Αυξημένη είναι η κίνηση στην εφορία του Ρεθύμνου, σύμφωνα με υπαλλήλους του τμήματος Εσόδων, αφού εδώ και λίγες ημέρες οι ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων σπεύδουν να πληρώσουν τα πρόστιμα που τους επέβαλλε η Τροχαία, προκειμένου να τους επιστραφούν στη συνέχεια οι πινακίδες, το δίπλωμα και οι άδειες κυκλοφορίας, τα οποία τους είχαν αφαιρεθεί.
Δεκάδες Ρεθεμνιώτες προσέρχονται καθημερινά στα ταμεία της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας για να καταβάλλουν το αντίστοιχο αντίτιμο του προστίμου που τους επιβλήθηκε και να προσκομίσουν έπειτα το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, ώστε να μπορούν να κυκλοφορήσουν και πάλι στους δρόμους με τα οχήματά τους.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Τροχαία Ρεθύμνου, από την αρχή του έτους έχουν βεβαιωθεί πρόστιμα σε συνολικά 363 παραβάτες, από τους οποίους οι 135 είναι οδηγοί Ι.Χ. επιβατηγών αυτοκινήτων, ενώ 162 περιπτώσεις αφορούν σε κατόχους μοτοσικλετών και 31 μοτοποδηλάτων. Ανασφάλιστα βρέθηκαν επίσης να κυκλοφορούν 28 φορτηγά ιδιωτικής χρήσης, 4 φορτηγά δημοσίας χρήσης αλλά και 2 τουριστικά λεωφορεία. Μεταξύ των παραβατών συγκαταλέγεται και ένας οδηγός επιβατηγού αυτοκινήτου δημοσίας χρήσης. Από αυτούς ένα μεγάλο ποσοστό οδηγών φέρεται διατεθειμένο να πληρώσει το διοικητικό πρόστιμο, που τους έχει επιβληθεί από την Τροχαία, ώστε να τους επιστραφούν οι πινακίδες και τα στοιχεία κυκλοφορίας.
Το πράσινο φως στους ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων για την επιστροφή των πινακίδων τους έδωσε πριν λίγες ημέρες σχετική νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Βασίλης Κικίλιας. Σύμφωνα με τη ρύθμιση, σε περιπτώσεις παραβάσεων για ανασφάλιστα οχήματα επιστρέφονται πλέον τα στοιχεία κυκλοφορίας (άδεια ικανότητας οδήγησης, άδεια και πινακίδες κυκλοφορίας), πριν την παρέλευση της προβλεπόμενης χρονικής περιόδου αφαίρεσης, που είχε καθοριστεί από έξι μήνες έως δύο χρόνια, με την προϋπόθεση της καταβολής του διοικητικού προστίμου και προσκόμισης του ασφαλιστηρίου συμβολαίου. Την τροπολογία έχουν επίσης υπογράψει τα υπουργεία Ανάπτυξης, Οικονομικών, Υγείας και Μεταφορών.
Με τη ρύθμιση αυτή ικανοποιήθηκε ένα πάγιο αίτημα, κυρίως επαγγελματιών οδηγών, ιδιοκτητών επαγγελματικών οχημάτων, αγροτών αλλά και ιδιωτών που χρησιμοποιούν τα οχήματά τους ως αναγκαίο μέσο εξυπηρέτησης των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων.
«Είναι μεγάλη ανακούφιση για μένα που είμαι επαγγελματίας οδηγός να μπορώ να πάρω πίσω τις πινακίδες του αυτοκινήτου μου, το δίπλωμα και την άδειά μου. Είχα εμπλακεί, δίχως να φταίω, σε ένα τροχαίο ατύχημα και επειδή δεν είχα προλάβει να ασφαλίσω το αυτοκίνητο λόγω οικονομικής δυσκολίας μου πήρε η τροχαία τα στοιχεία» αναφέρει στα «Ρεθεμνιώτικα Νέα» ο κ. Γιώργος, κάτοικος στην περιοχή του Μασταμπά.
