Το μέλλον του Περιφερειακού Τύπου συζητήθηκε στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου (Ίδρυμα Αγίας Σοφίας) στους Αγίους Πάντες του Δήμου Αποκορώνου στα Χανιά, στη διάρκεια Ημερίδας που διοργάνωσε το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με θέμα «Περιφερειακός Τύπος: Σύγχρονες τάσεις, προκλήσεις και προοπτικές».
Ομιλητές στην ημερίδα ήταν, οι Αντώνης Σκαμνάκης, επίκουρος καθηγητής ΑΠΘ, ο γ. γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος, ο πρόεδρος ΕΙΗΕΕ Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος, ο πρόεδρος ΣΗΠΕ Μανώλης Χαλκιαδάκης, ο πρόεδρος ΕΙΕΤ Αντώνης Μουντάκης και ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου -διευθυντής της εφημερίδας «Χανιώτικα νέα» Παρασκευάς Περάκης.
Την εν λόγω ημερίδα που είχε σκοπό την καταρχήν καταγραφή των απόψεων και των προτάσεων των ενώσεων του κλάδου, προκειμένου να ληφθούν υπόψη στη μελέτη «Περιφερειακός Τύπος: Σύγχρονες τάσεις, προκλήσεις και προοπτικές» που διεξάγεται κάθε χρόνο με τη χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, συντόνιζε ο δικηγόρος Μανώλης Νικολούδης.
Το «παρών» έδωσαν οι βουλευτές του Νομού του ΣΥΡΙΖΑ Βάλια Βαγιωνάκη και Αντώνης Μπαλωμενάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, εκδότες καθώς και εκπρόσωπος της ΠΟΕΣΥ, απευθύνοντας σύντομους χαιρετισμούς.
Ο δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες, στον Αποκόρωνα, ανέφερε:
«Σας καλωσορίζουμε στον όμορφο και φιλόξενο Αποκόρωνα. Μια βόλτα να κάνει κανείς θα καταλάβει γιατί είναι όμορφος και φιλόξενος. Αυτό τον τόπο εμείς τον διαφημίζουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο παντρεύοντας την ομορφιά του με τη φιλοξενία μας», υπογράμμισε ο κ. Κουκιανάκης για να τονίσει ευχόμενος στους συμμετέχοντες στην ημερίδα «να σας δίνει ο Θεός δύναμη στους δύσκολους οικονομικούς καιρούς που βιώνουμε να μπορέσετε να αντέξετε γιατί σας έχει ανάγκη ο τόπος» και απευθυνόμενος στον γενικό γραμματέα τόνισε: «Θεωρώ ότι αυτά τα τελευταία δημοσιογραφικά μετερίζια της ειδησεογραφίας που ακόμα αντέχουν στην Ελλάδα, θα πρέπει να τα στηρίξετε με όλες σας τις δυνάμεις…».
Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο εκπρόσωπος της ΠΟΕΣΥ, είπε: «Παρά την οικονομική κρίση εγώ και ο δημοσιογραφικός κόσμος ανέκαθεν πιστεύαμε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ένα Τύπο βιώσιμο, ανεξάρτητο, μαχητικό, αξιόπιστο και δεν θα εξαιρέσω το Κέντρο, αλλά δεν θα κάνω εκπτώσεις για την Περιφέρεια» υπογράμμισε η κυρία Νέλλη Κατσαμά έφορος Δ.Σ. για να συνεχίσει επισημαίνοντας: «Πάντοτε, όμως, υπό το πρίσμα ανάλογων περιστάσεων όλοι καλούμαστε και με τη σημερινή συγκυρία να προβούμε σε ορισμένες διαπιστώσεις…».
Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Α. Βουλγαράκης, ανέφερε μεταξύ άλλων:« Για τα προβλήματα δεν θα αναφερθώ, άλλωστε εσείς τα ξέρετε καλύτερα από μένα αλλά θέλω να πω δυο λόγια για τα οφέλη που έχουν οι τοπικές κοινωνίες από τον τοπικό Τύπο και τα ΜΜΕ γενικότερα που υπάρχουν σε κάθε τόπο», ανέφερε ο κ. Απόστολος Βουλγαράκης για να επισημάνει ότι «η οικονομία και η πολιτική και η αυτοδιοίκηση κυρίως, στηρίζονται στην ενημέρωση του τοπικού Τύπου επειδή ο κεντρικός Τύπος κάνει γενικές αναφορές. Οι τοπικές κοινωνίες κινούνται με τα τοπικά ΜΜΕ και οφείλει η κυβέρνηση να τα στηρίξει…».
«Ζητάμε ένα απολύτως διαυγές περιβάλλον για την άσκηση της δραστηριότητάς μας»
Την πρόταση για τη σύσταση Ταμείου για τον Τύπο στα πρότυπα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών δια μέσου του οποίου θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν άμεσα μια σειρά δράσεων επιμορφωτικού και όχι μόνο χαρακτήρα για τις τοπικές/περιφερειακές εφημερίδες, πρότεινε μιλώντας στην Ημερίδα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων κ. Μανώλης Χαλκιαδάκης.
«Αυτό το ταμείο το χρειαζόμαστε όλοι, για να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε καλύτερες εφημερίδες για το σήμερα και το αύριο, των έντυπων και ηλεκτρονικών εκδόσεών μας. Για να μπορέσουμε επίσης να χρηματοδοτήσουμε τις έρευνες αναγνωσιμότητας, προκειμένου να υπάρχει πλήρης εικόνα για το περιβάλλον στο οποίο λειτουργούμε και την απήχηση που έχουμε στο κοινό», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΗΠΕ.
