Με απόλυτη επιτυχία, απόκτηση εμπειριών και πολύτιμων συμπερασμάτων, ολοκληρώθηκε το πρώτο από τα τέσσερα στάδια του Πιλοτικού Προγράμματος Εκπαίδευσης Ορεινής Διάσωσης – Διαβίωσης που ζητήθηκε από τα Περιφερειακά Σώματα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Ρεθύμνου και Ηρακλείου και εγκρίθηκε από το Τμήμα Εκπαίδευσης και τον Τομέα Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Τα τελευταία χρόνια, οι ολοένα και πιο συχνές κινητοποιήσεις των Περιφερειακών Σωμάτων Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, για συνδρομή σε αποστολές έρευνας και διάσωσης αλλά και σε αθλητικές ή πολιτιστικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στους ορεινούς όγκους της χώρας μας δημιούργησαν την αναγκαιότητα εξειδικευμένης εκπαίδευσης των εθελοντών μας, ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν σε αυτές τις δύσκολες και ιδιαίτερων απαιτήσεων συνθήκες.
Στο Πιλοτικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Ορεινής Διάσωσης – Διαβίωσης συμμετέχουν 18 Εθελοντές Σαμαρείτες – Διασώστες των Περιφερειακών Σωμάτων Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Ρεθύμνου και Ηρακλείου, με υπεύθυνο υλοποίησης τον κ. Κωνσταντίνο Καλφούντζο, Διασώστη – Εκπαιδευτή Εκπαιδευτών και Αρχηγό Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Ρεθύμνου και συντονιστή τον κ. Δημήτριο Στειακάκη, Διασώστη και Αρχηγό Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Ηρακλείου.
Το Πιλοτικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Ορεινής Διάσωσης – Διαβίωσης, ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2015 με αξιολόγηση και επιλογή των συμμετεχόντων, σχεδιασμό του προγράμματος, αναζήτηση χορηγών – υποστηρικτών και έγκριση από τον Τομέα Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Το Πιλοτικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Ορεινής Διάσωσης – Διαβίωσης περιλαμβάνει τέσσερα στάδια με πρώτο την παρακολούθηση από τους συμμετέχοντες της Σχολής Ορειβασίας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης.
1. Σχολή Ορειβασίας (Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης):
– Ιστορία Ορειβασίας.
– Ορειβατική Δεοντολογία και ηθική στο βουνό.
– Ορεινό Περιβάλλον.
– Ορειβατικός Εξοπλισμός.
– Διατροφή.
– Κίνδυνοι στο βουνό.
– Κίνηση σε ξερό πεδίο.
– Κίνηση σε χιονισμένο πεδίο.
– Κίνηση σε παγωμένο πεδίο.
– Χρήση πιολέ – κραμπόν.
– Τεχνικές αυτασφάλισης.
– Πτώσεις σε πάγο και χιόνι.
– Προσανατολισμός.
– Προετοιμασία και εκτέλεση ορεινής διαδρομής.
– Χιονοστιβάδες.
– Ποιότητες χιονιού.
2. Έρευνα και Διάσωση (Τομέας Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών):
– Μεθοδολογία.
– Επικοινωνίες.
– Προφίλ Αγνοουμένου.
– Τεχνικές έρευνας.
– Εξοπλισμός.
– Έρευνα με υποστήριξη Κυνοφιλικής Μονάδας.
– Προσέγγιση και διάσωση Αγνοουμένου.
– Ειδικά φορεία – Μεταφορές.
– Εξειδικευμένες πρώτες βοήθειες.
3. Εκτέλεση διαδρομών (Τομέας Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών):
– Βουνό (κίνηση σε ξερό πεδίο).
– Φαράγγια, ποτάμια, λίμνες.
– Βουνό (κίνηση σε χιονισμένο – παγωμένο πεδίο).
– Παράκτιες διαδρομές.
4. Τελική αξιολόγηση συμμετεχόντων και προγράμματος (Τομέας Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών):
– Προετοιμασία και εκτέλεση ορεινής διαδρομής.
– Άσκηση Έρευνας και Διάσωσης Αγνοουμένου.
– Γραπτές εξετάσεις.
– Συμπεράσματα.
– Έκθεση Αξιολόγησης.
Η συνολική διάρκεια του Πιλοτικού Προγράμματος Εκπαίδευσης Ορεινής Διάσωσης – Διαβίωσης, υπολογίζεται να ξεπεράσει τις 350 ώρες με αναμενόμενη περίοδο λήξης τον Φεβρουάριο του 2016.
Το πρώτο στάδιο που ολοκληρώθηκε και αφορούσε την παρακολούθηση της Σχολής Ορειβασίας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης, ξεκίνησε στις 14 Φεβρουαρίου 2015 και ολοκληρώθηκε στις 15 Μαρτίου 2015.
