Η παρατεταμένη ανομβρία που επικράτησε φέτος σε συνδυασμό με τη μη ορθολογική χρήση νερού τους καλοκαιρινούς μήνες έχουν ήδη αρχίσει να δημιουργούν δυσκολίες στην υδροδότηση της πόλης, η οποία εν μέσω θέρους κινδυνεύει να μείνει χωρίς νερό, όπως ανέφερε χθες ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γ. Μαρινάκης.
Οι συχνές διακοπές υδροδότησης, λόγω βλαβών στις εγκαταστάσεις του Κουρνά και της Αργυρούπολης την προηγούμενη εβδομάδα, δημιούργησαν μια ασφυκτική κατάσταση και έντονες διαμαρτυρίες από τους πολίτες, ενώ το φαινόμενο αυτό φαίνεται πως θα συνεχιστεί αν δεν υπάρξει συμμόρφωση και ορθολογική χρήση του νερού εκ μέρους των καταναλωτών, με δεδομένο ότι πλέον οι ποσότητες νερού που φτάνουν στον μητροπολιτικό δήμο από τη λίμνη του Κουρνά και τις πηγές της Αργυρούπολης θα είναι περιορισμένες, προκειμένου να υπάρξει οικονομία τόσο από πλευράς παραχώρησης ύδατος όσο και από πλευράς διαχείρισης τους.
Χθες σε δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο δήμαρχος Ρεθύμνου και πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί να αντιληφτούν τη σημασία του αγαθού και να μην προχωρούν σε αλόγιστη χρήση του με δεδομένες τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τον χειμώνα και δεν αποκλείεται να συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια.
Ο Γ. Μαρινάκης ανέφερε: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή και πρέπει να επιλύσουμε άμεσα, είναι το θέμα της λειψυδρίας. Υπάρχει έλλειμμα νερού. Παίρνουμε λιγότερες ποσότητες και από τον Κουρνά και από την Αργυρούπολη. Σας ενημερώνω ότι το Σάββατο το πρωί στις δεξαμενές του Γάλλου ήταν μισό μέτρο το ύψος του νερού. Μετά από συντονισμένες ενέργειες και προσπάθειες και με πολύ καλή συνεργασία με τον ΟΑΚ διά του Βαγγέλη Μαμαγκάκη, φουλάραμε τις δεξαμενές του δήμου Ρεθύμνου για να μπορούμε μετά να κάνουμε διαχείριση νερού. Γιατί με δεξαμενές που είχαν ήδη εξαντλήσει τα αποθέματά τους κινδύνευε να τιναχτεί όλο το σύστημα ύδρευσης του δήμου Ρεθύμνης στον αέρα. Θα πρέπει λοιπόν όλοι να βάλουμε νερό στο κρασί μας. Η πρώτη πάντα προτεραιότητα είναι η ύδρευση. Το δεύτερο που πρέπει να κάνουν όλοι οι Ρεθεμνιώτες είναι καλή διαχείριση του νερού. Ήδη παρατήρησα τον εαυτό μου ότι χωρίς να είμαι λιγότερο καθαρός, το ίδιο και το σπίτι μου, μπορώ και μπορούμε όλοι να κάνουμε καλύτερη διαχείριση του νερού και να εξοικονομούμε πάρα πολύ άνετα 10% και 15%. Υπάρχουν χίλιες χρηστικές συμβουλές. Η ΔΕΥΑΡ κατά καιρούς έχει μοιράσει πολύ ωραία έντυπα ενημερωτικά με οδηγίες χρήσης νερού. Με αυτό το θέμα ακόμα και αν φέτος τα καταφέρουμε, δεν είναι βέβαιο το τι θα γίνει του χρόνου. Διότι σε αυτές τις χρονιές δεν είναι ότι τη μια μόνο χρονιά δεν έβρεξε, αλλά μπαίνουμε σε ένα κύκλο ξηροθερμικό».
Ο Γιώργος Μαρινάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις πρωτοβουλίες της ΕΔΕΥΑ για τη χρηματοδότηση έργων ύδρευσης και αποχέτευσης μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος» τα οποία, όπως είπε, είναι έργα υποδομής απαραίτητα για τις περιοχές αφού δίδουν τη δυνατότητα ορθολογικής χρήσης νερού και περιορισμού των διαρροών. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Είμαι πολύ ευτυχής που πλέον στην ατζέντα όλων των κομμάτων μπαίνει για πρώτη φορά το θέμα νερό. Εμείς σαν ΔΕΥΑΡ το πρόγραμμα «Φιλόδημος» του ΥΠΕΣ, το προκαλέσαμε, λέγοντας κάποια πράγματα τα οποία ήταν δυστυχώς άγνωστα στο κεντρικό πολιτικό σύστημα. Ότι δηλαδή από το νερό της ύδρευσης το μισό το χάνουμε και δεν τιμολογείται καν, είτε από διαρροές των δικτύων, είτε από κλοπή. Γι’ αυτό επιμείναμε και ξεκινάμε έργα τηλεμετρίας σε όλη την Ελλάδα και το έργο της ΔΕΥΑΡ αξιολογήθηκε ως πρώτο από πλευράς ωριμότητας και θα συμβασιοποιηθεί. Αλλά πρέπει να ελέγξουμε τα δίκτυά μας. Παράλληλα, όταν θα εγκατασταθεί το σύστημα τηλεμετρίας θα μπορεί να γίνεται έλεγχος των διαρροών και των πιέσεων. Μπορούμε δηλαδή να έχουμε το ίδιο νερό με ρυθμισμένες πιέσεις και να κάνουμε οικονομία της τάξης 15 με 20%».
