Εννέα ασθενείς νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Ρεθύμνου με κορονοϊό. Ειδικότερα, οι τρεις νοσηλεύονται στην κλινική covid, οι τέσσερις παρουσιάζουν ύποπτα συμπτώματα και να μένουν τα αποτελέσματα των μοριακών τεστ στα οποία έχουν υποβληθεί ενώ διασωληνωμένοι στη μονάδα εντατικής θεραπείας παραμένουν δυο ασθενείς.
Συνολικά 86 κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ στην Κρήτη, σύμφωνα με τα στοιχεία της ημερήσιας έκθεσης επιδημιολογικής επιτήρησης η γεωγραφική κατανομή έχει ως εξής:
-
42 στο Ηράκλειο
-
6 στο Λασίθι
-
15 στο Ρέθυμνο και
-
23 στα Χανιά.
Αναλυτικότερα στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αναφέρεται: «Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.585 , εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 711.128 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 50.8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 153 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.107 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με covid-19 είναι 36, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.555 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 348 (62.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 81.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 308 (88.51%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 40 (11.49%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.279 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 250 (ημερήσια μεταβολή +13.64%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 213 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη)».
Καθησυχαστικός ο Μαγιορκίνης για τη «Δέλτα plus»
«Το στέλεχος Δέλτα plus δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερο προφίλ ώστε να καταταγεί ως στέλεχος ανησυχίας ή στέλεχος υπό παρακολούθηση», τόνισε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, πρόσθεσε ότι «δεν βλέπουμε κάποια σημαντική αύξηση σε αυτό που λέει ο κόσμος μεταδοτικότητα- αλλά ουσιαστικά είναι διεισδυτικότητα- σε σχέση με το στέλεχος Δ».
«Το στέλεχος Α έχει χάσει τη σημασία του με τη Δέλτα, δεν θεωρείται στέλεχος ανησυχίας από τις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε το στέλεχος Δέλτα κυριάρχησε καθολικά», επισήμανε, υπογραμμίζοντας ότι «οι επιστήμονες δεν βλέπουν να έχει το στέλεχος Δέλτα + κάποιο ιδιαίτερο πλεονέκτημα σε σχέση με το στέλεχος Δέλτα».
«Τα στοιχεία από μοντέλα στα εργαστήρια, δείχνουν ότι το συγκεκριμένο στέλεχος δεν ξεφεύγει από τα εμβόλια, τα οποία είναι επαρκή», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η τρίτη δόση του εμβολίου είναι εξαιρετικά σημαντική για τα άτομα που βρίσκονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου, ενώ γενικά η ενισχυτική δόση έχει πολύ μεγάλη σημασία σε μια επιδημική αύξηση.
«Η τρίτη δόση φαίνεται ότι διευρύνει την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού σε μεταλλαγμένα στελέχη. Αναπτύσσεται μια ομπρέλα που είναι πιο μεγάλη, οπότε και να προκύψει μια νέα μετάλλαξη, θα έχουμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα», τόνισε.
Ανεμβολίαστο το 94% των ασθενών στις ΜΕΘ Μακεδονίας και Θράκης
Ξεπερνά το 94% το ποσοστό των ανεμβολίαστων που νοσηλεύονται λόγω covid-19 στις ΜΕΘ σε 28 νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης σύμφωνα με στοιχεία που έχουν αναρτηθεί στις σελίδες τους.
Όσον αφορά στο ποσοστό των ανεμβολίαστων που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες, με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου, κυμαίνεται από 83,8% έως 85,2%.
Αναλυτικά, στα 14 νοσοκομεία που υπάγονται στην αρμοδιότητα της 3ης ΥΠΕ (Μακεδονίας) σήμερα, ο συνολικός αριθμός νοσηλευόμενων, λόγω covid-19 σε απλές κλίνες ανέρχεται σε 356, εκ των οποίων οι 283 (79,5% ) ανεμβολίαστοι και 73 (20,5%) εμβολιασμένοι.
Ο αριθμός των νοσηλευόμενων με απλές κλίνες με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνο ανέρχεται σε 27 εκ των οποίων 23 (85,2%) ανεμβολίαστοι και τέσσερις (14,8%) εμβολιασμένοι, ενώ στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 77 ασθενείς εκ των οποίων 73 ανεμβολίαστοι (94,8%) και τέσσερις εμβολιασμένοι (5,2%).
Στα 14 νοσοκομεία που υπάγονται στην αρμοδιότητα της 4ης ΥΠΕ (ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης) σήμερα ο συνολικός αριθμός νοσηλευόμενων λόγω Covid-19 σε απλές κλίνες ανέρχεται σε 293, εκ των οποίων οι 222 (75,8%) ανεμβολίαστοι και οι 71 (24,2%) εμβολιασμένοι.
Ο αριθμός των νοσηλευόμενων με απλές κλίνες με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνο ανέρχεται σε 37, εκ των οποίων 31 ανεμβολίαστοι (ποσοστό 83,8%) και έξι εμβολιασμένοι (16,3%), ενώ στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 51 ασθενείς εκ των οποίων 48 ανεμβολίαστοι (94,1%) και τρεις εμβολιασμένοι (5,9%).
Εμβόλιο Pfizer: Στο 90,7% η αποτελεσματικότητα στα παιδιά 5-11 ετών
Αποτελεσματικότητα έναντι του κορωνοϊού κατά 90,7% για τα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών εμφανίζει το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech, σύμφωνα με κλινική μελέτη της εταιρείας.
Την ώρα που οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο εμβολιασμού της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας, οι δόσεις θα μπορούσαν να ξεκινήσουν στις αρχές Νοεμβρίου, εάν οι ρυθμιστικές αρχές δώσουν το πράσινο φως. Λεπτομέρειες της μελέτης της Pfizer δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο και σύμφωνα με αυτές η δοκιμή αφορούσε 2.268 παιδιά στην ομάδα 5 έως 11 που έλαβαν δύο εμβόλια με διαφορά τριών εβδομάδων είτε με εικονικό φάρμακο είτε με εμβόλιο χαμηλής δόσης. Κάθε δόση ήταν το ένα τρίτο της ποσότητας που χορηγείται σε εφήβους και ενήλικες.
Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι το εμβόλιο χαμηλής δόσης ήταν σχεδόν 91% αποτελεσματικό. Δεν αναφέρθηκε σοβαρή λοίμωξη σε κανένα από τα παιδιά, αλλά τα εμβολιασμένα παιδιά είχαν πολύ πιο ήπια συμπτώματα από τα ανεμβολίαστα.
Επιπλέον, τα μικρά παιδιά ανέπτυξαν επίπεδα αντισωμάτων που καταπολεμούν τον κορωνοϊό εξίσου ισχυρά με τους εφήβους και τους ενήλικες.