Νέα δεδομένα φαίνεται πως προκύπτουν για την υπόθεση χορήγησης πιστοποιητικού τοξικομανίας σε 42χρονο κρατούμενο, που εμπλέκεται στην εγκληματική οργάνωση που εξάρθρωσε πρόσφατα η ΕΛ.ΑΣ., της οποίας τα μέλη κατηγορούνται ότι καλλιεργούσαν, διακινούσαν και εμπορευόταν ινδική κάνναβη.
Από την πολύμηνη παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνομιλιών των εμπλεκομένων, προέκυψαν συνομιλίες του αποκαλούμενου «αρχηγού» της οργάνωσης με 42χρονο φίλο του από το Ηράκλειο, ο οποίος είχε συλληφθεί σε χασισοκαλλιέργεια στο Αστρίτσι Καστελίου Πεδιάδος και βρισκόταν κρατούμενος στις φυλακές Νεαπόλεως. Σε κάποιες απ’ αυτές, ο πρώτος κατονομάζει στον δεύτερο συγκεκριμένο δικηγόρο του Ηρακλείου ως «κατάλληλο» να τον προμηθεύσει έναντι του χρηματικού ποσού των 7.000 ευρώ με πιστοποιητικό τοξικομανίας, προκειμένου να τύχει ο δεύτερος ευνοϊκής μεταχείρισης στην δίκη του, ως χρήστης ναρκωτικών.
Οι παραπάνω συνομιλίες, είχαν ως αποτέλεσμα να στραφούν οι αστυνομικές αλλά και δικαστικές έρευνες στην κατεύθυνση μιας παράπλευρης σοβαρής υπόθεσης, αυτής της χορήγησης πλαστών πιστοποιητικών τοξικομανίας, σε μη τοξικομανή άτομα.
Στο πλαίσιο αυτό, διαπίστωσαν ότι στον 42χρονο όντως είχε χορηγηθεί πιστοποιητικό που τον ήθελε χρόνιο χρήστη ναρκωτικών, καθώς, όπως αναφέρεται τόσο στην έκθεση εξέτασης αίματος και ούρων όσο και στην έκθεση εξέτασης τριχών διαπιστώθηκε παρουσία κοκαΐνης.
Όμως, προκειμένου να διερευνηθεί η υπόθεση, οι αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, κατέσχεσαν στις 13 Νοεμβρίου (την ημέρα σύλληψης όλων των ατόμων που φέρονται μέλη εγκληματικής οργάνωσης) από το Τοξικολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Κρήτης, τα δείγματα του 42χρονου, που υποχρεωτικά εκ του νόμου εφυλάσσοντο και τα απέστειλαν στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. για να γίνει εκ νέου ανάλυση, ενώ για την υπόθεση ο Εισαγγελέας Εφετών του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης διέταξε επείγουσα προκαταρκτική έρευνα.
Τα νέα αποτελέσματα της ανάλυσης φαίνεται να απεστάλησαν χθες στον αντιεισαγγελέα Εφετών Ηρακλείου, Ν. Μαρκάκη, που έχει χρεωθεί την σχετική δικογραφία. Σύμφωνα με την σχετική έκθεση, τα δείγματα του 42χρονου κρατούμενου «τοξικομανή» είναι καθαρά, χωρίς κανένα ίχνος ναρκωτικής ουσίας. Έτσι, η υπόθεση παίρνει νέα τροπή και θεωρείται δεδομένη η άσκηση ποινικής δίωξης κατά προσώπων που εμπλέκονται στο σκέλος των πιστοποιητικών τοξικομανίας, και ειδικότερα καθηγητής Τοξικολογίας και δικηγόροι.
Να υπενθυμίσουμε ότι ο ένας εκ εμπλεκομένων δικηγόρων, κατηγορηματικά έχει αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση, ενώ κατέθεσε και μηνύσεις κατά αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. για το θέμα αυτό.