Περιορισμένη κίνηση καταγράφεται στη λαϊκή αγορά της Πέμπτης μετά την εφαρμογή του νέου lockdown, με τους παραγωγούς να δηλώνουν απαισιόδοξοι για το μέλλον.
Οι καταναλωτές που επισκέφτηκαν χθες τη λαϊκή αγορά φορούσαν τις μάσκες τους και τηρούσαν τα υγειονομικά μέτρα, ενώ από νωρίς στον χώρο βρίσκονται και κλιμάκιο της ΕΛΑΣ διενεργώντας τους σχετικούς ελέγχους.
Η εφαρμογή των νέων περιορισμών είχε ως αποτέλεσμα αρκετοί Ρεθεμνιώτες είτε να απέχουν από τις καθιερωμένες τους συνήθειες, είτε να προχωρούν σε φειδωλές αγορές, εικόνα για την οποία ήταν απόλυτα προετοιμασμένοι και οι παραγωγοί, οι οποίοι αντίστοιχα, παράγουν πλέον μικρότερες ποσότητες προϊόντων.
Η μειωμένη κίνηση αποδίδεται σαφώς στις αυστηρές νομοθεσίες που ισχύουν σε όλη τη χώρα από το Σάββατο και αφετέρου στην έλλειψη αγοραστικού κοινού από την ενδοχώρα, καθώς οι γραμμές των λεωφορείων προς τα χωριά του νομού δεν επαρκούν. Αυτό, σε συνδυασμό με την πρόσφατη θεομηνία που κατέστρεψε πολλές καλλιέργειες και την απαγόρευση των εμπορικών πάγκων στη λαϊκή αγορά, έχει δημιουργήσει κλίμα αβεβαιότητας σε πολλούς παραγωγούς.
Ο φόβος έχει καθηλώσει τον τζίρο στη λαϊκή, σε χαμηλά επίπεδα
«Συνήθως σε άλλες εποχές πριν τα Χριστούγεννα δεν επικρατούσε αυτή η εικόνα. Κανονικά κάθε Πέμπτη έχει περισσότερη κίνηση», περιγράφει ο κ. Γεώργιος, Παναρετάκης παραγωγός με βιολογικά προϊόντα και μπανάνες, ενώ παρατηρεί πως «έχει μειωθεί η κίνηση γιατί έχουν κλείσει και τα μαγαζιά. Ο κόσμος φοβάται και με τη μάσκα και με τα πρόστιμα και δεν βγαίνει έξω από το σπίτι του. Επειδή δεν υπάρχουν συχνά δρομολόγια με τα λεωφορεία δεν κατεβαίνουν από τα χωριά. Μπορεί κάποιοι να έρχονται για τις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και εκεί πλέον μπορεί να κάνουν την αποπληρωμή μέσω διαδικτύου. Το γεγονός ότι και το εμπορικό κομμάτι έχει φύγει από τη λαϊκή συμβάλλει στη μειωμένη κίνηση. Το θετικό είναι ότι ακόμα είμαστε ανοικτοί και τα προϊόντα μας δεν θα χαλάσουν. Τώρα προσπαθούν να πάρουν τις αγορές της εβδομάδας και θα προσπαθήσουν να κατέβουν μία φορά, όχι τρεις».
Ο φόβος και η οικονομική δυσχέρεια που αντιμετωπίζει η ελληνική οικογένεια αποτελούν την αιτία των συγκρατημένων αγορών και για τον κ. Νίκο Ζουμπεράκη, παραγωγό μελιού και αυγών: «Η κίνηση έχει περιοριστεί πολύ, ο κόσμος φοβάται να βγει έξω και λόγω κρίσης, ακόμα και αν έχει λεφτά, τα βάζει στην άκρη», μας λέει, τονίζοντας πως οι παραγωγοί προχωρούν σε εκπτώσεις, προκειμένου να προσελκύσουν κόσμο: «Έχουμε κατεβάσει σχεδόν όλοι τις τιμές, κάνουμε ό,τι μπορούμε. Σήμερα δεν έχει ούτε τη μισή κίνηση από ό,τι άλλες Πέμπτες. Πολύς κόσμος ερχόταν να ψωνίσει εμπορικά, ρούχα παπούτσια και άλλα και αναγκαστικά περνούσε και από εμάς, οπότε υπήρχε σαφώς μεγαλύτερη κίνηση. Το εμπόρευμα ανανεώνεται συνέχεια».
Αγνώριστη είναι η εικόνα που μας μεταφέρει και η κα Μαρία Κονσολάκη, παραγωγός φρούτων και ξηρών καρπών, λίγες ημέρες πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων σε σχέση με περσινές χρονιές: «Ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος ήταν οι καλύτεροί μας μήνες. Η κίνηση είναι πολύ μειωμένη, αλλά είναι λογικό. Ο κόσμος το ξανασκέφτεται και κυρίως αγοράζει μικρές ποσότητες. Το εμπόρευμα μας, ωστόσο, συνεχίζουμε να το ανανεώνουμε».
