Β’ ΕΝΟΤΗΤΑ: «ΘΕΡΙΝΑ ΘΕΡΕΤΡΑ» ΣΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΤΟΥ ΛΙΒΥΚΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ
Χειμώνες με 18ΟC
Στις περιοχές λοιπόν αυτές πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα αξιοποίησης του σπουδαίου τους κλιματολογικού χαρακτηριστικού, της διατήρησης των σχετικά υψηλών θερμοκρασιών ακόμη και κατά τους χειμερινούς μήνες. Οι θερμοκρασίες αυτές κυμαίνονται μεταξύ της ελάχιστης των 18οC, τους μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο και αρκετά μεγαλύτερων τους Ανοιξιάτικους μήνες, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, που και οι 5 αυτοί μήνες θεωρούνται νεκροί μήνες για τον τουρισμό στο νησί μας. Οραματιζόμαστε λοιπόν ότι θα μπορούσαν να ανεγερθούν μεγάλες τουριστικές μονάδες, οι οποίες θα λειτουργούσαν και τους χειμερινούς μήνες ως παραθεριστικά θέρετρα θερινής διαβίωσης. Αυτό θα το επιτρέπουν οι σχετικά υψηλές θερμοκρασίες αυτών των περιοχών ακόμη και το χειμώνα, που είναι ασυνήθιστες για τις άλλες περιοχές της Κρήτης. Στα κτίρια που θα αναγείρονταν, θα κυριαρχούσαν κατασκευαστικές και αρχιτεκτονικές φόρμες που θα εκμεταλλεύονταν και θα αξιοποιούσαν το ευεργετικό αυτό κλιματολογικό χαρακτηριστικό.
Τα ίδια χαρακτηριστικά τους ,που τους προσδίδουν συγκριτικό πλεονέκτημα
Αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των περιοχών είναι:
1ον: H αμφιθεατρική τοπιογραφία τους, με θέα προς το Λιβυκό Πέλαγος και όπου όλοι οι οικοδομήσιμοι χώροι, θα μπορούν να βλέπουν τη θάλασσα.
2ον: Η πολύ μεγάλη τους ηλιοφάνεια, που κατά τους χειμερινούς μήνες, θα μπορεί να θερμαίνει τόσο τα μπαλκόνια και τις βεράντες των δωματίων, όσο και τους κοινόχρηστους χώρους των restaurants, των café και των άλλων χώρων αναψυχής. Αυτό θα μπορεί να επιτευχθεί με κατάλληλες κλειστές κατασκευές από γυαλί ή plexiglass, και φυσικά με τον κατάλληλο προσανατολισμό.
3ον: Η κατασκευή μεγάλων κοινόχρηστων πισινών ή και ιδιωτικών ανά villas, με στεγασμένες ή ημιστεγασμένες οροφές από γυαλί ή plexiglass ώστε να διατηρείται η υψηλή θερμοκρασία.
4ον: Η χρησιμοποίηση των ηλιακών συλλεκτών, οι οποίοι λόγω της μεγάλης ηλιοφάνειας θα έχουν πολύ υψηλή απόδοση, ώστε να θερμαίνονται με συστήματα καλοριφέρ όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι των συγκροτημάτων αλλά και των δωματίων.
5ον: Επίσης η χρησιμοποίηση των ηλιακών συλλεκτών για την θέρμανση των πισινών ώστε το νερό να βρίσκεται σε θερμοκρασίες που να παρέχει την ίδια ευχάριστη αίσθηση όπως και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
6ον: Οι περιοχές αυτές βρίσκονται πολύ κοντά σε πολύ όμορφες μικρές παραλίες όπως για μεν τον Αλίκαμπο στα Σακτούρια είναι: του Αγίου Παύλου, του Ανηφορά, στο Βιγδολίδι, στα Φοινικίδια, στο Πρασονήσι, στην Αρμενόπετρα και στον Άγιο Γεώργιο. Για δε τα Πλατιά Περάματα του Ηρακλείου είναι: των Καλών Λιμένων, του Σεγρέζο, του Χρυσόστομου, του Τράφου του Κριγιού, του Γερόκαμπου και της Παλιόμαντρας. Σε αυτές τις παραλίες θα μπορούν να κολυμπούν και οι παραθεριστές τη θερινή σεζόν.
