Κοινό μέτωπο διεκδίκησης για την επίσπευση της διαδικασίας έκδοσης βίζας για τους Ρώσους τουρίστες έχουν δημιουργήσει επιχειρηματίες του τουρισμού της Κρήτης και τοπική αυτοδιοίκηση.
Η αποτελεσματική εξυπηρέτηση των δυνητικών επισκεπτών από τη Ρωσία, στο προξενείο της Μόσχας έχει εξελιχθεί σε ζήτημα ζωτικής σημασίας για τον τουρισμό του νησιού. Η μέχρι σήμερα ολιγωρία της Ελλάδας στο συγκεκριμένο θέμα έχει ως αποτέλεσμα πλέον να κρίνεται το μέλλον της τουριστικής περιόδου με τους εμπλεκόμενους του κλάδου να τονίζουν την επιτακτική ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών, που έχουν να κάνουν με τη στελέχωση με τον απαραίτητο αριθμό εξειδικευμένου προσωπικού του ελληνικού προξενείου στην Μόσχα, όπου γίνεται η διαδικασία της θεώρησης του 85% των καρτών αλλά και με την διεύρυνση των visa centers τα οποία θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην ευέλικτη άμεση και χωρίς ταλαιπωρία εξυπηρέτηση των ρώσων επισκεπτών.
Οι επιχειρηματίες του τουρισμού έχουν επανειλημμένως κρούσει το καμπανάκι του κινδύνου για τις τεράστιες επιπτώσεις που θα έχει αυτή η μη έγκαιρη προετοιμασία της Ελλάδας, η οποία θα απολέσει ένα σημαντικό αριθμό Ρώσων επισκεπτών, οι οποίοι λόγω της γραφειοκρατίας θα επιλέξουν άλλο ευρωπαϊκό προορισμό. Οι πιέσεις το τελευταίο διάστημα μετά και τα γεγονότα μεταξύ Ρωσίας-Τουρκίας που στρέφουν δυνητικούς επισκέπτες σε άλλες χώρες είναι πλέον το ίδιο ισχυρές και έντονες και από πλευράς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η Κρήτη αποτελεί αγαπημένο προορισμό των Ρώσων και παρά τις απώλειες που καταγράφηκαν την περσινή χρονιά οι προοπτικές ενίσχυσης της συγκεκριμένης αγοράς είναι μεγάλες και το νησί δεν θέλει να χάσει αυτή την «ευκαιρία» στην οποία πιστεύει και εκτιμά ότι θα συμβάλλει ουσιαστικά και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Τα παραπάνω ζητήματα τέθηκαν ως επιτακτικά από την περιφέρεια Κρήτης, τόσο σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Ηράκλειο με τον γεν. γραμματέα του ΕΟΤ, όσο και σε σύσκεψη που έγινε τις προηγούμενες μέρες στης Αθήνα με την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά.
Οι φορείς της Κρήτης σημείωσαν με ιδιαίτερη έμφαση τις επιπτώσεις από τις καθυστερήσεις έκδοσης βίζας στη Ρωσία, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό τους για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ζητώντας από την υπουργό Τουρισμού να αναλάβει πρωτοβουλίες σε μια κατεύθυνση άμεσης αποκατάστασης του προβλήματος. Η υπουργός Τουρισμού διαβεβαίωσε πως θα γίνουν άμεσες παρεμβάσεις στο υπουργείο Εξωτερικών που είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο ώστε να ενισχυθεί το προξενείο με προσωπικό αλλά και με την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή που θα διευκολύνει τους δυνητικούς επισκέπτες.
Από την περιφέρεια Κρήτης πάντως τονίζεται ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός και οι πιέσεις που ασκούνται στα συναρμόδια υπουργεία έχει να κάνει με τη συνολική προσπάθεια που πραγματοποιούν οι φορείς της Κρήτης για να ενισχύσουν την τουριστική κίνηση με συλλογικές πρωτοβουλίες και δράσεις, που θα συμβάλλουν ταυτόχρονα και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, που αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο για τον κρητικό τουρισμό.
