Δεύτερη ευκαιρία σε εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, που δεν κατάφεραν να αξιοποιήσουν την προηγούμενη ευνοϊκή ρύθμιση για τη δήλωση των πραγματικών επιφανειών των ακινήτων τους στους δήμους, δίδεται ως το τέλος του χρόνου.
Στόχος είναι να επιτραπεί και σε αυτούς τους ιδιοκτήτες να κλείσουν οριστικά και χωρίς υπέρογκες αναδρομικές επιβαρύνσεις τις εκκρεμότητες που έχουν στους δήμους τους, με τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα των σπιτιών τους και των λοιπών ακινήτων τους.
Η σχετική διάταξη του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, παρέχει και πάλι στους πολίτες τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής εκπρόθεσμων αρχικών ή τροποποιητικών – διορθωτικών δηλώσεων στους δήμους όλης της χώρας, για την αποκάλυψη των πραγματικών επιφανειών των ακινήτων τους και την καταβολή των επιπλέον δημοτικών φόρων και τελών που θα προκύψουν, χωρίς αναδρομικές χρεώσεις και χωρίς επιβαρύνσεις με πρόστιμα και προσαυξήσεις για τις χρονικές περιόδους προ του 2020.
Οι εντασσόμενοι στη νέα ρύθμιση θα καλούνται να πληρώσουν τα επιπλέον ποσά που προκύπτουν μόνο για χρονικές περιόδους από την 1η/1/2020 και μετά και με προσαύξηση 20%, η οποία θα καλύπτει μόνο το χρονικό διάστημα από την 1η/1/2020 μέχρι την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης. Η πλατφόρμα δήλωσης των αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων είναι https://tetragonika.govapp.gr/.
Οι πολίτες έχουν πλέον μια «δεύτερη ευκαιρία» να δηλώσουν στους δήμου την πραγματική επιφάνεια των ιδιοκτησιών τους και με τον τρόπο αυτό, μπορούν να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους χωρίς να κινδυνεύουν με την καταβολή μεγάλων προστίμων και προσαυξήσεων.
Στον δήμο Ρεθύμνου πάντως μέχρι στιγμής η ανταπόκριση είναι μηδαμινή, καθώς όπως ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο αντιδήμαρχος οικονομικών, Στέλιος Σπανουδάκης, έχουν γίνει μόλις 15 αιτήσεις. Ο ίδιος καλεί τους πολίτες να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που τους δίδεται επισημαίνοντας ότι θα γλιτώσουν από πρόστιμα και προσαυξήσεις ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα πως το πρόστιμο που θα επιβληθεί σε περίπτωση ελέγχου θα είναι πολύ τσουχτερό. Όπως διευκρίνισε οι πολίτες που δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά μπορούν να προσέρχονται στα γραφεία της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου στο Άδελε και να καταθέτουν χειρόγραφες αιτήσεις. Όπως εξήγησε με την προηγούμενη ρύθμιση είχαν δηλωθεί 14.000 ακίνητα και προστέθηκαν 300.000 τ.μ.
«Σίγουρα υπάρχουν αρκετές επιφάνειες αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων ακόμα στον δήμο μας. Και είναι προς όφελος των πολιτών να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που δίδεται για δεύτερη φορά και μέχρι το τέλος του χρόνου να δηλώσουν τις πραγματικές επιφάνειες των ακινήτων τους. Σε διαφορετική περίπτωση ο δήμος μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα για αδήλωτα τ.μ. και αυτό γίνεται είτε όταν προσέρχονται ιδιοκτήτες για να ζητήσουν βεβαίωση ΤΑΠ (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας), οπότε και γίνεται διασταύρωση των στοιχείων των τ.μ. με αυτά της ΔΕΗ και του Ε9, είτε όταν σαν δήμος ζητάμε από την εφορία στοιχεία για μεγάλες ιδιοκτησίες και κάνουμε ελέγχους. Τα πρόστιμα για τους παραβάτες είναι τσουχτερά, καθώς προβλέπουν πληρωμή τελών από το 2009 μέχρι όταν ζητήσουν την βεβαίωση και πρόστιμο επί των τελών την τελευταία 5ετία, το οποίο είναι υψηλό» ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.».
Τι προβλέπει η ρύθμιση
Η νέα αυτή ρύθμιση προβλέπει ότι όσοι αποφασίσουν να υποβάλουν εκπρόθεσμες δηλώσεις για να αποκαλύψουν τον πραγματικό αριθμό των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων τους στους δήμους, όπως αυτός είναι ήδη δηλωμένος στο Ε9 της εφορίας:
α) Θα απαλλαγούν και αυτοί πλήρως από αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών, προστίμων και προσαυξήσεων (που φθάνουν μέχρι και το 200%) για χρονικές περιόδους πριν από το 2020.