7ον: H γειτνίαση των περιοχών αυτών με τους σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους: της Φαιστού, της Αγίας Τριάδας, της Γόρτυνας, του Κομού, του Καμηλαρίου, της Κουμάσας, του Μοναστηρακίου Αμαρίου, του Αποδούλου και του Σπηλαίου των Καμαρών προς τα Ανατολικά, αλλά και του Φραγκοκάστελλου προς τα Δυτικά. Ακόμη σε κοντινή απόσταση υπάρχουν πολλές Βυζαντινές εκκλησίες όπως και τα Μοναστήρια, του Πρέβελη, του Αρκαδίου, της Παναγίας της Καλυβιανής και των Απεζανών.
8ον: Η γειτνίαση τους επίσης με το σημαντικό τουριστικό θέρετρο της Αγίας Γαλήνης, αλλά και τις μεγάλες κωμοπόλεις, του Σπηλίου, των Μοιρών και του Τυμπακίου.
9ον: Ακόμη η γειτνίασή τους με εξαιρετικά τοπία φυσικού κάλλους, όπως είναι: τα Μάταλα, οι τεχνητές λίμνες των Ποταμών Αμαρίου και της Φανερωμένης, καθώς και τα φαράγγια του Κουρταλιώτη, του Κοτσιφού, της Νίμπρου αλλά και της Αράδαινας.
10ον: Η ύπαρξη του στρατιωτικού αεροδρομίου Τυμπακίου σε απόσταση μόλις 25 χιλιομέτρων, το οποίο σήμερα βρίσκεται σε σχεδόν ανενεργό κατάσταση, και το οποίο θα μπορούσε να μετατραπεί σε μεσαίου μεγέθους πολιτικό αεροδρόμιο για charters πτήσεις που θα εξυπηρετούν τη τοπική τουριστική κίνηση.
και 11ον: Οι ευνοϊκές τιμές πώλησης της γης στις τοποθεσίες αυτές, συγκριτικά με άλλες παραθαλάσσιες περιοχές.
Η πρόταση για την περιοχή του Ρεθύμνου
Όσον αφορά την περιοχή του Αλίκαμπου – Πρασονησίου Ρεθύμνου, όπου επικεντρώνεται και το ενδιαφέρον μας, εκτιμούμε ότι μπορεί να υπάρξει μια πολύ αξιόλογη πρόταση για την τουριστική της αξιοποίηση. Η αξιοποίησή της αυτή θα συντελεστεί με την ανέγερση μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, που θα μπορούν να λειτουργούν όλο το χρόνο, αφού οι θερμοκρασίες και το χειμώνα θα είναι αρκετά υψηλές τόσο στους εσωτερικούς χώρους των συγκροτημάτων, όσο και στους εξωτερικούς χώρους όπου επίσης οι θερμοκρασίες θα είναι ανεκτές δημιουργώντας ευχάριστη αίσθηση. Η περιοχή σίγουρα συγκεντρώνει όλα τα παραπάνω πλεονεκτήματα, και επιπλέον διαθέτει το εκπληκτικό φυσικό της περιβάλλον με την μοναδικότητα της ύπαρξης μικρών ρεμάτων που είναι κατάφυτα με φοίνικες του Θεόφραστου που είναι αυτοφυές είδος στη Νότια Κρήτη. Αυτό βέβαια που θα συμβάλλει σημαντικά στη μεθόδευση της ανάδειξης της αναπτυξιακής αυτής πρότασης, θα είναι το άνοιγμα μιας ευρείας συζήτησης για το θέμα, σε τοπικό αλλά και Περιφερειακό επίπεδο. Για να μπορέσει η υπόθεση αυτή να έχει μια καλή τύχη θα πρέπει να αποκτήσει μια ισχυρή δυναμική με κύριο μοχλό τον τοπικό και τον ευρύτερο κοινωνικό χώρο.