Το αρδευτικό έργο θα εξασφαλίσει τις απαιτούμενες ποσότητες ύδρευσης
Την ίδια στιγμή όμως η χρήση του νερού ύδρευσης για αρδευτικούς λόγους και ο μη διαχωρισμός των δικτύων οδηγεί σε σπατάλη νερού και δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην υδροδότηση. Για τον μητροπολιτικό δήμο Ρεθύμνου εκκρεμεί η υλοποίηση του μεγάλου έργου που θα εξασφαλίσει την άρδευση των εκτάσεων του ανατολικού Ρεθύμνου από το Φράγμα Ποταμών εξοικονομώντας ταυτόχρονα σημαντικές ποσότητες νερού για την ύδρευση.
Η μελέτη έχει ολοκληρωθεί από τον ΟΑΚ. Ήδη ο υπουργός Υποδομών Χ. Σπίρτζης έχει δηλώσει ότι το έργο βρίσκεται σε προτεραιότητα προκειμένου να ενταχθεί στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
Την ίδια στιγμή παραμένουν αναξιοποίητες οι ποσότητες του νερού από το Φράγμα Ποταμών, αφού δεν έχουν υλοποιηθεί τα απαραίτητα έργα για να μπορεί αυτό να καλύψει ανάγκες ύδρευσης. Ειδικότερα, η κατασκευή του διυλιστηρίου στο Γιαννούδι αλλά και των δικτύων, χαρακτηρίζονται έργα αναγκαία ώστε να επιτευχθεί και ο πρωταρχικός στόχος της κατασκευής του φράγματος των Ποταμών και τα οποία εκκρεμούν καθώς βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της μελέτης.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο δήμαρχος Ρεθύμνου ανέφερε: «Η μεγαλύτερη όμως πληγή είναι η μη διαχείριση του αρδευτικού νερού. Εκεί γίνεται η μεγάλη σπατάλη, διότι είναι τραγικό να έχουμε ώριμη μελέτη που να μπορεί να αρδευτεί όλη η ανατολική πλευρά του δήμου μέχρι τον δήμο Γεροποτάμου, την παραλιακή του ζώνη, με ένα έργο 4 εκατομμυρίων και εμείς ακόμη αυτό το νερό το πετάμε στη θάλασσα. Με αυτό το έργο εκτός από το ότι θα υπάρχει αρδευτικό νερό που θα μπορούμε να το ελέγξουμε και να το εκτιμήσουμε, αμέσως εξοικονομεί ο δήμος στην ύδρευσή του 2.000 κυβικά ημερησίως. Η ενημέρωση είναι ότι αυτό είναι στα προτεινόμενα έργα για το νέο πρόγραμμα του υπουργείου και τις δημόσιες επενδύσεις. Το άλλο μεγάλο θέμα που θα πρέπει να αναλογιστούν όλοι εκείνοι που πέρυσι δεν άφηναν να γίνει, είναι το διυλιστήριο στην κορυφή του Άδελε. Ένα έργο το οποίο μόνο από ιδεοληψία και χωρίς καμία καλή ενημέρωση, κάποιοι το απέκρουσαν. Αυτό λοιπόν το έργο το ετοιμάζουμε σε μια περιοχή που έχουμε επιλέξει και θα γίνει και του χρόνου δεν θα έχουμε τέτοια προβλήματα. Βέβαια αυτό δεν πρέπει να μας αποκοιμίσει και να μην διεκδικούμε το μεγάλο διυλιστήριο στο Γιαννούδι, που θα καλύψει τις ανάγκες όλου του παραλιακού νομού και του δήμου Ρεθύμνης μέχρι τα όρια του νομού Ηρακλείου. Άρα λοιπόν αυτομάτως εξυπηρετούμε εκεί όπου υπάρχει φοβερή ζήτηση τουριστική. Υπάρχουν περιοχές πρωτεύουσες στον κόσμο που υπάρχει πλέον δελτίο νερού. Στις δε πόλεις δεν υπάρχουν ηλεκτρονικές πινακίδες που να λένε που είναι οι στάσεις και τα πάρκινγκ αλλά πόση είναι ακόμη η επάρκεια νερού. Πρέπει να ετοιμαζόμαστε και από άποψης κράτους και δήμων αλλά και πολιτών για πολύ δύσκολες περιόδους».