Ερανίσματα
Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα συντελέσει στο «Να δημιουργηθεί κοινό μέτωπο εναντίον της λιτότητας και των μνημονιακών πολιτικών, που μαστίζουν την Ευρώπη. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να βάλει τέλος στην πολιτική της λιτότητας, που έχει επιπέσει σε όλη την Ευρώπη. Θα ήταν μια σημαντική νίκη, για την κοινωνική δικαιοσύνη και για μια αλληλέγγυα Ευρώπη, αντίθετη με τους εθνικισμούς και τον φασισμό». Αυτά λένε οι Βέλγοι οι οποίοι τάσσονται υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και Γάλλοι διανοούμενοι διακινούν ανάλογο κείμενο. Φιλοριζικοί υπάρχουν πολλοί στην Ευρώπη ακόμα και το «Economist» ισχυρίζεται ότι: «Δεν χάθηκε ο κόσμος αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ».
Αν εξαιρέσει κανείς τους Γερμανούς επίσημους, που σιγοντάρουν την κυβέρνηση Σαμαρά και επιθυμούν την επανεκλογή του κόμματός του, για λόγους ευνόητους, δεν σημαίνει αυτό ότι την ίδια κινδυνολογική άποψη συμμερίζονται όλοι οι παράγοντες της Ενωμένης Ευρώπης, το αντίθετο μάλιστα θεωρούν πολλοί και από αυτούς που δεν επιθυμούν την ήττα του κ. Σαμαρά, ότι η πολιτική της λιτότητας ήταν λάθος και ψάχνουν τον τρόπο που θα τη διορθώσουν. Τα συμφέροντα όμως που επιβάλουνε αυτή την πολιτική αντιστέκονται.
Το «Economist» που ως γνωστό είναι συντηρητικό περιοδικό με το μεγαλύτερο κύρος στην Ευρώπη, γράφει: «Μια λαϊκίστικη νίκη στις εκλογές δεν χρειάζεται να σημάνει καταστροφή για την Ελλάδα ή για την Ευρωζώνη». Και θεωρώντας βέβαια τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ γράφει επίσης το «Economist»: «Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν ελπίσει να αποτρέψουν μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Σε μια χώρα όμως που είδε το ΑΕΠ της να πέφτει 25%, την ανεργία 25% και το ένα τρίτο του πληθυσμού της να κινδυνεύει να πέσει στη φτώχεια, δεν συνιστά έκπληξη η απόρριψη εκείνων που ηγήθηκαν αυτής της δυστυχίας».
Οι Γερμανοί και οι άλλοι συχνά κώφευαν στα βάσανα που προκάλεσε η λιτότητα που προώθησαν. Η έκπληξη είναι ότι δεν εμφανίστηκε νωρίτερα ή μια Ριζοσπαστική εναλλακτική λύσσα!».
Αυτά από το «Economist» και δεν είναι περίεργες θέσεις, είναι η αντανάκλαση μιας πραγματικότητας ζοφερής που πρέπει ν’ αλλάξει.