Η επιτυχία του εγχειρήματος θα βασιστεί στη σωστή μεθόδευση
Ίσως μια πρωτοβουλία του υπουργείου Τουρισμού και μια γενναία χρηματοδότηση για μια πρώτη ενδεικτική μελέτη σκοπιμότητας ενός τέτοιου εγχειρήματος, θα αποτελούσε μια καλή αρχή. Βέβαια αυτό που θα πρέπει να περιλαμβάνει μια τέτοια μελέτη θα είναι η λεπτομέρεια και η πιστότητα στην αποτύπωση των απαραίτητων χαρακτηριστικών. Τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά είναι τα κλιματολογικά, που θα πρέπει να συλλεχθούν με την εγκατάσταση καταγραφικών σταθμών παρατήρησης των μετεωρολογικών στοιχείων για τουλάχιστον 3 χρόνια. Επίσης θα πρέπει να συλλεχθούν και πολλά άλλα στοιχεία για την ευρύτερη περιοχή και μάλιστα διαχρονικά, όπως: τα δημογραφικά, της οικονομικής δραστηριότητας, της δυνατότητας μεταφοράς νερού από τις κοντινές περιοχές, της δυνατότητας ικανοποιητικής συγκοινωνιακής σύνδεσης, καθώς και της σύνδεσης με τα κοντινότερα αεροδρόμια του Καστελλίου Ηρακλείου και των Χανίων. Ευτυχές βέβαια θα ήταν, εάν ένα από τα Τραπεζικά ιδρύματα της Κρήτης, είτε η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα είτε η Τράπεζα Χανίων ή και οι δύο μαζί από κοινού, να έδειχναν, είτε ίδιο επενδυτικό ενδιαφέρον είτε για λογαριασμό πελατών τους. Πολύ επιτυχής κίνηση θα ήταν επίσης, το να προχωρούσαν οι ανωτέρω Τράπεζες, στην εκπόνηση μιας εμπεριστατωμένης μελέτης, για τη διερεύνηση των επενδυτικών δυνατοτήτων της εν λόγω περιοχής.
Το παράδειγμα της «Minoan Group»
Σημαντική επίσης εμπειρία για την εν λόγω αξιοποίηση, θα μπορούσαμε να αντλήσουμε από το παράδειγμα της σχεδιαζόμενης τουριστικής επένδυσης, της μεγάλης τουριστικής εταιρείας της «Minoan Group», Βρετανικών συμφερόντων, στην όμοιας τοπιογραφίας περιοχή, στα δυτικά της Μονής Τοπλού στη Σητεία. Το σχέδιο της εν λόγω τουριστικής αξιοποίησης, περιλαμβάνει την ανέγερση τριών ολόκληρων παραθεριστικών οικισμών, με συνολικό ύψος επένδυσης που ανέρχεται στις πολλές εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και τη δημιουργία 1.200 τουλάχιστον θέσεων εργασίας.
Η προσδοκία
Μια ανάλογη πρωτοβουλία θα δημιουργούσε τις ευνοϊκότερες προοπτικές για το Νότιο Ρέθυμνο, που, κατά τη γνώμη μας, αξίζει μιας καλύτερης τύχης και αντιμετώπισης. Η ιστορική επαρχία του Αγίου Βασιλείου είναι μια προνομιακή περιοχή τόσο όσον αφορά το πολιτισμικό επίπεδο των τοπικών κοινωνιών του, όσο και τη γεωγραφική της θέση και την ομορφιά του τοπίου της! Σίγουρα η επιτυχία αυτού του εγχειρήματος θα προκαλούσε αλυσιδωτές εξελίξεις στην ολιστική αξιοποίηση του Νότιου Ρεθύμνου.