Αναλυτικά…
Προϋπόθεση η έκδοση βίζας για την ενίσχυση της ρωσικής αγοράς στην Κρήτη
ΕΝΤΟΝΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΓΙΑ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ
• Διεκδικούν τη στελέχωση του ελληνικού προξενείου στη Μόσχα με το απαραίτητο προσωπικό
• Δεσμεύσεις της υπουργού Τουρισμού για συνεργασίες με το αρμόδιο υπουργείο Εξωτερικών ώστε να δοθεί λύση το ταχύτερο δυνατόν
• Δεσμεύσεις της υπουργού Τουρισμού για συνεργασίες με το αρμόδιο υπουργείο Εξωτερικών ώστε να δοθεί λύση το ταχύτερο δυνατόν
Έντονες είναι οι πιέσεις των εμπλεκομένων επιχειρηματιών στον κλάδο του τουρισμού αλλά και των αυτοδιοικητικών προς τα συναρμόδια υπουργεία ώστε το ταχύτερο δυνατόν να βρεθεί λύση για την άμεση εξυπηρέτηση των Ρώσων με την έκδοση και θεώρηση της βίζας Σένγκεν, που αποτελεί το διαβατήριο για την είσοδο και παραμονή τους στη χώρα μας. Η μεγάλη ρωσική αγορά εξακολουθεί να αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό για την Ελλάδα αλλά και την Κρήτη ειδικότερα με δεδομένα ότι ακόμα δεν έχουν διευθετηθεί βασικά ζητήματα για την είσοδο των Ρώσων στη χώρα μας.
Για το θέμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων της περιφέρειας στο αρμόδιο υπουργείο Τουρισμού παρουσία της υπουργού, αλλά και στην περιφέρεια με τον γενικό γραμματέα του ΕΟΤ, όπου τόσο ο περιφερειάρχης Κρήτης, όσο και οι περιφερειακός σύμβουλος υπεύθυνος για θέματα τουρισμού ζήτησαν επιτακτικά τη λήψη μέτρων που θα διασφαλίσουν την αποτελεσματική εισροή των ενδιαφερομένων Ρώσων στη χώρα μας.
Η υπουργός Τουρισμού δεσμεύτηκε ότι θα πραγματοποιήσει όλες τις απαραίτητες παρεμβάσεις προς το αρμόδιο υπουργείο Εξωτερικών, ώστε το ταχύτερο δυνατόν να στελεχωθεί το ελληνικό προξενείο στη Μόσχα με τον απαραίτητο αριθμό εξειδικευμένου προσωπικού και ταυτόχρονα να γίνουν τα βήματα που απαιτούνται για την διεύρυνση των visa centers.