Κατά τη διάρκεια της Σχολής Ορειβασίας, η ομάδα των συμμετεχόντων Εθελοντών Διασωστών, υπό τις οδηγίες και την καθοδήγηση των πολύ αξιόλογων Εκπαιδευτών της ΕΟΟΑ κ. Γιώργου Βουτυρόπουλου και κ. Ξενοφώντα Σπινθάκη, είχαν την ευκαιρία να γνωρίζουν, κάτω από ιδιαίτερες και σπάνιες ίσως για το νησί καιρικές συνθήκες, τους κυριότερους ορεινούς όγκους του νησιού.
Αναλυτικά η εκπαίδευση έλαβε χώρα στο καταφύγιο του ΕΟΣ Λασιθίου στη θέση Στροβίλι σε υψόμετρο 1.533 μέτρα στο οροπέδιο Λιμνάκαρο, στο καταφύγιο Καλλέργη του ΕΟΣ Χανίων που βρίσκετε στην δυτική πλευρά της Κρήτης, στο νομό Χανίων, πάνω από το οροπέδιο του Ομαλού και δίπλα από τον Εθνικό Δρυμό Λευκών Ορέων και το Φαράγγι της Σαμαριάς, σε υψόμετρο 1.680 μέτρων, ενώ η τελευταία εξόρμηση της ομάδας ήταν στον Ψηλορείτη και συγκεκριμένα στον Λάκκο του Μυγερού στα 1.700 μέτρα όπου βρίσκεται και το ομώνυμο καταφύγιο, ενώ ακολούθησε και ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή της Κρήτης, στον Τίμιο Σταυρό με υψόμετρο 2.456 μέτρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου σταδίου του Πιλοτικού Προγράμματος Εκπαίδευσης Ορεινής Διάσωσης – Διαβίωσης, οι εκπαιδευόμενοι στο σύνολό τους μαζί και με άλλους Εθελοντές Σαμαρείτες – Διασώστες, συμμετείχαν και στην υγειονομική κάλυψη των Αγώνων Ορειβατικού Σκι Pierra Creta 2015 που πραγματοποιήθηκε στον ορεινό όγκο του Ψηλορείτη.
Κατά τη διάρκεια του πρώτου σταδίου του Πιλοτικού Προγράμματος Εκπαίδευσης Ορεινής Διάσωσης – Διαβίωσης και παράλληλα με τις δράσεις που απαιτούσε η Σχολή Ορειβασίας της ΕΟΟΑ, οι εκπαιδευόμενοι πειραματίστηκαν στη χρήση ειδικού εξοπλισμού, τεχνικής ένδυσης και υπόδησης προκειμένου τα όποια συμπεράσματα να αναφερθούν στην τελική έκθεση αξιολόγησης.
Ο Τομέας Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Ρεθύμνου και το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Ηρακλείου ευχαριστούν θερμά:
• Την Περιφέρεια Κρήτης και ιδιαίτερα τον περιφερειάρχη κ. Σταύρο Αρναουτάκη για τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης μέσω του Περιφερειακού Ταμείου ανάπτυξης Κρήτης με το ποσό των 4.200 ευρώ (Αριθμ. Πρωτ. Απόφασης 354.10.02.2015).
• Την Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου και ιδιαίτερα την αντιπεριφερειάρχη κα. Μαίρη Λιονή και το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας για την παραχώρηση προς χρήση, στο Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Ρεθύμνου, ορειβατικού εξοπλισμού.
• Την κυρία Evelyn Right για τη δωρεά ορειβατικού εξοπλισμού στο Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Ρεθύμνου.
• Τον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου και ιδιαίτερα τον δήμαρχο κ. Γιάννη Στεφανάκη για τη φιλοξενία και την υποστήριξη.
• Τον ΕΟΣ Ηρακλείου για την υποστήριξη, τη συνεργασία και την παραχώρηση εξοπλισμού.
• Τον ΕΟΣ Ρεθύμνου για την υποστήριξη, τη συνεργασία και την παραχώρηση εξοπλισμού.
• Τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λιβαδιών Μυλοποτάμου για τη φιλοξενία.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες ανήκουν στον εκπαιδευτή της ΕΟΟΑ κ. Γιώργο Βουτυρόπουλο και τον βοηθό εκπαιδευτή κ. Ξενοφώντα Σπινθάκη για τη συνεργασία, τον επαγγελματισμό και τη συνέπειά τους που σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερες γνώσεις τους, πρόσφεραν με τον καλύτερο τρόπο στους συμμετέχοντες εκπαιδευόμενους Εθελοντές Σαμαρείτες – Διασώστες, πολύτιμες γνώσεις, συμβουλές, καθοδήγηση και εμπειρίες.