Μεταξύ των προτάσεων που επίσης κατέθεσε ο κ. Χαλκιαδάκης, περιλαμβάνονται «μέτρα ενίσχυσης της φιλαναγνωσίας», τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Πιστεύουμε ότι θα πρέπει ακόμη να εξετάσετε, να εξετάσουμε από κοινού, μέτρα ενίσχυσης της φιλαναγνωσίας μέσα από τα σχολεία με κίνητρα για την αγορά του τοπικού Τύπου και ενίσχυσης της κυκλοφορίας του.
Να προωθήσετε μέτρα τα οποία θα μας προστατεύσουν, επιτέλους, από την απίστευτη κλοπή που γίνεται στο διαδίκτυο, ενώ θα πρέπει να ξαναδείτε και μάλιστα άμεσα τα ζητήματα των δημοσιεύσεων και να σταματήσετε την εξελισσόμενη διαδικασία κατάργησής τους. Όχι μόνο γιατί έτσι αποστερείτε έσοδα συνολικά από τον Τύπο, αλλά γιατί περιορίζετε την ενημέρωση των πολιτών και τη μεταφέρετε σε ένα άγνωστο – μπορεί και μηδενικό – αριθμό αποδεκτών.
Και κάτι τελευταίο – εφαρμόστε επιτέλους τον περιβόητο νόμο που κατοχυρώνει, αλλά μόνο στα χαρτιά – το 30% της διαφήμισης να κατανέμεται στα περιφερειακά μέσα. Νόμος που μηδέποτε στην πράξη εφαρμόστηκε. Και δείτε μόνο τα στοιχεία -που με δική σας πολιτική πρωτοβουλία- δόθηκαν στη Βουλή και στη δημοσιότητα – για τις δαπάνες διαφήμισης των τεσσάρων συστηματικών τραπεζών. Λιγότερο του 1,2%, πήγε στον περιφερικό Τύπο».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Χαλκιαδάκης, ανέφερε: «Θέλω να ελπίζω – ότι είναι σε γνώση του γενικού γραμματέα ο Περιφερειακός Τύπος – ακόμη και οι απολύτως υγιείς εξαιρέσεις του (αλλά θα έλεγα με έμφαση ιδίως αυτές) – έχουν υποστεί τεράστιες ζημίες – τεράστιες απομειώσεις εσόδων όλα αυτά τα χρόνια λόγω της παρατεταμένης ύφεσης της οικονομίας μας. Απώλειες εσόδων ως αποτέλεσμα τόσο τη δραστική μείωσης της κυκλοφορίας των εφημερίδων όσο κυρίως της τεράστιας μείωσης της διαφημιστικής δαπάνης. Και κοντά σ’ αυτή τη μείωση της ιδιωτικής διαφήμισης πρέπει να προστεθεί η μείωση του δημοσίου τομέα – στενού και ευρύτερου – ως αποτέλεσμα της πλήρους – επί της ουσίας διακοπής των δημοσιεύσεων στον Τύπο για κάθε σχεδόν δραστηριότητα του δημόσιου τομέα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εξαφανισθεί – απολύτως βίαια – το οποιοδήποτε προστατευτικό μαξιλάρι υπήρχε- και εν πολλοίς όριζε το πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργούσαμε.
Πιστεύω ότι δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο – σε καμιά χώρα του δυτικού κόσμου – ο Τύπος και δει ο Περιφερειακός – να έχει υποστεί μια τόσο βίαιη μεταβολή στα δεδομένα που αφορούν στη λειτουργία του – μεταβολή που δεν αφορά στη συν τελούμενη αλλαγή Παραδείγματος, αλλά υπερβαίνει τις συνθήκες της ίδιας της αγοράς – αυτές της βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης – όπου από μόνη της άλλωστε θα ήταν αρκετή να ταράξει τα θεμέλια του κλάδου μας – αλλά επεκτείνεται και σε μεταβολές που αφορούν – που αλλάζουν άρδην – το ίδιο το θεσμικό πλαίσιο που για χρόνια καθόριζε τους μηχανισμούς δημοσιότητας.
Συζητάτε, συζητάμε συχνά το ζήτημα της αυξημένης ανεργίας στη χώρα μας, ιδίως στον χώρο των δημοσιογράφων και συχνά αναρωτιόμαστε: δεν κατανοείτε ότι μέσα σ ένα τόσο υφεσιακό περιβάλλον – και ταυτόχρονα με αλλαγή Παραδείγματος στο χώρο της ενημέρωσης – είναι αδύνατον να μπορέσει να υπάρξει λύση; Ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο ακόμη και να διατηρούν οι υφισταμένες θέσεις απασχόλησης όσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση της πλήρους αποδόμησής μας;
Και κατέληξε ο Χαλκιαδάκης, τονίζοντας: «Ζητάμε ένα απολύτως διαυγές περιβάλλον για την άσκηση της δραστηριότητάς μας. Αναγνώριση επί της ουσίας του ρόλου μας, όχι λεκτικά αλλά έμπρακτα. Ένα νομοθετικό περιβάλλον που θα ενισχύει αυτήν ακριβώς τη λειτουργία με αναπτυξιακά κριτήρια και δεν θα την υπονομεύει. Η Πολιτεία να σταματήσει να υπονομεύει άλλο τη λειτουργία μας αποστερώντας μας καθημερινά πόρους και έσοδα και να ξεκινήσει άμεσα ένας επί της ουσίας διάλογος.
Το νομοθετικό πλαίσιο πρέπει να διέπεται από αναπτυξιακή λογική. Επιβάλλεται να δοθούν κίνητρα και ενισχύσεις, προκειμένου οι εκδοτικές μονάδες Τύπου της περιφέρειας να καταφέρουν να επιβιώσουν, να μπορέσουν να σταθούν ξανά στα πόδια τους για να λειτουργήσουν και να μπορέσουν να αναπτυχθούν.»