Τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι περιορισμοί που επιβάλλονται, τόσο από ελληνικής πλευράς όσο και από πλευράς των κρατών προέλευσης των επισκεπτών, θα κρίνουν -όπως και τους προηγούμενους μήνες- την τουριστική κίνηση του Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα ωστόσο με τα μέχρι στιγμής στοιχεία του συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου, οι πληρότητες κυμαίνονται στο 70-75%, χαμηλότερες των προσδοκιών των επιχειρηματιών που περίμεναν να συνεχιστούν τα υψηλά νούμερα του περασμένου διμήνου, ενδεχόμενο βέβαια που δεν μπορεί να αποκλειστεί αν ενισχυθούν οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.
Πάντως κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό με βάση τα στοιχεία των διανυκτερεύσεων είναι σαφής η σημαντική άνοδος του φετινού διμήνου σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όπου τον Ιούλιο η αύξηση φτάνει το 252,62% και τον Αύγουστο το 140,83%. Σε σχέση τώρα με το αντίστοιχο τουριστικό δίμηνο του 2019 που ήταν μια χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό από τα στοιχεία προκύπτει περιορισμένη πτώση σε σχέση με φέτος και συγκεκριμένα για τον Ιούλιο η μείωση είναι στο -29,2% και για τον Αυγούστου στο -18.93%.
Αυτό ήταν κάτι που δεν περίμεναν οι Ρεθεμνιώτες ξενοδόχοι, οι οποίοι και ξαφνιάστηκαν ευχάριστα από την τουριστική κίνηση που καταγράφηκε στον νομό. Όπως επισημαίνουν φέτος ο νομός Ρεθύμνου είχε τεράστιες απώλειες από τη σκανδιναβική αγορά, την αγγλική και τη ρώσικη, οι οποίες ουσιαστικά δεν υπήρχαν στον τουριστικό χάρτη. Κατά κάποιο τρόπο οι απώλειες των επισκεπτών αυτών αναπληρώθηκαν από άλλες αγορές που κατέγραψαν αξιοσημείωτη άνοδο στις αφίξεις με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Γερμανία, την Αυστρία και την Πολωνία. Με τα δεδομένα αυτά, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων, εκτιμάται ότι στο σύνολο της η σεζόν, που φέτος θα ολοκληρωθεί το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, εκτός απροόπτου, θα κλείσει στο 45% της τουριστικής κίνησης του 2019. Ο στόχος για του χρόνου είναι η κίνηση να φτάσει το 70% του 2019.
Σε σχέση με τα έσοδα, οι δαπάνες των ξένων επισκεπτών στη χώρα μας φέτος, με βάση τα επίσημα νούμερα της Τραπέζης της Ελλάδος, επέστρεψαν σε παλιές, καλές εποχές, όταν οι τουρίστες ξόδευαν και έμεναν περισσότερο στην Ελλάδα. Και αν τα τελευταία χρόνια, από το 2008 και μετά, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι στη χώρα μας κινούνταν πτωτικά, πέφτοντας μάλιστα κάτω από τα 600 ευρώ ανά ταξίδι για πρώτη φορά το 2014 και εν συνεχεία ακόμη και κάτω από τα 500 ευρώ (στα 470 ευρώ για την ακρίβεια) το 2016, φέτος το α’ εξάμηνο έκανε την έκπληξη, με τον Ιούνιο ειδικά να θυμίζει κάτι από το 2008, την τελευταία χρονιά όπου η μέση δαπάνη ανά ταξίδι κυμαινόταν πάνω από τα 700 ευρώ – και συγκεκριμένα στα 730 ευρώ.
Πλησίασαν τα νούμερα του 2019 οι φετινές διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία του ΡεθύμνουΣε μια δύσκολη και απρόβλεπτη χρονιά που η πανδημία καθόρισε τις εξελίξεις στον τουριστικό κλάδο η Κρήτη και το Ρέθυμνο δείχνουν να διατηρούν τις δυνάμεις τους. Παρά τα προβλήματα και τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν και εξακολουθούν να είναι σε ισχύ στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, αλλά και τις σημαντικές τουριστικές απώλειες από βασικές αγορές, τα στοιχεία δείχνουν ότι η τουριστική κίνηση τουλάχιστον για το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου ήταν ενισχυμένη. Σε κάποιες περιπτώσει μάλιστα οι αφίξεις από συγκεκριμένες αγορές ξεπέρασαν τα υψηλά νούμερα του 2019 γεγονός που ξάφνιασε ευχάριστα τους επαγγελματίες του κλάδου.