Μία αισιόδοξη οπτική δίνει ο κ. Μανώλης Νύκταρης, παραγωγός φρούτων, που δηλώνει ευχαριστημένος, καθώς περίμενε τα χειρότερα: «Η κίνηση για κάποια προϊόντα είναι καλή. Για κάποια άλλα, που δεν είναι είδη πρώτης ανάγκης, δεν δουλεύουν τόσο πολύ στα ίδια επίπεδα με τις προηγούμενες Πέμπτες. Έχουμε μειώσει την ποσότητα που πρέπει να φέρουμε, μπορεί να έχει μειωθεί αλλά τουλάχιστον πουλιούνται. Εγώ προσωπικά το περίμενα χειρότερο, οπότε είμαι ευχαριστημένος», εξηγεί.
Συμμορφώνονται με τα υγειονομικά μέτρα
Σχεδόν σε απόλυτο βαθμό τηρούνται πλέον τα υγειονομικά μέτρα, τόσο από τους πολίτες όσο και από τους παραγωγούς στη λαϊκή αγορά, όπως αναφέρουν οι τελευταίοι.
«Όλοι τηρούν τα μέτρα, όλοι φοβούνται. Μπορεί να παραπονιούνται αλλά έχουν συμμορφωθεί, από ότι βλέπω» σχολιάζει ο κ. Ζουμπεράκης, ενώ ίδια εικόνα μεταφέρει και ο κ.Μιχάλης Λεβεντάκης, παραγωγός λαχανικών και φρούτων: «Σήμερα το 90% φοράει μάσκα κανονικά και γίνονται έλεγχοι για μάσκες και αποστάσεις».
Αίσθημα όλων των παραγωγών πάντως, είναι η αβεβαιότητα, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που φοβούνται για την επόμενη ημέρα. Ο αστάθμητος παράγοντας της πανδημίας και οι συνεχείς αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των λαϊκών έχουν μετατρέψει την παραγωγή προϊόντων, σε καθημερινό ρίσκο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Σταύρος Ζουράρος, γεωπόνος και παραγωγός βιολογικών προϊόντων από τα Αγγελιανά:
«Η καραντίνα έχει άμεση σχέση για τη μειωμένη κίνηση. Η αγορά ανεβάζει την τιμή, είναι δυσεύρετα σπανάκια, μπρόκολα, ντομάτες, είχαμε καταστροφές τεράστιες. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η στήριξη του κράτους και θα πρέπει να στηριχθούν οι παραγωγοί, αλλιώς δεν θα ξαναφυτέψει κανείς. Δεν μπορεί με την ανασφάλεια, λόγω κορονοϊού, να ρισκάρει ο άλλος να φυτέψει. Χρειαζόμαστε μία δικλείδα ασφαλείας, μία κάλυψη από το ελληνικό κράτος για να μπορέσει να παράγει και να μην πεινάσει ο κόσμος. Η αγορά είναι πολύ ρευστή και πλέον είναι ρίσκο να φυτέψεις, κανείς δεν σου εγγυάται τίποτα», τονίζει.
Απαισιοδοξία από όλους τους παραγωγούς περιγράφει και ο πρόεδρος των παραγωγών της λαϊκής αγοράς του Ρεθύμνου κ. Παναγιώτης Ματθαίου, εκφράζοντας τις ανησυχίες του κλάδου για καθολικό κλείσιμο. «Η μεγαλύτερη δύναμη της λαϊκής είναι οι παραγωγοί με τα κηπευτικά τους και τα φρούτα τους και όμως οι πάγκοι είναι φτωχοί. Είναι η πρώτη Πέμπτη της καραντίνας, είναι πεσμένη η κίνηση και όλοι είναι δυσαρεστημένοι και απαισιόδοξοι. Φοβόμαστε πιο αυστηρά μέτρα στο άμεσο μέλλον».
Μεγάλες οι απώλειες στις καλλιέργειες από την κακοκαιρία
Το αίτημα των παραγωγών για οικονομική στήριξη και ευνοϊκές ρυθμίσεις από το κράτος, γίνεται ακόμα εντονότερο, λόγω της πρόσφατης θεομηνίας που ξέσπασε στην Κρήτη, αφήνοντας στο πέρασμά της, μεταξύ άλλων, μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες, όπως καταγγέλλουν οι παραγωγοί.
«Με την κακοκαιρία είχαμε μεγάλες ζημιές, για παράδειγμα έξι παραγωγοί από τα Αγγελιανά, είχαν αποκλειστεί», καταγγέλλει ο κ. Ματθαίου, ενώ ο κ. Ζουράρος αναφέρει πως «Είχαμε τεράστιο απώλειες, κολύμπησαν τα χωράφια, ειδικά στον Μυλοπόταμο και στον δήμο Ρεθύμνης, που χτυπήθηκαν αφάνταστα».
Για μεγαλύτερη ανοχή της πολιτείας και του δήμου κάνει έκκληση και ο κ. Λεβεντάκης:
«Θέλουμε η πολιτεία να μας στηρίξει. Οι παραγωγοί ζορίζονται έτσι και αλλιώς και δύσκολα παίρνουν αποζημιώσεις. Η κοινωνία και ο δήμος πρέπει να γίνουν πιο ανεκτικοί ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν ομαλά οι λαϊκές», καταλήγει.