Αντίο στον Σήφη
Διάβασα και άκουσα ότι ο Σήφης κάτω από τις συνθήκες του χειμερινού ψύχους και των νερών, το αφιλόξενο κλίμα για το είδος του, άφησε την τελευταία του πνοή και το πτώμα του ανακάλυψε ο φύλακας του φράγματος.
Κάποιοι πολίτες και παράγοντες της περιοχής, όπου είναι το Φράγμα των Ποταμών έκαναν όνειρα ότι ο Σήφης, έτσι όπως έγινε πασίγνωστος όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε πολλά μέρη του πλανήτη, θα προσέλκυε τουρίστες.
Τουρίστες, γνωστικότητα της περιοχής τους και τουριστικό συνάλλαγμα το οποίο είναι και η ουσία της επιμονής τους και της ευχής τους, ο Σήφης να μείνει ασύλληπτος από τους ειδικούς, που ήρθαν στην περιοχή για να συλλάβουν τον Σήφη και να τον πάνε σε ελεγχόμενο μέρος για την επιβίωσή του. Αυτά όμως δεν έγιναν.
Αυτά δεν έγιναν παρ’ όλες τις προσπάθειες των ειδικών και ιδιαίτερα του ειδικού, που ήρθε δύο φορές από το εξωτερικό.
Ο Σήφης δεν τσίμπαγε στις παγίδες και έτσι απογοήτευσε τους ειδικούς και όσους από το φιλοθεάμον και το ευρύτερο κοινό ήταν υπέρ της σύλληψης του Σήφη και της μεταφοράς του εκεί, όπου θα μπορούσε να επιβιώσει και να κάνει και απογόνους Σηφάκια, κατά τον φυσικό τρόπο που πολλαπλασιάζεται το είδος του.
Δεν ξέρω πώς αισθάνονται όσοι τον ήθελαν ως τοπικό θέαμα και τουριστικό, τώρα που νεκρός ο Σήφης δεν μπορεί να ικανοποιήσει τους φίλους που τον ήθελαν στην Κρήτη, στο Φράγμα των Ποταμών για να συλλέγουν ξένο συνάλλαγμα…
Προσωπικά ήμουν υπέρ της μεταγωγής του Σήφη. Το Φράγμα των Ποταμών, όπου είναι έκθετο στον χειμώνα, το ψύχος και την κακουχία, μπορεί να είναι ανεκτό για τους περιοίκους και τα πτηνά και τα ζώα της περιοχής, αλλά δυστυχώς δεν είναι το ίδιο για ζωντανά, πουλιά ή ψάρια ή υδρόβια του είδους του μακαρίτη του Σήφη.
Στο εξής λοιπόν καλό είναι οι φίλοι μας που ενδιαφέρονται για τον τουρισμό και τα εξ αυτού οφέλη, να υπολογίζουν και τις συνθήκες τις βιολογικές, που ευνοούν επισκέπτες σαν τον μακαρίτη τον Σήφη και τους ομοίους του.
Ας είναι τώρα είναι αργά για να επανορθώσουν, είναι όμως νωρίς για να μην επαναλάβουν το ίδιο σφάλμα.