«Αν δεν έχω αυτοκίνητο δεν έχω και δουλειά» λέει ο 46χρονος κ. Στέλιος, ιδιοκτήτης επαγγελματικού οχήματος που είναι πατέρας δύο ανήλικων κοριτσιών και συνεχίζει: «Εκτός όμως από την οικογένεια τη δική μου, δεν έχει δουλειά ούτε ο υπάλληλος που απασχολούσα στην επιχείρησή μου. Γνωρίζω ότι έπρεπε να ήμουν εντάξει στις υποχρεώσεις μου και να είχα ασφαλίσει το αυτοκίνητό μου. Δεν έχω καμιά δικαιολογία αλλά όπως τα έχουν κάνει τα πράγματα οι πολιτικοί η οικονομική δυσκολία για όλους μας είναι πολύ μεγάλη. Ευτυχώς που τώρα μπορώ να πάρω πίσω τις πινακίδες μου και να ξαναδουλέψω».
Δεν είναι όμως μόνο οι επαγγελματίες που έχουν ωφεληθεί από τη ρύθμιση αυτή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη αλλά και πολλοί ιδιώτες, οι οποίοι είχαν ακινητοποιήσει τα οχήματά τους, γεγονός που δυσχέραινε ιδιαίτερα τις μετακινήσεις τους εντός και εκτός της πόλης του Ρεθύμνου.
«Ήμουν υποχρεωμένος εδώ και μήνες να πληρώνω ταξί για να μετακινείται η μητέρα μου που έχει κινητικά προβλήματα και χρειάζεται να επισκέπτεται συχνά τον γιατρό. Αλλά δεν φταίει κάνεις άλλος εκτός από εμένα. Τώρα έβαλα μυαλό και δεν πρόκειται να ξανακυκλοφορήσω ποτέ με ανασφάλιστο αυτοκίνητο. Δεν αξίζει ούτε για την ταλαιπωρία αλλά ούτε για το πρόστιμο και τα λεφτά που έδινα στα ταξί» τονίζει ο 28χρονος Πέτρος.
Σύμφωνα με υπαλλήλους του τμήματος Εσόδων της εφορίας Ρεθύμνου, κάθε μέρα όλο και πιο πολλοί συμπολίτες μας στέκονται στην ουρά για να πληρώσουν τα διοικητικά πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί από την Τροχαία.
«Είναι πολλοί αυτοί που έρχονται για τα ανασφάλιστα οχήματα. Τις τελευταίες ημέρες όλο και περισσότεροι. Πληρώνουν σε εμάς και στη συνέχεια με την απόδειξη πληρωμής και το ασφαλιστήριό τους πάνε στην Τροχαία για να παραλάβουν τα στοιχεία που τους αφαιρεθήκαν ή στο Μηχανολογικό αν το διάστημα που έχει μεσολαβήσει είναι μεγαλύτερο» αναφέρει υπάλληλος του ταμείου στην εφορία Ρεθύμνου.
Από την πλευρά της η προϊσταμένη της εφορίας κ. Μαρία Παλαφούτη, υποστηρίζει ότι τα πράγματα έχουν πλέον δυσκολέψει πολύ για τους πολίτες που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις απέναντι στο κράτος.
«Θα πρέπει ο κόσμος να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του στην εφορία, γιατί τώρα τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά από πριν. Με την μηχανοργάνωση που έγινε, η υπηρεσία μας είναι σε διαρκή σύνδεση on line τόσο με την Τροχαία και την Αστυνομία όσο και με άλλες δημόσιες υπηρεσίες» επισημαίνει η κ. Παλαφούτη.
Να σημειωθεί ότι τα χρηματικά πρόστιμα που καλούνται να πληρώσουν οι παραβάτες είναι 1.000 ευρώ για λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσεως, 500 ευρώ για επιβατικά αυτοκίνητα και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.