Με οριακά αρνητικό πρόσημο αναμένεται να ολοκληρωθεί η τουριστική σεζόν στη μεγαλύτερη πύλη εισόδου της Κρήτης και συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης», καθώς η χρονιά αναμένεται να κλείσει με απώλειες 30.000 επιβατών σε σχέση με πέρυσι σε σύνολο 3 εκατ. αφιχθέντων. Μεγάλο πλήγμα αποτέλεσε η καθίζηση της αγοράς της Ρωσίας παρά το γεγονός ότι οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές κάλυψαν σε μεγάλο ποσοστό το χαμένο έδαφος. Σημαντική εξέλιξη αποτέλεσε το γεγονός ότι πλέον με τη δραστηριοποίηση της κορυφαίας αεροπορικής εταιρείας British Airways στο «Νίκος Καζαντζάκης», ο αερολιμένας Ηρακλείου έκανε δυναμική είσοδο στον διεθνή χάρτη των αερομεταφορών. Τα εβδομαδιαία δρομολόγια από και προς το Λονδίνο είχαν πληρότητα 100%, κάτι το οποίο προσέδωσε άλλη δυναμική στο αεροδρόμιο.
Το ταμείο ωστόσο στο μέτωπο του τουρισμού θα γίνει στο τέλος της περιόδου με την ανάλυση των στοιχείων που αφορούν την αγοραστική δύναμη των τουριστών και το ποσοστό ενίσχυσης της τοπικής επιχειρηματικότητας. Ρώσοι μπορεί να μην ήρθαν φέτος στο νησί με τις γενικότερες απώλειες να υπολογίζονται περί τις 150.000, ωστόσο το οικονομικό level τουριστών κυρίως από Αγγλία και Γερμανία ήταν ιδιαίτερα υψηλό. Φορείς του τουρισμού επισημαίνουν με προβληματισμό ότι στην αρχή της σεζόν χάθηκε πολύτιμος χρόνος τόσο με την οικονομική αβεβαιότητα και με το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις όσο και με τους περιορισμούς στις συναλλαγές που επιβλήθηκαν στην πορεία. Σε περίπτωση που το γενικότερο κλίμα ήταν ομαλό περί το δίμηνο Μάιος-Ιούνιος, αυτή την στιγμή θα μιλούσαμε για κατακόρυφη άνοδο της τουριστικής κίνησης.
Στην εφημερίδα μας μίλησε ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου Γιώργος Πλιάκας, ο οποίος στάθηκε στο γεγονός ότι οι απώλειες στο «Νίκος Καζαντζάκης» είναι ελάχιστες αν βέβαια συνυπολογίσει κανείς και το σκηνικό αβεβαιότητας που διαμορφώθηκε φέτος στον κλάδο του τουρισμού.
«Ο Σεπτέμβρης δεν έχει μεγάλες διαφορές με πέρυσι και τα ποσοστά αφίξεων που καταγράφονται κινούνται στα περυσινά επίπεδα. Εκεί που πρέπει να εστιάσουμε είναι στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα. Μπορεί να έχουμε λιγότερους τουρίστες και τα οφέλη στο οικονομικό σκέλος να είναι περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά. Πρέπει να κάνουμε ταμείο στο αν οι αφιχθέντες έχουν χρήματα να διαθέσουν και να ενισχύσουν την τοπική αγορά. Μείζονος σημασίας είναι η αγοραστική δύναμη των επισκεπτών της Κρήτης.
Υπάρχουν περιοχές στην Κρήτη που τη μία χρονιά σημειώνουν άνοδο τουριστικά και μετά από δύο χρόνια η τουριστική κίνηση είναι ελάχιστη. Είναι ένας συνεχώς μεταβαλλόμενος παράγοντας που παίζει ωστόσο καθοριστικό ρόλο κάθε χρονιά. Η περιοχή των Χανίων αλλά και του Ρεθύμνου όπως και άλλες περιοχές του νησιού έχουν καλό και ποιοτικό τουρισμό και τα έσοδα σύμφωνα και με στοιχεία της τράπεζας της Ελλάδας είναι αυξημένα σε σχέση με πέρυσι. Θα φέρω και ένα παράδειγμα για το Ηράκλειο. Φέτος ξεκίνησε δρομολόγια από Λονδίνο η British Airways και σε κάθε πτήση η business class είναι γεμάτη. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι ο τουρισμός είναι πιο ποιοτικός σε σχέση με πέρυσι.
Η πτώση από τη Ρωσία είναι μεγάλη και αυτό αποτέλεσε πλήγμα για τον τουρισμό της Κρήτης μία πτώση που ξεπερνά το 45%. Αυτό ωστόσο που καταφέραμε είναι να καλύψουμε το χαμένο αυτό έδαφος σε ποσοστό πάνω από το 80% από την αγορά της Γερμανίας, της Αγγλίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Ισραήλ, της Πολωνίας και της Τουρκίας», δήλωσε ο κ. Πλιάκας.
Προτεραιότητα για τον ΣΕΤΕ η θωράκιση του ανταγωνισμού
Να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της χώρας με αποφασιστικότητα, τόλμη και ρεαλισμό καλεί τον Αλέξη Τσίπρα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, με αφορμή την επανεκλογή του στην πρωθυπουργία της Ελλάδας.
Στο πλέγμα των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα έναντι των ευρωπαίων εταίρων και των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, εξηγεί ο ΣΕΤΕ, η σύνθεση των πολιτικών που θα εφαρμοστούν και η ταχύτητα στην υλοποίησή τους, είναι οι παράγοντες από τους οποίους θα κριθεί η πορεία της χώρας.
Ο τουρισμός, συνεχίζει χαρακτηριστικά, εξακολουθεί να αποτελεί σήμερα τον σημαντικότερο παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης και κύριο μοχλό για την αύξηση του ΑΕΠ, την ενίσχυση της απασχόλησης, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, την ενδυνάμωση των τοπικών οικονομιών και κοινωνιών.
Το αμέσως επόμενο διάστημα, τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, είναι επιτακτική η ανάγκη εφαρμογής του Οδικού Χάρτη που έχει εκπονήσει ο ΣΕΤΕ, στοχεύοντας τα 3,3 δισ. ευρώ επενδύσεων ετησίως και τη δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας, με ορίζοντα το 2021.
Ως προτεραιότητα, ο ΣΕΤΕ θέτει τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού μας προϊόντος με δεδομένη την αύξηση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο και την επάνοδό του στα επίπεδα των ανταγωνιστών, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την ενεργοποίηση ενός πλήρους πλάνου ενεργειών υποστήριξης και επίλυσης του προβλήματος της ανεξέλεγκτης προσφυγικής και μεταναστευτικής ροής στο ανατολικό Αιγαίο.