Ειδικότερα όπως αποτυπώνεται από τα στοιχειά του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, που είναι και οι μήνες αιχμής για τον τουρισμό καταγράφηκε σημαντική αύξηση των διανυκτερεύσεων σε σχέση με το 2020, ενώ οι απώλειες σε σχέση με την τουριστική σεζόν του 2019 ήταν σημαντικά περιορισμένες.
Παράλληλα τα στοιχεία δείχνουν την προτίμηση των επισκεπτών σε υψηλής κατηγορίας ξενοδοχεία πεντάστερα -τετράστερα. «Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι ο κόσμος προτιμά τα πεντάστερα και τα τετράστερα. Αυτό είναι ξεκάθαρο και αποτυπώνει πως έχει ανέβει το επίπεδο των ελληνικών ξενοδοχείων. Πολλά από αυτά ήταν β κατηγορίας και έχουν κάνει ανακαινίσεις και έχουν αλλάξει κατηγορία» σχολίασε ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου.
Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου τον Ιούλιο του 2021 στην κατηγορία των πεντάστερων – τετράστερων ξενοδοχείων καταγράφηκε αύξηση 362,18% σε σχέση με το 2020 και τον Αυγούστου η αύξηση έφτασε το 222.55%. Πολύ μικρότερη ήταν η αύξηση για χαμηλότερης κατηγορίας ξενοδοχεία που για τα τρία αστέρια ήταν στο 134,95% για τον Ιούλιο και στο 52.10% για τον Αύγουστο. Σε γενικό σύνολο πάντως ο Ιούλιος του 2021 έκλεισε για τα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου με μια αύξηση της τάξεως του 252,62% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα και ο Αύγουστος κατέγραψε αύξηση 140,83% σε σχέση με πέρυσι.
Σε ό,τι αφορά τώρα τη σύγκριση του διμήνου Ιουλίου – Αυγούστου με αυτό του 2019, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου οι απώλειες για τον μεν Ιούλιο περιοριστήκαν στο 29,2% και για τον Αύγουστο στο 18,93%.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων, Μανόλης Τσακαλάκης, εάν η εικόνα αυτή των διανυκτερεύσεων διατηρούνταν και τον Σεπτέμβριο τότε θα μπορούσε να επιτευχθεί ο στόχος των επιχειρηματιών για τη φετινή σεζόν, που δεν ήταν άλλος από το 50% της τουριστικής κίνησης του 2019. Αυτό το ενδεχόμενο φαίνεται κάπως να απομακρύνεται και να περιορίζεται στο 45%.
Τα στοιχεία των διανυκτερεύσεων για το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου στα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου
Σύνολο – L&A Σύνολο – B Σύνολο – C Γενικό σύνολο
Ιούλιος 2021 σε σχέση με 2020 362.18% 134.95% 192.38% 252.62%
Αύγουστος 2021 σε σχέση με 2020 222.55% 52.10% 135.68% 140.83%
Σεπτέμβριος 2021 σε σχέση με 2020
Οκτώβριος 2021 σε σχέση με 2020
Σύνολο – L&A Σύνολο – B Σύνολο – C Γενικό σύνολο
Ιούλιος 2021 σε σχέση με 2019 -24.93% -31.05% -54.00% -29.02%
Αύγουστος 2021 σε σχέση με 2019 -16.81% -20.27% -31.31% -18.93%
Ρώσοι, Βρετανοί και Σκανδιναβοί είναι αυτοί που απουσίαζαν φέτος από το κάδρο των τουριστών, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Μανώλης Τσακαλάκης. Ωστόσο η σεζόν δεν πήγε άσχημα όπως πέρυσι, καθώς όπως τόνισε, κάποιες αγορές όπως Γερμανία Αυστρία, Πολωνία έκαναν νούμερα πολύ καλύτερα από ότι το 2019, μέχρι και 20% παραπάνω τον Αύγουστο.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο Μανόλης Τσακαλάκης, τόνισε:
«Δυστυχώς για εμάς έχουμε απώλειες φέτος από βασικές τουριστικές δεξαμενές του Ρεθύμνου. Ειδικότερα, λείπει η Μεγάλη Βρετανία που είναι η δεύτερη τροφοδότρια χώρα για το νομό μας. Τα νούμερα της μεγάλης Βρετανίας κατά κάποιο τρόπο τα αναπλήρωσε η γερμανική αγορά που κατέγραψε αύξηση, η Αυστρία και η Πολωνία που κατέγραψε 40% αύξηση σε αφίξεις στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου τον Ιούλιο σχέση με το 2019. Αν σε αυτές τις αφίξεις είχαν προστεθεί οι Άγγλοι, οι Ρώσοι και οι Σκανδιναβοί τότε τα πράγματα θα ήταν πολύ καλά. Για αυτό ελπίζουμε ότι του χρόνου τα πράγματα θα είναι πολύ καλυτέρα και θα πλησιάσουμε το 70% της κίνησης του 2019. Φέτος στην αρχή είχαμε προϋπολογίσει ότι θα φτάναμε το 50%, στις αρχές Ιουλίου κατεβάσαμε τον πήχη στο 40%, στη συνέχεια απροσδόκητα μας εξέπληξε η άνοδος των κρατήσεων τον Ιούλιο και αν αυτό συνεχιζόταν και τώρα ή συνεχιστεί θα το πιάσουμε αυτό το ποσοστό. Προς το παρόν πάντως τα στοιχεία δείχνουν ότι φέτος από πλευράς τουριστικής κίνησης θα φτάσουμε το 45% της κίνησης του 2019. Προς το παρόν η σεζόν τραβάει ως το τέλος Οκτωβρίου, πετάνε όλοι οι τουρ οπερέιτορς και υπάρχουν και κάποιοι λίγοι που θα συνεχίσουν μέχρι και τις δυο πρώτες εβδομάδες του Νοεμβρίου. Βέβαια όλα αυτά θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας και από τι περιορισμοί θα υπάρχουν.
Αναφορικά με τις εισπράξεις ο κ. Τσακαλάκης ανέφερε πως ενδέχεται να είναι διπλάσιες σε σχέση με πέρυσι: «Σίγουρα στο οικονομικό σκέλος τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα από πέρυσι. Θα είναι περίπου διπλάσιες από πέρυσι. Βέβαια όλοι οι πελάτες που ήρθαν φέτος, ήρθαν με προσφορές και αυτό θα ‘πρεπε να σημειωθεί. Οι ξενοδόχοι για μια ακόμα φορά έβαλαν το χέρι βαθιά στην τσέπη για να έρθει κόσμος. Δώσαμε ανταγωνιστικές και πολύ χαμηλές τιμές με μεγάλες εκπτώσεις όχι μόνο στους ξένους άλλα και στους Έλληνες. Ήταν και αυτός ένας λόγος που φέτος η κίνηση από Έλληνες επισκέπτες ήταν αυξημένη».
Στο 70-75% οι πληρότητες τον Σεπτέμβριο
Στις κρίσιμες παραμέτρους του Σεπτεμβρίου, τις οποίες παρακολουθούν στενά οι τουριστικοί φορείς είναι, κατ’ αρχάς, τα επιδημιολογικά δεδομένα εντός και εκτός Ελλάδας. Στο Ρέθυμνο, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία των κρατήσεων που εχουν στη διάθεσή τους οι ξενοδόχοι οι πληρότητες κυμαίνονται στο 70-75% με ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτές να αλλάξουν με κρατήσεις της τελευταίας στίγμης.
«Τα αντίστοιχα θετικά αποτελέσματα των διανυκτερεύσεων του δίμηνου Ιουλίου-Αυγούστου θα είχαμε και τον Σεπτέμβριο αν δεν είχαν αλλάξει τα δεδομένα, με τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στον νομό, με το μίνι Lockdown και την καραντίνα που επιβλήθηκε στους Γερμανούς επισκέπτες που είναι και ο νούμερο ένας τροφοδότης του κρητικού τουρισμού. Κάποιος θα περίμενε ότι θα είχαμε τον Σεπτέμβριο το 80% του Σεπτεμβρίου του 2019. Σύμφωνα με την εικόνα που υπάρχει μέχρι στιγμής αυτό δεν θα γίνει και οι πληρότητες θα περιοριστούν στο 70%-75% για τον μήνα που διανύουμε.