β) Θα κληθούν να καταβάλουν τα πρόσθετα ποσά των δημοτικών φόρων και των δημοτικών τελών που αναλογούν στα επιπλέον δηλωθέντα τετραγωνικά μέτρα, για την περίοδο από την 1η/1/2020 και μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης δήλωσης προσαυξημένα κατά ποσοστό 20%.
γ) Η εξόφληση των επιπλέον ποσών και των προσαυξήσεων 20% που αναλογούν στην περίοδο από την 1η/1/2020 μέχρι την ημερομηνία υποβολής της διορθωτικής δήλωσης θα μπορεί να γίνει τμηματικά έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις, όπως ήδη συμβαίνει με τα ποσά που βεβαιώνονται στο πλαίσιο εφαρμογής της προηγούμενης ρύθμισης. Το ελάχιστο όριο κάθε μηνιαίας δόσης, πλην της τελευταίας, είναι τα 10 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και τα 50 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα.
Συνεπώς, οι ιδιοκτήτες που θα υποβάλουν στους δήμους τους δηλώσεις οικειοθελούς αποκάλυψης των πραγματικών επιφανειών των ακινήτων τους με βάση τη νέα ρύθμιση θα γλιτώσουν από την πληρωμή υπέρογκων ποσών, καθώς θα αρκεί να πληρώσουν μόνο τα επιπλέον δημοτικά τέλη και τον επιπλέον ΤΑΠ που αναλογούν στα επιπλέον τ.μ., με αναδρομικές χρεώσεις μόνο για τις περιόδους από την 1η/1/2020 και μετά και με προσαύξηση 20%, αντί 100%-200% που ισχύουν σήμερα.
Η εφαρμογή αναπτύχθηκε από την ΚΕΔΕ, με τη συνεργασία και την υποστήριξη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του υπουργείου Εσωτερικών, καθώς και της ΑΑΔΕ, τον ΔΕΔΔΗΕ και τη ΓΓΠΣ.
2,6 εκατομμύρια πολίτες έκαναν μέχρι σήμερα χρήση της πλατφόρμας
Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, την πρώτη περίοδο που τέθηκε σε λειτουργία η συγκεκριμένη πλατφόρμα, περισσότεροι από 2,6 εκατομμύρια πολίτες έκαναν χρήση της δυνατότητας να την χρησιμοποιήσουν και να δηλώσουν 60 εκατομμύρια επιπλέον τετραγωνικά μέτρα.
«Οι πολίτες που αξιοποίησαν αυτή τη δυνατότητα δηλώνοντας την πραγματική επιφάνεια των ιδιοκτησιών τους, γλύτωσαν από τέλη και πρόστιμα, ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ, ενώ με τις δηλώσεις των επιπλέον τετραγωνικών, οι Δήμοι διασφαλίζουν σε ετήσια βάση επιπλέον έσοδα, που θα χρησιμοποιηθούν είτε για να βελτιωθούν οι υπηρεσίες που παρέχουν στους δημότες τους, είτε για να μειωθούν τα δημοτικά τέλη, όπως έχει ήδη γίνει σε πολλούς Δήμους» αναφέρει η ΚΕΔΕ.
Έως το τέλος του έτους η ρύθμιση των χρεών της πανδημίας
Παράλληλα ανοιχτή είναι η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τη ρύθμιση των χρεών της πανδημίας σε 36 άτοκες δόσεις ή σε έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Οι φορολογούμενοι που επλήγησαν την περίοδο της πανδημίας μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις έως την 31η Δεκεμβρίου 2021, αλλά η υπαγωγή τους στη ρύθμιση συντελείται με την καταβολή της πρώτης δόσης μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2022. Οι επόμενες δόσεις της ρύθμισης καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών. Η ρύθμιση αφορά στα χρέη προς την εφορία των πληττομένων, που βεβαιώθηκαν την περίοδο από την 1η Μαρτίου 2020 έως την 31η Ιουλίου 2021. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 30 ευρώ για οφειλές έως 1.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων ή κατώτερο των 50 ευρώ για οφειλές άνω των 1.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων. Παρακάτω ακολουθούν 12 ερωτήσεις και ισάριθμες απαντήσεις για τη νέα ρύθμιση οφειλών.