Κρήτη είναι στο 65-70% σε σχέση με πέρυσι. Μέχρι τώρα είναι υποτονική η ροή των κρατήσεων. Δεν είναι ανάλογες με αυτές που έμπαιναν αντίστοιχη περίοδο πέρυσι για τα ξενοδοχεία. Ο λόγος είναι ότι τους λένε στο εξωτερικό, ότι στην Ελλάδα υπάρχει κρίση, οικονομικό πρόβλημα και δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία και ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει «κάτι». Αυτό που έχουν αφήσει να πλανάται κάνει τους εν δυνάμει πελάτες μας να μεταθέσουν για του χρόνου την επίσκεψή τους θεωρώντας ότι θα έχουμε βγει από την Ε.Ε. και το ευρώ και θα είναι πιο φθηνά. Επίσης πρέπει να θυμόμαστε ότι η Ελλάδα είναι οικογενειακός προορισμός. Αυτό είναι θετικό, γιατί αυτές οι κρατήσεις γίνονται νωρίς, αλλά το αρνητικό είναι ότι δεν γίνονται αργότερα. Δυστυχώς τον καιρό που θα έκαναν τις κρατήσεις τους έκλεισαν αλλού, γιατί η Ελλάδα δεν προσφερόταν και για φέτος τους χάσαμε. Ήταν αποτρεπτικό το κλίμα και οι περισσότεροι έκλεισαν Ισπανία και Τουρκία και μείναμε με όσους κλείνουν τελευταία στιγμή που είναι κατά κανόνα ζευγάρια και μεμονωμένοι» κατέληξε.
Αρνητικό πρόσημο σε αφίξεις και τζίρο «βλέπουν» για φέτος
Οι εκτιμήσεις πάντως για τη φετινή περίοδο δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες, αφού σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου υπάρχει και αριθμητική μείωση σε σχέση με πέρυσι. Όπως λέει στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου τόσο ο Απρίλιος όσο και ο Μάιος ήταν στο μείον ( -5,5%) σε αφίξεις, αλλά όπως υποστήριξε είναι πολύ μεγαλύτερη η μείωση σε διανυχτερεύσεις «Αυξήθηκαν οι επισκέπτες από το Ισραήλ που διαμένουν στο νησί 3-4 μέρες. Έρχεται δηλαδή κόσμος αλλά μένουν λίγο. Επομένως οι διανυχτερεύσεις είναι 10% μείον. Τα έσοδα έχουν μείωση 20%, γιατί οι περισσότεροι έχουν έρθει με προσφορές και οι αφίξεις επίσης είναι μείον. Αυτά είναι στοιχεία του Μάιου αλλά και ο Ιούνιος δεν φαίνεται να έχει καλύτερη μοίρα. Θεωρώ ότι έχουμε χάσει τον Ιούνιο και τον μισό Ιούλιο. Αν δεν ανατραπεί η κατάσταση το αποτέλεσμα στο τέλος θα είναι τραγικό και ο τζίρος θα είναι 20-25% κάτω, 10-15% λιγότερες διανυχτερεύσεις και λιγότερους πελάτες κατά 5-8%» υποστήριξε.