Αυτό σημαίνει μια μείωση της τάξεως του 25%-30% σε σχέση με το 2019», τόνισε ο κ. Τσακαλάκης.
Ξοδεύουν φέτος περισσότερα
Ειδικά, πάντως, σε σχέση με τα έσοδα, οι δαπάνες των ξένων επισκεπτών στη χώρα μας φέτος, με βάση τα επίσημα νούμερα της Τραπέζης της Ελλάδος, επέστρεψαν σε παλιές, καλές εποχές, όταν οι τουρίστες ξόδευαν και έμεναν περισσότερο στην Ελλάδα. Και αν τα τελευταία χρόνια, από το 2008 και μετά, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι στη χώρα μας κινούνταν πτωτικά, πέφτοντας μάλιστα κάτω από τα 600 ευρώ ανά ταξίδι για πρώτη φορά το 2014 και εν συνεχεία ακόμη και κάτω από τα 500 ευρώ (στα 470 ευρώ για την ακρίβεια) το 2016, φέτος το α’ εξάμηνο έκανε την έκπληξη, με τον Ιούνιο ειδικά να θυμίζει κάτι από το 2008, την τελευταία χρονιά όπου η μέση δαπάνη ανά ταξίδι κυμαινόταν πάνω από τα 700 ευρώ – και συγκεκριμένα στα 730 ευρώ.
Έτσι, με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ, για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου του 2021 η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μη κατοίκων στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 631 ευρώ, έχοντας σημειώσει διψήφιο ποσοστό αύξησης κατά 13%, έναντι των 557 ευρώ το 2019. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2020, η άνοδος τοποθετείται στο 88%, σε σύγκριση με τα 336 ευρώ για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου της πρώτης χρονιάς της πανδημίας. Μόνο για τον Ιούνιο η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μη κατοίκων στη χώρα μας άγγιξε για πρώτη φορά τα 729 ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 20%, σε σύγκριση με τα 607 ευρώ του 2019, την τελευταία «κανονική» χρονιά. Οι τουρίστες, λοιπόν, με πολύ έντονη την επιθυμία για διακοπές και έντονη επίσης τη συσσωρευμένη ζήτηση για ταξίδια λόγω κορονοϊού, είναι αποφασισμένοι να ξοδέψουν περισσότερα φέτος, επιλέγοντας μάλιστα σε ουκ ολίγες περιπτώσεις και ακριβότερα καταλύματα, με την προσδοκία τώρα στον κλάδο για συνολικά έσοδα μέσα στο 2021 ακόμη και πάνω από τα 9 δισ. ευρώ ή αλλιώς πάνω από το 50% του 2019. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά από τα ακριβά καταλύματα ανά την Ελλάδα καταγράφουν το καλοκαίρι ζηλευτές πληρότητες που δεν θυμίζουν εποχές και συνθήκες κορονοϊού, με τα ποσοστά να είναι υψηλότερα στις δύο κατηγορίες 4 και 5 αστέρων.
Πρωταθλητές τα πεντάστερα, με πληρότητα 86%
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ξενοδοχειακού Παρατηρητηρίου, τα οποία συγκεντρώνει φέτος το καλοκαίρι, από τον Ιούνιο και μετά, ανά εβδομάδα από τις κρατήσεις στα ελληνικά ξενοδοχεία το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, πανελλαδικά για την εβδομάδα 9-15 Αυγούστου, οπότε ήταν ανοιχτή η συντριπτική πλειονότητα των ξενοδοχείων (εποχικής και συνεχούς λειτουργίας), σε ποσοστό 97%, η μέση πληρότητα ήταν στο 80,2%, με τον μέσο όρο να πέφτει λόγω των χαμηλότερων επιδόσεων στα συνεχούς λειτουργίας. Ειδικότερα, η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας ήταν 71% και στα εποχικής 84%.
Οι υψηλότερες πληρότητες, 86%, καταγράφονται στα πεντάστερα και ακολουθούν με 80,4% τα τετράστερα, ενώ πιο κάτω με πληρότητες στο 78,4% ακολουθεί η κατηγορία των 3 αστέρων. Το 77% αγγίζουν οι πληρότητες για την εβδομάδα 9-15 Αυγούστου στις δύο χαμηλότερες κατηγορίες.