Ειδικότερα, η τουριστική ανάπτυξη της Κρήτης και η ενδυνάμωση του τουριστικού προϊόντος του νησιού στις αγορές της ανατολικής Ευρώπης με έμφαση στη Ρωσία βρέθηκε στο επίκεντρο των διαδοχικών συναντήσεων που είχε χθες ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης με τον γ.γ. του ΕΟΤ Δημήτρη Τρυφωνόπουλο και τους εκπροσώπους του ρωσικού τουριστικού Οργανισμού ΤΕΖ Tour. Στις συναντήσεις στην Περιφέρεια συμμετείχαν ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος τουρισμού Μιχάλης Βαμιεδάκης, ο ιδιοκτήτης της TEZ Tour Αλεξάντερ Βούρτιν, ο διευθύνων σύμβουλος της TEZ Ελλάς Δημήτρης Χαριτίδης, ο γενικός διευθυντής της ΤΕΖ Ελλάς Μανόλης Απλαδενάκης, ο διευθυντής του ΕΟΤ στη Μόσχα Πολύκαρπος Ευσταθίου, και ο Διευθυντής του ΕΟΤ- ΠΥΤ Κρήτης Αριστείδης Στρατάκης.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, οι εκπρόσωποι των τουριστικών πρακτόρων και ο εντεταλμένος σύμβουλος Μ. Βαμιεδάκης εξέφρασαν την αναγκαιότητα ότι θα πρέπει να επισπευτούν οι διαδικασίες για την έκδοση visa σε Ρώσους τουρίστες που θέλουν να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα και σε αυτό θα συμβάλλει η στελέχωση-ενίσχυση με προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή των προξενείων μας ιδιαίτερα στη Ρωσία αλλά και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές ανατολικές χώρες. Σε αυτό συμφώνησε και ο γ.γ. του ΕΟΤ ο οποίος ανέφερε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να εκδίδονται οι visa σε συντομότερο χρόνο, ενώ τόνισε ότι αποτελεί εθνικό στόχο η ενδυνάμωση της τουριστικής συνεργασίας με τη Ρωσία και τις άλλες ανατολικές χώρες.
Στη συνάντηση με τα διευθυντικά στελέχη της ΤΕΖ Tour ο Περιφερειάρχης Κρήτης παρουσία και του γ.γ. του ΕΟΤ επεσήμανε ότι η Κρήτη είναι ένας ασφαλής, ποιοτικός τουριστικός προορισμός και το νησί μας προσφέρεται για διακοπές καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Από την πλευρά του ο ιδιοκτήτης της TEZ Αλεξάντερ Βούρτιν και οι Ρώσοι πράκτορες ανέφεραν ότι για τους Ρώσους τουρίστες πρώτος τουριστικός προορισμός είναι η Κρήτη σε επίπεδο Ελλάδας, τονίζοντας ότι τους δυο λαούς τους συνδέουν θρησκευτικοί, ιστορικοί, πολιτισμικοί δεσμοί.
Επίσης σημαντικό είναι το γεγονός ότι τις ημέρες αυτές η ΤΕΖ tour πραγματοποιεί στη Χερσόνησο το ετήσιο Work Shop όπου συμμετέχουν 320 μεγάλοι τουριστικοί πράκτορες της Ρωσίας που θα προωθήσουν το τουριστικό μας προϊόν ενόψει της νέας σεζόν.
Η συνάντηση με την υπουργό Τουρισμού
Εν τω μεταξύ με πρωτοβουλία της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά πραγματοποιήθηκε προχθές συνάντηση στο υπουργείο Τουρισμού προκειμένου να γίνει αξιολόγηση των πρόσφατων γεωπολιτικών εξελίξεων και συντονισμός των επόμενων δράσεων, ώστε να υπάρξουν στοχευμένες κινήσεις προβολής και στρατηγικών συνεργασιών υπουργείου, ΕΟΤ, Αυτοδιοίκησης, Περιφερειών και ιδιωτικού τομέα.
Συμμετείχαν εκτός από την υπουργό, εκπρόσωποι περιφερειών, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, εκπρόσωποι ενώσεων ξενοδόχων, πρακτόρων και εκπρόσωπος της Aegean.
Συζητήθηκαν οι εξελίξεις τόσο από τη ρώσικη αγορά όπως και από τις άλλες αγορές, οι δυνατότητες που υπάρχουν για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η αναβάθμιση της ποιότητας και προσέλκυση επισκεπτών με υψηλή αγοραστική δύναμη καθώς και η προώθηση στοχευμένων μορφών εναλλακτικού τουρισμού.
Έγινε ανταλλαγή απόψεων που θα αξιολογήσει το υπουργείο ώστε να καταστρώσει το σχέδιο δράσης σε συνεργασία με τις Περιφέρειες.
