Διάσπαρτες στα στενά της παλιάς πόλης διατηρούνται πολλές κατοικίες, εξαιρετικά δείγματα τούρκικης αρχιτεκτονικής. Τυπικό χαρακτηριστικό της είναι η μεγάλη χρήση ξύλου. Ο τρόπος δόμησης στα χρόνια της τούρκικης κατάκτησης (1646-1898) αλλάζει και η καλοπελεκημένη πέτρα των Ενετών δίνει τη θέση της στον ξύλινο σκελετό, γεμισμένο με πέτρες, μικρού μεγέθους χωρίς καμία επεξεργασία, και λάσπη.
Σήμερα η παλιά πόλη του Ρεθύμνου αποτελεί ζωντανό μουσείο μνημείων των τελευταίων αιώνων. Πέρα όμως από τα αξιοθέατα που υπάρχουν σε ολόκληρη την Παλιά Πόλη, βρίσκονται και τα περισσότερα καταστήματα, οι αγορές του Ρεθύμνου, καθώς και πολλά, παραδοσιακά σπίτια, κατοικήσιμα ή όχι. Είναι όμως και μια περιοχή που έχει πολλούς μόνιμους κατοίκους. Συνυπάρχει δηλαδή η επαγγελματική δραστηριότητα με την κατοικία. Το γεγονός αυτό, αναπόφευκτα δημιουργεί προβλήματα, αφού το Ιστορικό Κέντρο είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία του Ρεθύμνου.
Κάνοντας μία βόλτα στα σοκάκια της παλιάς πόλης, συναντήσαμε κάποιους κατοίκους, οι οποίοι ανέφεραν τα παράπονά τους ή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
«Ένα από τα προβλήματα που έχω ως κάτοικος της περιοχής είναι η φασαρία από τα ρακάδικα. Έχω ξαγρυπνήσει πολλές φορές, ακούγοντας μουσική ή βουητά από τα καταστήματα που υπάρχουν κάτω από το σπίτι μου. Καταλαβαίνω ότι κάνουν τη δουλειά τους, αλλά κι εγώ δουλεύω το πρωί και δεν μπορώ να πηγαίνω με 3-4 ώρες ύπνο», παραπονιέται η Μαρία.
«Το βασικότερο πρόβλημα της παλιάς πόλης είναι το χειμώνα, όταν βρέχει καταρρακτωδώς και πλημμυρίζουν οι δρόμοι και τα καταστήματα», αναφέρει ο κ. Νίκος, που τουλάχιστον μία φορά κάθε χρόνο παρακολουθεί τους πλημμυρισμένους δρόμους από το σπίτι του.
«Ξέρω ότι για το θέμα αυτό δεν μπορεί να γίνει κάτι, αλλά με ενοχλούν πάρα πολύ οι μεθυσμένοι που φωνάζουν και αναστατώνουν τον κόσμο. Χτυπούν κουδούνια, πόρτες, ρίχνουν γλάστρες, μετακινούν κάδους, κλωτσούν σακούλες, πετούν στο δρόμο αντικείμενα που κάνουν θόρυβο. Είναι το πιο εκνευριστικό πράγμα να πετάγεσαι από τον ύπνο σου στις 4:00 η ώρα το ξημέρωμα από τέτοια φασαρία. Και ακόμα πιο εκνευριστικό είναι ότι αυτό δεν θα σταματήσει να συμβαίνει ποτέ. Άσε δε, που ουρούν όπου βρουν, σε γλάστρες, σε λουλούδια, σε σκάλες, στις πόρτες. Έχω πετύχει τέτοια σκηνικά αρκετές φορές», συμπληρώνει ο Γιάννης.
«Το θέμα της στάθμευσης είναι για μένα ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στο κέντρο. Πρέπει καθημερινά να κάνω κύκλους για να βρω κάπου να παρκάρω και συνήθως καταφέρνω να το αφήσω κάπου μακριά», αναφέρει ο Γιώργος.
«Επειδή βρισκόμαστε στο κέντρο του Ρεθύμνου είναι φυσικό να έχουμε πρόβλημα ηχορύπανσης. Είτε από καταστήματα, είτε από αυτοκίνητα και μηχανάκια, είτε από φωνές μεθυσμένων», δηλώνει ο Μανώλης, που παρ’ όλα αυτά έχει συνηθίσει τον θόρυβο του κέντρου και τίποτα δεν χαλάει τον ύπνο του.
«Το πρόβλημά μου ως κάτοικος είναι ο φωτισμός στο στενό που μένουμε. Είναι περίπου τέσσερις μήνες χωρίς φως ο στύλος της ΔΕΗ. Παλιότερα υπήρχε θέμα και με τα σκουπίδια, που άφηναν οι διάφορες καφετέριες έξω από τις πόρτες τους, αλλά ευτυχώς το θέμα λύθηκε», λέει ο κ. Γιώργος.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα της παλιάς πόλης συμβαίνει κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι τα σκουπίδια που μυρίζουν λόγω του καλοκαιριού περισσότερο κι αν μείνουν για μεγάλο διάστημα, προκαλούν ασφυξία», δηλώνει η Στέλλα.
«Δεν μπορώ να βλέπω πια κατειλημμένα πεζοδρόμια. Είτε με παράνομα παρκαρισμένα αμάξια, μηχανάκια κ.λπ., είτε με πάγκους ή άλλες επαγγελματικές συσκευασίες. Τα πεζοδρόμια είναι για τους πεζούς, το λέει και η λέξη. ΠΕΖΟ-ΔΡΟΜΙΟ. Αυτό το θέμα στην παλιά πόλη έχει παραγίνει», αναφέρει ο κ. Μιχάλης που έχει βαρεθεί να κάνει παρατηρήσεις σε εκείνους που καταλαμβάνουν τα πεζοδρόμια.