Αντιμέτωπος με τις επιπτώσεις των κλειστών τραπεζών και του περιορισμού των αναλήψεων από τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης είναι και ο μητροπολιτικός δήμος του Νομού, ο οποίος το τελευταίο διάστημα προσπαθεί με πολύ μεγάλες δυσκολίες να ανταπεξέλθει στις καθημερινές τους υποχρεώσεις. Όπως ήταν φυσικό τις τελευταίες εβδομάδες η ροή των δημοτικών εσόδων «πάγωσε» και ο Δήμος βρέθηκε όμηρος της τραπεζικής αργίας. Την ίδια στιγμή προμηθευτές και εργολάβοι ζητούν χρήματα μόνο σε μετρητά, οι διαγωνισμοί ακόμα και αν γίνονται θεωρείται εντελώς αβέβαιο αν τελικά θα φτάσουν στο στάδιο της υπογραφής της σύμβασης, λόγω των εγγυητικών επιστολών που πρέπει οι ανάδοχοι να καταβάλλουν και στο θολό αυτό το τοπίο έρχεται να προστεθεί και η καθυστέρηση καταβολής των κρατικών επιχορηγήσεων. Η κατάσταση αυτή δημιούργησε σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας μιας και οι συναλλαγές πραγματοποιούνται με πολλές δυσκολίες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις αναπόφευκτα καταγράφονται καθυστερήσεις.
Ο προβληματισμός και η ανησυχία είναι έντονοι, ωστόσο εκτιμάται πως η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί σταδιακά το αμέσως προσεχές διάστημα και δεν θα υπάρξουν περαιτέρω συνέπειες. Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.», ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών Στέλιος Σπανουδάκης, μεταξύ άλλων είπε: «Γενικά αυτή την περίοδο υπάρχει πρόβλημα. Όσο ήταν κλειστές οι τράπεζες ο Δήμος είχε δυσκολία στο να πληρώσει τους εργαζομένους του και τους προμηθευτές του γιατί υπήρχε ένα όριο στο web banking, οπότε δεν πληρωνόταν ο κόσμος. Το ίδιο ισχύει και με τον έλεγχο κεφαλαίων γιατί άνοιξαν οι τράπεζες αλλά και πάλι υπάρχει περιορισμός στις κινήσεις, οπότε τους πληρώνεις αλλά όχι μετρητά και αυτό δημιουργεί ένα πρόβλημα.
Σε ό,τι αφορά τα έσοδα του Δήμου και αυτά τα επηρεάζει γιατί τα έξοδα έχουν υπολογιστεί σε σχέση με τα αναμενόμενα έσοδα. Όταν όμως προκύπτει το πρόβλημα ότι δεν εισπράττει ο Δήμος λόγω των οικονομικών προβλημάτων που επικρατούν, δεν μπορεί να βγει στις προβλέψεις του και στις οφειλές του, οπότε μένει πίσω στις υποχρεώσεις του. Τονίζω όμως ότι για βασικά υλικά, όπως είναι το καύσιμο έχουμε κρατήσει χρήματα. Για τη μισθοδοσία έχουμε επίσης ξεχωριστό ταμείο. Γεγονός όμως είναι ότι σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο είμαστε περίπου 100.000 ευρώ κάτω σε έσοδα). Συγκριτικά όλο το πακέτο αυτό είναι κάτω σε σχέση με πέρυσι και αυτοί συμπληρώνεται με την καθυστέρηση των κρατικών επιχορηγήσεων. Επαναλαμβάνω ότι ο Δήμος έχει ένα ταμείο που μπορεί να καλύψει κάποιες ανάγκες, αλλά παρόλα αυτά υπάρχει μια μείωση που προκύπτει από την οικονομική δυσπραγία που υπάρχει και στο κράτος και στους πολίτες. Πιστεύω τώρα που άνοιξαν οι τράπεζες σιγά σιγά θα ανακάμψουν και θα υπάρξει βελτίωση».
Προβληματική όμως είναι και η ροή των εσόδων από τις κρατικές επιχορηγήσεις, οι οποίες έχουν καθυστερήσει σημαντικά, επισημαίνει ο κ. Σπανουδάκης: «Υπάρχει καθυστέρηση μεγάλη. Για παράδειγμα έχει έρθει αναγγελία της ΚΑΠ από 10 Ιουλίου, αλλά ακόμα δεν έχει έρθει στο ταμείο του Δήμου, πράγμα που οφείλεται στην πιστωτική αργία. Αυτά τα λεφτά είναι για τα λειτουργικά έξοδα του Δήμου. Γενικά οι χρηματοροές επιχορηγήσεων του υπουργείου προς τους Δήμους έχουν σταματήσει. Η ΚΑΠ για παράδειγμα έχει πληρωθεί μέχρι και τον Απρίλη. Μάιος, Ιούνιος και Ιούλιος, παραμένουν απλήρωτοι. Αυτή η κακή οικονομική κατάσταση και για εμάς, όπως και για όλους τους οργανισμούς που χρηματοδοτούνται από το κράτος, δημιουργεί προβλήματα. Υπάρχει δηλαδή πρόβλημα εσόδων και από μεριάς της πολιτείας και από μεριάς εξόφλησης των δημοτών που οφείλουν στον Δήμο αλλά δεν έχουν δυνατότητα να πληρώσουν. Όμως τι έχει προγραμματιστεί με χρήματα που έχουμε στο ταμείο μας, όπως είναι η ΣΑΤΑ των προηγούμενων ετών ή αυτή που έχει βγει μέχρι τώρα -, αυτά είναι ονοματισμένα και ξέρουμε που θα καταλήξουν. Τα έργα θα γίνουνε, για παράδειγμα οι ασφαλτοστρώσεις των οδών που έχουμε πει για τον Περιφερειακό, τη Μελισσινού, την Παπαναστασίου, αυτά τα χρήματα έχουν εξασφαλιστεί και είναι στο ταμείο μας. Η δυσκολία θα είναι στον διαγωνισμό και πως θα πρέπει να κινηθεί ο συμμετέχοντας μηχανικός ή εργολάβος αλλά σταδιακά εκτιμώ ότι θα λυθεί και αυτό το θέμα αφού άνοιξαν οι τράπεζες. Θέλω να πιστεύω ότι όλα αυτά θα δρομολογηθούνε», είπε.
Ρυθμίστηκε μόλις ένα από τα 7 εκατ. των οφειλών
Εν τω μεταξύ μόλις ένα εκατομμύριο ρυθμίστηκε μέσω των εκατόν δόσεων στον Δήμο Ρεθύμνου, τη στιγμή που το σύνολο των οφειλών ανερχόταν σε επτά εκατ. ευρώ. Ωστόσο και από το ένα εκατ. ευρώ τα χρήματα που εισέρρευσαν στα ταμεία του Δήμου ήταν μόλις 100.000 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι από τα 7 εκατ. ευρώ το 1.300.000 ευρώ αφορά σε κλήσεις Τροχαίας, τα 670.000 ευρώ σε κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας, το 1.350.000 ευρώ αφορά οφειλές ακαθάριστων επιτηδευματιών, ενώ μεγάλα πόσα αφορούν στα τέλη παρεπιδημούνταν, πρόστιμα για αυθαίρετες καταλήψεις κοινοχρήστων χώρων και εισφορές γης.