Ο εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού Μιχάλης Βαμιεδάκης που εκπροσώπησε την Περιφέρεια Κρήτης, δήλωσε πως ήταν μια σημαντική πρωτοβουλία από πλευράς υπουργείου, διότι η επιτυχία μπορεί να έλθει μόνο με τη συνεργασία και τη συνέργεια. Μιλώντας στα «Ρ.Ν.» για το θέμα της βίζας είπε: «Τόσο στη συνάντηση που είχαμε στο υπουργείο με την κ. Κουντουρά όσο και με τον γενικό γραμματέα του ΕΟΤ στην περιφέρεια συζητήσαμε για το θέμα της βίζας το οποίο θεωρούμε ότι είναι βαρόμετρο για την όλη διαδικασία γιατί ακόμα και αν όλες οι συντονισμένες προσπάθειες προβολής και θεσμικών συνεργασιών αποδώσουν, εάν δεν λυθεί το θέμα της βίζας δεν θα μπορέσουν να έρθουν τουρίστες στη χώρα μας και κατ’ επέκταση και στην Κρήτη. Η υπουργός είναι σε επαφή με το υπουργείο Εξωτερικών και ασκούνται πιέσεις έτσι ώστε αφενός να στελεχωθεί επαρκώς το προξενείο στη Μόσχα, που ουσιαστικά εγκρίνει το 85% από το σύνολο των θεωρήσεων για την Ελλάδα, με εξειδικευμένο προσωπικό και αφετέρου να διευρυνθούν οι συμφωνίες με τα visa centers ώστε να υπάρχουν περισσότερα σημεία παραλαβής δικαιολογητικών για λογαριασμό των ευρωπαϊκών προξενείων. Αυτό που λέμε όλοι ο φορείς είναι ότι η βίζα είναι το κλειδί για την όποια διεύρυνση της κίνησης από τη Ρωσία και πραγματικά αν δεν λυθεί το θέμα αυτό μπορεί να ακυρώσει όλες τις προσπάθειες που γίνονται. Όλα αυτά είναι απόλυτα κατανοητά από την υπουργό η οποία συμμερίζεται αυτόν τον προβληματισμό και ασκούνται πιέσεις από πλευράς της υπουργού στο υπουργείο Εξωτερικών ώστε το θέμα να λυθεί το συντομότερο. Πρέπει να γίνουν σωστές κινήσεις, στελέχωση του υπουργείου. Υπήρξε δέσμευση από την κ. Κουντουρά. Το βασικό μήνυμα που εμείς θέλουμε να περάσουμε είναι ότι δεν βλέπουμε την αγορά της Ρωσίας ως συγκυρία. Εμείς θέλουμε να αξιοποιήσουμε μεν τη συγκυρία αλλά και να γίνουν ταυτόχρονα συντονισμένες προσπάθειες για να κεφαλαιοποιηθεί το έτος Ελλάδα-Ρωσία, μιας και το 2016 έχει ανακηρυχθεί από τους δυο πρωθυπουργός ως έτος Ελλάδας-Ρωσίας και γενικότερα πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο την επιρροή που έχουμε σε αυτή τη χώρα. Στοχεύουμε να γίνει επιμήκυνση της σεζόν που ταξιδεύουν οι Ρώσοι, να γίνουν δηλαδή οι κατάλληλες συμφωνίες και οι κατάλληλες κινήσεις για να διευρύνουμε την τουριστική περίοδο και να προσελκύσουμε επισκέπτες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου οι οποίοι θα έχουν και υψηλότερη κατά κεφαλή δαπάνη. Πιστεύουμε πως πρέπει να σχεδιάζουμε μακροπρόθεσμα. Παρ’ όλα αυτά το θετικό ρεύμα που δημιουργείται για την Ελλάδα στην παρούσα χρονική συγκυρία και η ανάδειξη της Ελλάδας σε παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία σχεδιασμού μακρόπνοης στρατηγικής, η οποία θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα για όλους» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Βαμιεδάκης.